Анализи

„Политико“: Тръмп блокира дневния ред на Г-7 – предстоят „несвързани и безцелни разговори“ на срещата в Квебек!

„Политико“: Тръмп блокира дневния ред на Г-7 – предстоят „несвързани и безцелни разговори“ на срещата в Квебек!

 

 

тръмп768x432

 

 

 

Дни преди лидерите на седемте най-развити икономики в света да се срещнат в Канада, организаторите имат проблем – Доналд Тръмп възпрепятства постигането на съгласие по основните теми, пише „Политико“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ежегодната среща на държавите от Г-7 е планирана за 8 юни в канадския град Квебек, но все още се запазва безпрецедентно разделение по отношение на дневния ред и какво да включват съвместните декларации от срещата, според високопоставени представители от Европа и САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

И подривна сила е Тръмп. По важни въпроси като търговските правила, борбата с климатичните промени, разходите за отбрана и иранската ядрена сделка президентът на САЩ наруши световния консенсус, който съществуваше при предшественика му Барак Обама. С политиката си Тръмп остава дипломатите да си блъскат главата върху изготвянето на декларацията и намирането на обща база, която да помогне за плавното провеждане на срещата. Ако лидерите не се обединят, това ще е в разрез с традицията около срещите на Г-7, които исторически служат като годишно потвърждение на съюза между най-големите западни сили.

 

 

 

 

 

 

 

„Канадците не знаят какво да правят„, каза съветник на лидер на държава от Г-7. Втори съветник – дипломат от друга държава, който работи по дневния ред от месеци, съобщи, че никога не са били толкова близо до провеждането на срещата без принципно споразумение лидерите какво ще обсъдят и кажат.

 

 

 

 

 

 

 

Трети официален представител изтъкна, че разговорите са „несвързани и безцелни“.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо първоначално настояваше да се използва срещата за насърчаване дебатирането на проблеми, които са централна част от програмата на правителството му, такива като климатичните промени, овластяването на жените, мир, икономическо развитие и трудовия пазар в бъдеще. Либералният канадски премиер заяви, че лидерите на държавите от Г-7 имат „отговорност да гарантират, че всички граждани печелят от нашата глобална икономика“.

 

 

 

 

 

 

Но тези цели, подкрепени с различна степен на ентусиазъм от другите лидери, са в сблъсък с протекционистката „Америка първа“ на Тръмп, отбелязаха високопоставени представители.

 

 

 

 

 

 

Трюдо се фокусира върху половото равенство като „топ приоритет“ на канадското председателство.

 

 

 

 

 

Критици обвиняват администрацията на Тръмп, че следва политики в ущърб на жените – предимно действия в областта на репродуктивното здраве и равното заплащане. Самият президент на САЩ е замесван в секс скандали, което той категорично отрича.

 

 

 

 

 

До миналата седмица дори нямаше споразумение дали изобщо ще има финално комюнике, подписано от всички лидери, което e традиция, или Трюдо просто ще излезе със съобщение в края на срещата, каза официален представител от държава от Г-7. Дипломатите зарязаха чернова на комюнике, защото включва елементи, които не са одобрени от всички.

 

 

 

 

 

В момента няма нищо. Просто да бъдем мили с жените, което е добре, но това ли е„, попита високопоставен съветник, запознат с обсъжданията на програмата.

 

 

 

 

 

Дипломатите работят по дневния ред от месеци, но всички са песимистични след среща в Квебек през април, според високопоставен европейски представител.

 

 

 

 

 

В Берлин пък се безпокоят, че Тръмп ще използва Г-7 публично да принуди Германия да поеме ангажимент за увеличаване на военните разходи.

 

 

 

 

 

 

Представители на САЩ признаха, че има голяма несигурност около това какво ще донесе срещата.

 

 

 

 

 

Разногласията между Тръмп и другите лидери си проличаха още на миналогодишната среща на Г-7 в Италия.

В момента дипломатите са постигнали обща база само по казуса с Венецуела.

 

 

Нюз БГ

https://news.bg/world/tramp-blokira-dnevniya-red-na-g-7.html

loading...
0
Анализи

More in Анализи

1551250892

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

февруари 28, 2019
main_1550388761

Die Welt: Путин е натикал НАТО в ъгъла

февруари 17, 2019
кьовеши-цветанов-борисов

Бъдещият главен прокурор на ЕС: Най-много се краде в България и Румъния и ще има затворници до 6 месеца

февруари 14, 2019
Foreign-Policy-Journal

Foreign Policy Journal: Човечността и самообладанието на Путин спасиха света от война

януари 4, 2019
le_monde

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

декември 27, 2018
grin-3.d0d30377d28287b632bfd6839eeddacc

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

декември 27, 2018