Европа

Повечето източноевропейци предпочитат политиката на Путин пред тази на Тръмп, Меркел и Макрон!

Повечето източноевропейци предпочитат политиката на Путин пред тази на Тръмп, Меркел и Макрон!

 

 

двама0000346733-article2

 

 

 

 

 

Политиката на руския президент Владимир Путин печели повече доверие сред жителите на Източна Европа, отколкото действията на американския лидер Доналд Тръмп, обобщава “Известия” данни от неотдавнашно допитване в региона, цитирано от БТА.

 

 

 

 

 

 

 

 

В Словакия и Унгария одобряват политиката на Путин повече, отколкото действията на Тръмп, на германската канцлерка Ангела Меркел и на френския лидер Еманюел Макрон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Чехия Путин също изпреварва американския си колега. Това сочат данни от анкета на международния изследователски център “Глобсек”, проведена от февруари до март т. г. в страните от Вишеградската група – Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

 

 

 

 

 

 

Най-голяма разлика в рейтинга на Путин и Тръмп се очертава в Словакия (41 на сто за руския лидер срещу 16 процента за американския президент). Следват Чехия с 32 и 27 на сто съответно и Унгария с 33 и 30 процента. Единствено поляците предпочитат курса на лидера на САЩ (46 на сто от гласовете) пред този на руския държавен глава (13 процента).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Словакия политиката на Путин е по-популярна и от тази на Меркел (тя получава 27 на сто) и от действията на Макрон (38 процента). Подобна ситуация виждаме и в съседна Унгария – 27 на сто за Меркел, 25 на сто за Макрон, посочва вестникът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сходни резултати показват не само централноевропейските, но и страни, разположени на запад от тях, като Германия и Италия. В днешна Европа се откроява известно разцепление между елитите и обществото.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пропагандата, водена от ръководните среди и от някои медии, престава да действа, коментира пред “Известия” руският политолог Олег Неменски. Той вижда причината в нарастващото недоверие към външната политика на САЩ и наднационалните органи на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
“Жителите на Централна и Източна Европа често не приемат днешните неолиберални ценности, имат отрицателно отношение към тях. Същевременно Русия се възприема като страна, която води консервативна политика и действа в интерес на националния си суверенитет. Затова фигурата на Владимир Путин е симпатична за голяма част от населението в някои членки на ЕС”, добавя експертът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Глобсек” е базирана в Братислава международна неправителствена изследователска организация, действаща от 1993 г. От 2005 г. тя организира в Братислава голям международен форум по сигурността, в който участват държавни глави и делегати от НАТО и ЕС, посочва “Известия”.

 

 

 

 

 

Инвестор БГ, Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0

More in Европа

забрани7560ab9f3dce0942fb68f237ae350181

Ново 20! Брюксел иска забрана на пластмасови прибори, сламки и клечки за уши за еднократна употреба!

май 28, 2018
epa06694161 Leader of Five-Star Movement (M5S), Luigi Di Maio, addresses the media after a meeting with Lower House Speaker Roberto Fico for a fresh round of consultations in Rome, Italy, 26 April 2018. President Sergio Mattarella has given Lower House Speaker Roberto Fico the task of verifying coalition possibilities following the 04 March general election in order to make a decision on to whom to give a mandate to form a new government.  EPA/ALESSANDRO DI MEO

Кризата в Италия се задълбочава, “5 звезди” настояват за импийчмънт на президента!

май 28, 2018
1527417532-aaaa-rusiya-zname

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

май 27, 2018
Вишеградска visegrad_four

„Политико“: Брюксел се опитва да разцепи „Вишеградската четворка“!

май 27, 2018
75899635210

Макрон: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

май 26, 2018
karti

Влизат в сила крути мерки за защита на личните данни в целия ЕС!

май 25, 2018