Европа

Повечето източноевропейци предпочитат политиката на Путин пред тази на Тръмп, Меркел и Макрон!

Повечето източноевропейци предпочитат политиката на Путин пред тази на Тръмп, Меркел и Макрон!

 

 

двама0000346733-article2

 

 

 

 

 

Политиката на руския президент Владимир Путин печели повече доверие сред жителите на Източна Европа, отколкото действията на американския лидер Доналд Тръмп, обобщава „Известия“ данни от неотдавнашно допитване в региона, цитирано от БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 

В Словакия и Унгария одобряват политиката на Путин повече, отколкото действията на Тръмп, на германската канцлерка Ангела Меркел и на френския лидер Еманюел Макрон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Чехия Путин също изпреварва американския си колега. Това сочат данни от анкета на международния изследователски център „Глобсек“, проведена от февруари до март т. г. в страните от Вишеградската група – Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

 

 

 

 

 

 

Най-голяма разлика в рейтинга на Путин и Тръмп се очертава в Словакия (41 на сто за руския лидер срещу 16 процента за американския президент). Следват Чехия с 32 и 27 на сто съответно и Унгария с 33 и 30 процента. Единствено поляците предпочитат курса на лидера на САЩ (46 на сто от гласовете) пред този на руския държавен глава (13 процента).

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Словакия политиката на Путин е по-популярна и от тази на Меркел (тя получава 27 на сто) и от действията на Макрон (38 процента). Подобна ситуация виждаме и в съседна Унгария – 27 на сто за Меркел, 25 на сто за Макрон, посочва вестникът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сходни резултати показват не само централноевропейските, но и страни, разположени на запад от тях, като Германия и Италия. В днешна Европа се откроява известно разцепление между елитите и обществото.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пропагандата, водена от ръководните среди и от някои медии, престава да действа, коментира пред „Известия“ руският политолог Олег Неменски. Той вижда причината в нарастващото недоверие към външната политика на САЩ и наднационалните органи на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
„Жителите на Централна и Източна Европа често не приемат днешните неолиберални ценности, имат отрицателно отношение към тях. Същевременно Русия се възприема като страна, която води консервативна политика и действа в интерес на националния си суверенитет. Затова фигурата на Владимир Путин е симпатична за голяма част от населението в някои членки на ЕС“, добавя експертът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Глобсек“ е базирана в Братислава международна неправителствена изследователска организация, действаща от 1993 г. От 2005 г. тя организира в Братислава голям международен форум по сигурността, в който участват държавни глави и делегати от НАТО и ЕС, посочва „Известия“.

 

 

 

 

 

Инвестор БГ, Епицентър

loading...
0

More in Европа

1549726152

Революция в Париж! „Жълтите жилетки“ вилнеят, нападат банки, кафенета и ресторанти… СНИМКИ/ВИДЕО

февруари 9, 2019
жълти119068_660_370

„Жълтите жилетки“ от Франция се протягат към Италия, в Париж – отново сблъсъци с полицията

февруари 9, 2019
d54d54e7f497f09d876189e073a11d72_medium

ЕК към Италия и Франция: Разберете се сами!

февруари 8, 2019
италbig_30_2

Франция отзовава посланика си в Италия, заради срещата на вицепремиера с „жълтите жилетки“

февруари 7, 2019
паис190203181624-660x371

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

февруари 4, 2019
Салвини

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

февруари 2, 2019