Политика

Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ по делото за „милионите“, които властта плащала за нейни интервюта!

Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ по делото за „милионите“, които властта плащала за нейни интервюта!

 

joncevabor

 

 

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатът от БСП Елена Йончева. Това реши съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, предаде lex.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

То е заради две изказвания на Борисов в предизборната кампания миналата година – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той казва, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за журналистическите интервюта на Йончева.

 

 

 

 

 

 

 

Съдът е приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето?

 

 

 

 

 

 

 

 

Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

 

 

 

 

 

Друга негова реплика от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Решението на съда е от 17 май. Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева и разноски за 825 лева. Нейният иск беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред съда Йончева твърди, че правителството никога не ? е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията й на общественик. Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. Борисов и ГЕРБ са оспорили, например, че запис на „Нова телевизия“ е бил монтиран и затова е негоден като доказателство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът е отхвърлил възражението, като любопитно е, че се позовава в случая и на разпитания като свидетел Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той сам е потвърдил, че Борисов е изрекъл точно тези думи в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

 

 

 

 

 

 

 

 

Решението на съдия Иво Вътев може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Източник: fakti.bg

loading...
0
Политика

More in Политика

orig

Тръмп отмени посещението на US делегацията за форума в Давос, срещата Борисов-Помпейо пропада

януари 18, 2019
Бойко Борисов и Цветан Цветанов 15012016 1

Непосилни глоби, ако критикуваш управляващите – уронвало се „доброто име на собственика“

януари 18, 2019
660_2fa24dd9a3ce5c44c05b10512a99538b

Страшен скандал между двама бивши главни прокурори, обиждат се на…

януари 18, 2019
горанов2128

Пълно мълчание за проверката на Горанов, той ще ни конфискува акциите от масовата приватизация

януари 18, 2019
Image_7250424_308_0

Банев се кандидатира за евродепутат

януари 18, 2019
545776

БСП предлага спиране на социалните помощи, ако децата не ходят на училище до 16 години

януари 18, 2019