Политика

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

Лекарите се вдигат на бунт! Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

 

lekari

 

 

 

 

Столичната колегия на Българския лекарски съюз изрази в декларация остро несъгласие с новата Национална здравна карта. 

С настоящата декларация УС на СЛК заявява позицията си по изработването на здравната карта на София.

СЛК колегия категорично поддържа единодушното решение на цялата Областна комисия да се запазят броят и структурата на болничните легла в София, както и да се запази броят на лекарите, от ПИМП и СИМП.

СЛК счита, че основният критерий за изработването на НЗК следва да бъде използваемостта на болничните легла и преминалите пациенти за лечение през дадена болница. Този критерий ще даде възможност заплащането да се осъществява не на леглова база, а на база преминали пациенти за лечение.

СЛК приема, че при използването на горепосочения критерий е без значение дали една болница поддържа по-голям брой болнични легла от необходимото й. Ако поддържа този по-голям брой легла, това е за сметка на здравното заведение, тъй като НЗОК няма да заплаща за броя на леглата, а ще заплаща за лечението на преминалите пациенти.\

Освен това, за НЗОК и МЗ ще е без значение дали болницата разполага със сто легла, от които реално ползва само петдесет, както е без значение и дали ще има осемстотин и петдесет или хиляда осемстотин и петдесет общопрактикуващи лекари, защото броят на пациентите ще е един и същ.

СЛК категорично счита, че запазването на броя на болничните легла и броя на лекарите в София е мярка, осигуряваща особено важни обществени интереси, свързани с опазването на здравето на пациентите от цялата страна.

Мотивите в тази насока са следните:

По данни на РЗИ близо 50% от пациентите, преминали в софийските болници са с постоянна адресна регистрация в други населени места. 30% от хирургичните интервенции са извършени в софийските болници, при това големи и тежки операции, които изискват трето ниво на компетентност. Видно е, че запазването на болничните легла и лекарите в столицата са необходими, за да е възможно осигуряването на постоянен прием на пациенти от цялата страна. Това е в полза както на болните, така и на запазването на нивото на компетентност, но в същото време не се отразява на заплащането на здравното заведение, тъй както такова ще има само ако има и преминали реално пациенти.

Като се вземе предвид гореизложеното, СЛК приема, че при изработването на НЗК прилагането на критерия, свързан с броя на населението в страната и демографската му структура, не е обосновано, удачно и адекватно.

На следващо място, не е обосновано и не е в интерес нито на пациента, нито на болниците намаляването на терапевтичните легла от 3-то ниво на компетентност в София. СЛК се противопоставя на сериозното намаляване на броя на леглата с най-високото – трето ниво на компетентност, резултатът от което ще бъде по-затруднен прием на най-тежко болните. Именно това – ограничаване на възможностите за свободен достъп до лечение, до място за лечение, до конкретно избран специалист значи рестрикции за болниците, но най-вече рефлектира върху правата на пациентите свободно да избират къде и при кого да се лекуват.

СЛК категорично се противопоставя на намаляването на терапевтичните легла от 3-то ниво на компетентност от 3 291 на 1 436, както и на намаляването на хирургичните легла от 2 827 на 1 076. Аргументите за подобно несъгласие са ясни и вече са изложени по-горе.

СЛК не приема и намаляването на педиатрични легла в София. Подобно решение не е в полза на пациентите, тъй като и към настоящия момент са много добре известни проблемите в педиатрията, включително с недостига на педиатрични легла в София. СЛК счита, че е оправдано по-голямото търсене на педиатрични грижи в столицата, особено на такива за по-тежки случаи, идващи от страната. Затова е необяснимо решението да се намалят педиатричните легла в София с близо 60 броя. СЛК счита, че това ще доведе до сериозно затруднение за свободния достъп до детските болници, а в някои случаи е възможно и да го възпрепятства.

СЛК се противопоставя на съкращенията на капацитетите за прием на онкоболни в терминално състояние. Следва да се има предвид, че и към настоящия момент е налице тоталната липса на адекватна система за осигуряване на палиативни грижи за онкоболни пациенти, като намаляването на болнични легла за тях допълнително ще задълбочи натрупаните проблеми.

Въпреки сериозното недоволство сред лекарите, особено на регионално-общинско ниво, новата Национална здравна карта тръгва към налагане. Тя бе обявена от специалната комисия за нейното създаване от Министерството на здравеопазването. Проектът предопределя съществуващите легла за активно лечение да се намалят с близо 6 000, да останат 32 913 от досегашните 38 803 легла. Което, наред с другото, значи необходимост от съкращения на стотици лекари, както и на медицински сестри.

СЛК счита, че предлаганите промени са механични, без да отчитат спецификата на лекарския труд, интереса на пациентите и натрупаните проблеми в здравеопазването.

Националната здравна карта не е стратегически документ за подобряване на здравеопазването, а е чисто административна схема за допълнително утежняване на и без това многото ограничения върху дейността на лечебните заведения, идващи директно от НЗОК. След като Здравната каса лимитира общата сума на плащанията за месеца към болницата, здравната карта слага таван на броя на болните, които могат да бъдат отчетени. Двете ограничителни системи се, комбинирайки се по този начин пречат на ефективния лечебен процес в болниците.

Източник: Bnews.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

Радев: Абсолютно основателни са исканията на транспортния бранш, ЕС води дискриминационна политика!

май 12, 2018
позорbig_myjete-dominirat-v-noviq-parlament-260889

Депутатите на най-корумпираната, бедна, изостанала и бързо умираща нация в Европа решиха: Искаме да регулираме съдържанието в интернет!

май 10, 2018
марешf431ea219f8bb02be12ca9736ced7c97_L

Марешки не искал да излизаме от НАТО, но е убеден: Русия може да ни пази по-добре, а и никой не ни е питал за влизането в Алианса!

май 8, 2018
9560bfb11a3a30f2a564b64e0e88193b (1)

Новина, която никъде няма да прочетете, всичко обаче си има логично обяснение!!!

май 5, 2018
КАРБОВСКИ20140509.gftovjvbce

Карбовски попиля Борисов след днешния му монолог: Всеки, който днес ви се подмазва на екрана и от офисите – утре ще ви рита в лицето!

май 4, 2018
НС768x432

Парламентът удари ново дъно! Депутатите спасиха привилегиите си – запазиха ръста на заплатите и не клъцнаха ваканциите си!

май 4, 2018