Криминално

Много внимавайте – плъзна нова измама в София! Крадат имоти под наем по схема на италианската мафия – ето как…

Много внимавайте – плъзна нова измама в София! Крадат имоти под наем по схема на италианската мафия – ето как…

 

измама1515752386-151575147391292

 

 

 

 

 

Опасна измама нахлува със страшна сила в София, предупреждават криминалисти. След коварните схеми с телефонните кожодери, родните мошеници се опитват да приложат чуждестранен челен опит с имотни афери на отдадени под наем апартаменти.

 

 

 

 

 

 

Целта на измамите е проста – бандитите или опитват да измъкнат от собственика солидна сума под формата на обезщетение за понесени загуби или да го принудят да им продаде апартамента си на безценица. В най-лошия случай, да поживеят две-три години, а в някои случаи и много по-дълго, без да плащат наем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схемата е била разпространена в южната част на Италия, където чрез подставени лица, местните мафиоти са успявали с тази измама да придобият апартаменти на безценица. За това тази схема е известна и като „италианската схема за кражба на имот“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мошениците взимат жилището под наем чрез подставено лице. Това обикновено е „куха“ фирма която няма дейност и чието единствено предназначение е да бъде носител на правата по договора за наем. Самият договор за наем се сключва от представител на престъпната група, обикновено солидно изглеждащ чужденец, действащ като пълномощник на въпросната мнима компания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След като поживеят известно време в жилището, престъпниците започват да обсипват жертвата с най-различни претенции относно апартамента – спешни ремонти, неработещи уреди, измислени повреди по отоплителната инсталация, течове в банята, ремонти по водопровода, проблеми в електрическата инсталация и най-различни други похвати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В резултат на всичко това те му представят огромна сметка за извършените от тях ремонти в условията на „спешна необходимост“. Сметката е придружена от предложение или тя да бъде платена веднага и мошениците да продължат да обитават жилището или да бъде опростена, ако собственика продаде имота си на посочена от тях цена, която разбира се е силно занижена и няма нищо общо с пазарната стойност на жилището.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мошениците разчитат на определен набор от инструменти за да притиснат собственика. Един от най-силните аргументи са заплахите с данъчните. Ако той, подлъган от престъпниците,  е имал неблагоразумието да си спести част от налозите, които дължи за вече изплатените наеми, за да запази репутацията си ще има интерес да играе по тяхната свирка и най-вероятно ще му се наложи тихомълком да се прости с имота си или да бръкне дълбоко в джоба си. В употреба влизат и други класически способи за рекет като наличието на някакъв проблем в бизнеса, заплаха за осветяването на някои деликатни връзки и т.н. Престъпниците предварително добре са проучили обекта и неговите роднини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Понякога им се случва и да „ударят греда“ – собственикът си плаща данъците и няма как да бъде оплетен в престъпните капани, няма любовница или не му пука от този факт, а бизнесът му е на светло. Това, обаче, изобщо не обезкуражава наглеците, защото те предварително са си осигурили подкрепата на опитни адвокати и юристи, задължително със солидни връзки в съдебната система.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предварително, с помощта на същите тези юристи, в договора за наем са заложени капани, които им дават възможност делото да се влачи с години по съдилищата, а процедурата е допълнително улеснена от тромавото българско правораздаване. Започват да пращат и жалби до полицията и всички възможни инстанции, като се представят за жертви на „лошия баровец“, който се обогатява неоснователно от техните инвестиции в имота му, а те търпят загуби и неудобства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схемата действа отдавна в развитите страни, но според запознати се разпространява със скоростта на грипна епидемия, така че се очаква скоро да забележим първите симптоми и у нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По тази причина криминална полиция и прокуратурата трябва да са нащрек – никакво отстъпление пред мошениците, за да не им се даде възможност да развихрят измамните си намерения в момент, в който държавата ни е домакин на Европейското председателство!

Ивайло КРАЧУНОВ

 

източник: Блиц

 

 

 

loading...
0
Криминално

More in Криминално

3-2

Разбиха българска група за източване на банкомати на остров Бали… СНИМКИ+ВИДЕО

февруари 9, 2019
badr_bdin

ООН информира 320 държави и организации за отвличането на либийския танкер в България

февруари 8, 2019
1549628727-strelba-i-politseiska-gonka-krai-992

Стрелба и полицейска гонка край Кричим! Лихвари отвлякоха длъжник с мижав бърз кредит от 150 лева

февруари 8, 2019
архитект2032_660_370

Ето кой е заможният столичанин, дал близо 100 бона и много злато на телефонни мошеници!

февруари 6, 2019
д-рsafe_image.php

Д-р Иван Димитров: Аз не съм престъпник, аз съм лекар! Благодаря на всички българи за подкрепата…ВИДЕО

февруари 6, 2019
мутри1548757583-staikov

Ексклузивна новина: Мутри нахлуха в МВР-болница да измъкват сина на Миню Стайков!

януари 29, 2019