Европа

Макрон: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

Макрон: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

 

 

75899635210

 

 

 

 

 

 

 

Неизпълнението от страна на НАТО на поетите задължения към Русия беше грешка и породи обосновано недоверие към Алианса от руска страна. Това заяви в петък френският президент Еманюел Макрон на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Смятам, че тази грешка, извършвана през последните 20 години, ще го кажа открито, се състои в това, че чрез НАТО ние не изпълнихме докрай поетите задължения към Русия, поети в определен момент. Това предизвика справедливите опасения на Русия. Ние не изградихме пространство на доверие, което Русия имаше право да очаква, и това също подхрани опасенията“, категоричен бе Макрон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Той призна, че в близкото минало Европа „не е имала пълен суверенитет“. „На това искам да сложа край“, подчерта президентът, отстоявайки идеята за многостранен подход в международната политика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Първите решения, които взех по отношение на Франция, и които отстоявам и на европейско ниво, са насочени именно в тази посока“, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макрон констатира, че „в плана на отбраната и колективната сигурност винаги е била силна връзката между част от Европа и Съединените щати. ЕС не трябва да обръща гръб на САЩ в това партньорство“, подчерта той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Това обаче не отменя необходимостта от конструктивно взаимодействие с останалите държави. „В плана на отбраната и колективната сигурност на Европа, Франция и Русия им предстои да изградят нова архитектура, която да позволи да се движим напред на основата на пълното доверие“, обобщи Макрон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Френският президент заяви, че иска да протегне ръка на новото италианско правителство и да му предложи Франция и Италия да продължат да работят заедно по въпроси, свързани със сигурността, миграцията и по геополитически теми, както и за задълбочаване на партньорството в еврозоната, предаде Франс прес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ще видим какво ще избере Италия. Аз уважавам тази голяма страна, която винаги беше до нас“, каза Макрон на пресконференция в Санкт Петербург. „Мисля, че тя е важен член на ЕС, забележителен съюзник“, каза Макрон по адрес на Италия. Новото италианско правителство, което ще състави адвокатът Джузепе Конте и е антиевропейска коалиция, в състава на която влизат антисистемното Движение 5 звезди и крайнодясната Лига, иска да прилага политика на икономически подем, допускайки отклонения в дефицита и дълга, което може да породи криза в еврозоната, предаде БТА.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„В Европа има страх и нараства гняв. Ето защо трябва да променим тази Европа“, каза Макрон. „През юни ще имаме важна среща с Германия. Очаквам германски отговор на предложенията на Франция за промяна на Европа, което ще ни позволи да дефинираме краткосрочния напредък за идните 5 или 10 години. Това ще бъде основата на една нова европейска перспектива“, каза Макрон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ще видим кои страни членки искат да напредват върху тази основа и кои са по-сдържани. Европа може да напредва, само ако тя е на няколко скорости и то по един осъзнат начин“, каза Макрон. Вчера Джузепе Конте успокои донякъде партньорите си в Европа като каза, че иска да потвърди мястото на Италия в Европа и в света и да води диалог с европейските институции. Тези изявления бяха приветствани от Париж, Берлин и Брюксел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отношенията между Франция и Русия имат трайна историческа основа, заяви Макрон в интервю за френския телевизионен канал БФМ, цитиран от ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Русия и Франция винаги са си говорили. Винаги разглеждам нашите отношения в историческа перспектива“, каза Макрон. Той припомни, че в създаването на архитектурния облик на Санкт Петербург са участвали френски архитекти, поканени от Петър Велики след негово посещение във Версай. „Екатерина Велика е поддържала приятелство с Волтер“, заяви френският президент. „Нашите връзки черпят сила от тези културни извори.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В коментар за отношенията си с Путин Макрон каза, че „поддържа лични отношения с чуждестранните си колеги“ и че смята, че такива отношения служат на интересите на Франция. „Владимир Путин има историческо и стратегическо виждане за отношенията между Русия и Европа“, каза той. „Русия е европейска страна.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
В отговор на въпроси за главните цели на френския курс Макрон заяви, че „първата задача на френската дипломация е сигурността на французите“. „Никого не поучаваме и нашият глас се чува в целия свят“, каза той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По думите на Макрон във Франция има само две професии, в които всеки от шейсетте милиона французи смята, че може да се справи по-добре със задълженията. „Това са постовете на президента и треньора на националния отбор по футбол“, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макрон заяви, че „има доверие на националния отбор на Франция по футбол“ и потвърди плановете си да се върне в Русия, ако френският отбор достигне полуфинал. „Много обичам футбола. Смятам, че ще мога да се върна, за да подкрепя футболистите от националния отбор на Франция“, каза френският президент.

 

 

Епицентър

loading...
0

More in Европа

ЕС2019

ЕС все по-тревожен, готви се за разтърсващи евроизбори през май

март 2, 2019
ek-bgnes

ЕК: Службите в България покриват политици за пране на пари, не се разследват адекватно финансови престъпления

февруари 28, 2019
северозападthumb_910x0_phppyiyqa_800x_

България окупира дъното на ЕС по БВП, родният Северозапад остава най-бедният регион

февруари 26, 2019
Venezuela and European Union flag together realtions textile cloth fabric texture

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

февруари 25, 2019
orig

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

февруари 23, 2019
epa07372335 Laura Codruta Kovesi, 45, former chief prosecutor of the National Anti-Corruption Bureau (DNA), exits from the Prosecutor's Office headquarters after being informed about the reasons she will be investigated for, in Bucharest, Romania, 15 February 2019. Romania's Justice Minister Tudorel Toader, who removed Codruta Kovesi from her position last year, accused her of signing 'secret' deals with the national intelligence agency in a anti-democratic manner, informing the European Commision about. Kovesi, who was proposed for the post of European Chief Prosecutor, denied the official misconduct and bribery allegations. After Romanian administration decided to block Kovesi application, the European Commission reacted by stating that prosecutors running for the position of European Chief Prosecutor shall be treated fairly. Kovesi said she was informed about the allegations formed by the Special Investigative Section for Prosecutors, and she filed two appeals as a reaction. Romania in the last years struggled to combat corruption, and the DNA was one of the main institutions in the fight it under Kovesi command.  EPA/ROBERT GHEMENT

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

февруари 23, 2019