Политика

Напрежението расте! БСП извади документи, в които властта подкрепя условията в пакета „Макрон“: Борисов предаде превозвачите!

Напрежението расте! БСП извади документи, в които властта подкрепя условията в пакета „Макрон“: Борисов предаде превозвачите!

 

тирrr

 

 

 

 

Кабинетът на Бойко Борисов предаде превозвачите, убедени са в БСП. Затова червените канят утре в 9 ч сутринта премиерът да дойде в парламента и да каже какво прави за българските превозвачи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министерски съвет е възложил на министър Ивайло Московски пред Съвета да изрази нашата подкрепа. Документите са от края на 2017. От „Позитано“ 20 представиха документи и на другите членки, които се противопоставят на пакета „Макрон“. България мълчи. Превозвачите са били предадени от българското правителство, категоричен бе червеният депутат Георги Свиленски.

 

768x432

 

 

 

От днес до гласуването в комисията по транспорт на ЕП остават 24 дни, за това време България трябва да представи предложения и да ги отстоява, посочи на пресконференция депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски.

 

 

 

 

 

 

 

 

Заложените в пакета за мобилност промени ще засегнат 70 000 български транспортни средства (камионите трябва да се върнат в България) и 190 000 души, които ще останат без работа, посочи Свиленски.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него досега тук, в България, правителството на срещи с представители на автомобилния транспорт е обяснявало, че работи в техен интерес и ще ги защити. Но не е направило това в Брюксел и на форумите, където е обсъждан т.нар. пакет за мобилност.

 

 

 

 

 

 

 

 

С него се въвежда задължението шофьорите на ТИР-ове да се връщат в страната, от която са, на всеки три седмици, да не се нощува в кабините на камионите, а в хотел и щом пресекат границата, да им се плащат командировъчни като на страната, на чиято територия са в момента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Борисов пак намери виновник! И понеже нямаше как БСП да е виновна за незащитените права на превозвачите, виновни се оказаха Чърчил, Рузвелт и Сталин“, изтъкна Георги Свиленски на брифинга на „Позитано“ 20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той зададе риторичния въпрос кой предаде превозвачите. И припомни, че през ноември правителството е решавало как да се гласува по новия пакет за мобилност в Съвета по транспорт в ЕП. И тогава кабинетът е решил да подкрепи измененията. Дори по темата за почивката на шофьорите новият регламент е получил зелена светлина от българските управници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Правителството решава министърът на транспорта да изложи позицията на българската страна съобразно хода на дискусията. На 5 декември 2017 г. в Брюксел е проведено заседанието на Съвета по транспорт, на което се разглежда пакета за мобилност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Например, Румъния изразява притеснения съгласно каботажа и забраната да се нощува в кабината. Испания, Франция, Германия и други страни вземат отношение. Унгария казва, че автомобилния транспорт не попада в групата на командированите поради високо мобилния си характер.

България мълчи“, посочи Свиленски.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На българските превозвачи трябва да е ясно, че за тази една година са били предадени от българското правителство. Тук говорим едно, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси премиерът, вицепремиерът, министърът на транспорта мълчат, изтъкна социалистът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Единствено, след като парламентът задължи правителството да вземе решение, Борисов се задейства. Срещна се с еврокомисаря Виолета Булц и тя каза – дайте си предложенията. Но за останалото време те няма как да бъдат разгледани и гласувани, смята той.

 

 

 

 

 

Очаквайте подробности!

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

комисии119716_660_370

ДПС даде решаващо рамо на властта за F-16: днес в комисиите, утре и в парламентарната зала

януари 15, 2019
goranov-1-e1522677042489

Българите забогатяха осезаемо откакто ГЕРБ е на власт! Бедните оредяха, десетки хиляди вземат по 5 бона заплата

януари 15, 2019
orig 2

Дойде ли времето за кебапчета? Как 1000 роми се заканиха да свалят кабинета днес… СНИМКИ

януари 14, 2019
ioncheva_svilenski_12

Елена Йончева: ”Автомагистрали” няма капацитет за строителството на АМ ”Хемус”

януари 14, 2019
karakachanov_bgnes

Роми с ултиматум към Каракачанов: Или оставка, или протест! Обещават 100 000 души пред МС

януари 14, 2019
цецко1547446839-tsetskoo

Цветанов призна за провал на политиката по интеграция на ромите и даде „рецепта“ какво да се прави…

януари 14, 2019