Европа

Ново 20! Брюксел иска забрана на пластмасови прибори, сламки и клечки за уши за еднократна употреба!

Ново 20! Брюксел иска забрана на пластмасови прибори, сламки и клечки за уши за еднократна употреба!

 

забрани7560ab9f3dce0942fb68f237ae350181

 

 

 

 

Европейската комисия предложи днес забрана в рамките на ЕС на редица пластмасови продукти за еднократна употреба, след които сламки, прибори за хранене, клечки за уши, като същевременно настоя повечето пластмасови бутилки да се събират до 2025 г., предаде АФП.

 

 

 

 

 

 
Серията от предложения са част от стремежа на ЕС да намали пластмасовите отпадъци, които вече започнаха да се появяват в хранителната верига.

 

 

 

 

 

 
„Пластмасовите отпадъци несъмнено са голям проблем и европейците трябва да действат заедно, за да се справят с него, защото в крайна сметка тези отпадъци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна“, заяви първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.

 

 

 

 

 

 

 

 
Предложената директива настоява за забрана на пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, коктейлни бъркалки и сламки, пръчки за балони, но не посочва крайна дата.

 

 

 

 

 

 

 

 
Тези продукти вече трябва да бъдат направени от устойчиви материали, настоява планът, който трябва да бъде одобрен от 28-те членки на Съюза, за да влезе в сила. Той предвижда още страните в ЕС да ограничат използването на пластмасови кутии за храна и чаши за питиета, като стимулират алтернативи за продажба или предприемат мерки да не са безплатни.

 

 

 

 

 
Предложението предвижда още принос на производителите на пластмасови изделия към цената за управление на отпадъците и настоява за стимули при разработка на по-малко замърсяващи алтернативи.

 

 

 

 

 

 

 
Предлага се, например, производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходи за събиране на отпадъци в пристанища.

 

 

 

 

 

 

 
Планът предвижда, че страните-членки трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки за питиета до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване. Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, за да бъдат информирани потребителите колко боклук отделят.

 

 

 

 

 

 

 
Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 г., идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни продукти за рециклиране.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай.

Източник: bnr.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Европа

More in Европа

epa06694161 Leader of Five-Star Movement (M5S), Luigi Di Maio, addresses the media after a meeting with Lower House Speaker Roberto Fico for a fresh round of consultations in Rome, Italy, 26 April 2018. President Sergio Mattarella has given Lower House Speaker Roberto Fico the task of verifying coalition possibilities following the 04 March general election in order to make a decision on to whom to give a mandate to form a new government.  EPA/ALESSANDRO DI MEO

Кризата в Италия се задълбочава, “5 звезди” настояват за импийчмънт на президента!

май 28, 2018
1527417532-aaaa-rusiya-zname

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

май 27, 2018
Вишеградска visegrad_four

„Политико“: Брюксел се опитва да разцепи „Вишеградската четворка“!

май 27, 2018
75899635210

Макрон: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

май 26, 2018
karti

Влизат в сила крути мерки за защита на личните данни в целия ЕС!

май 25, 2018
16179_660_370

Извънредно! Ройтерс и “Файненшъл таймс”: Брюксел отряза България за Еврозоната, опасенията са да няма “втора Гърция”!

май 23, 2018