Русия

Путин открива гигантския мост, който свързва Крим с Русия! СНИМКИ

Путин открива гигантския мост, който свързва Крим с Русия! СНИМКИ

МОСТ905306
Колосален обект и силно символична връзка: руският президент Владимир Путин открива днес гигантски мост, свързващ Крим с Русия, който има за цел да намали изолацията на полуострова, присъединен от Москва през 2014 г., съобщава АФП.

 

 

 

 

 

 

19-километровият Кримски мост пресича Керченския проток – участък от морето между Азовско море и Черно море, и свързва полуостров Керч в Крим с полуостров Таман в Южна Русия.

 

 

 

 

 

 

 

Очаква се Владимир Путин да открие пътната част на моста с четири ленти, която включва и железопътна секция с две ленти.

 

 

 

 

 

 

Стартирал през февруари 2016 г., мащабният проект бе поверен от руската държава на компанията на милиардера Аркади Ротенберг, партньор по джудо на президента Путин.

 

 

 

 

 

 

 

Според указ, публикуван в правителствения уебсайт, компанията „Стройгазмонтаж“ трябваше да предаде готовия мост преди декември 2018 г., като цената е 228,3 млрд. рубли (2,9 млрд. евро).

 

 

 

 

 

 

 

 

Но по време на посещение през март, няколко дни преди преизбирането му за президент, Владимир Путин поиска мостът да бъде готов до май, „така че хората да могат да го ползват през летния сезон“.

 

 

 

 

 

 

Крим е популярна туристическа дестинация за руснаците, а туристите от Русия са един от основните източници на приходи за полуострова, известен със своите плажове на Черно море и планини.

 

 

 

 

 

 

 

Автомобилите и автобусите ще могат да пътуват по моста от 16 май, съобщиха от Кремъл. Влаковете ще трябва да почакат до края на 2019 г., за да прекосят Керченския пролив.

 

 

Автомобилите и автобусите ще могат да се движат по моста още от утре, съобщи Кремъл. Влаковете обаче ще трябва да почакат до края на 2019 година, за да могат да прекосяват Керченския пролив.

 

 

 

 

 

Мостът е висок 35 метра в центъра на арката. Автомобилите ще могат да се движат по него със скорост до 120 км/ч, ако климатичните условия го позволяват, отбелязва РИА Новости.

 

 

 

 

 

 

 

В резултат на блокадата, въведена от Киев, както и западните санкции след приобщаването на Крим от Москва, повечето храни се доставят от Русия с ферибот, а този начин за доставки зависи от климатичните условия, така че понякога се стига до недостиг на хранителни продукти.

 

 

 

 

 

 

Доставките за Крим се извършват и по въздуха, което води до силно поскъпване на потребителските стоки.

 

 

 

 

 

 

Според Съда на Европейския съюз Кримският мост е грубо нарушаване на териториалната цялост на Украйна.

 

 

 

 

 

 

В началото на май Холандия обяви, че започва разследване за предполагаемо участие на седем холандски компании в изграждането на моста, тъй като по силата на европейските санкции срещу Русия има забрана за участие в този строеж.

 

 

 

 

 

По време на посещението се през март Путин подчерта, че последният руски цар, Николай Втори, също искал да построи мост между Крим и Русия. През Втората световна война Хитлер също имал такива намерения, но бомбардировките спрели строежа.

 

 

 

„А вие, вие успяхте. Това е страхотно!“, каза Путин на работниците след като всичко приключи…

 

 

Гласове, Мениджър

 

https://www.manager.bg/obshchestvo/putin-shche-otkrie-gigantskiya-most-mezhdu-krim-i-rusiya

 

loading...
0
Русия

More in Русия

big_56

Москва: Няма да обсъждаме със САЩ ядрените си опити

юли 6, 2019
калибърgorshakovf_czaxos5yywrpa2fslnj1l2k2mzyvmtuxms85zc85njcymdewyji4ytkuanbnp19fawq9nza3ota

Ракетите „Калибър“ се появиха край бреговете на Куба

юни 26, 2019
онтра87165-560x315-trim(62,0,771,532)

Путин удължи забраната за внос на хранителни продукти от ЕС до края на 2020 г.

юни 24, 2019
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Кремъл не е получил потвърждение от Белия дом за среща Путин-Тръмп в Япония

юни 12, 2019
1525758460-phphqgldb-800x

Путин съобщи извънредна новина, застрашаваща световната система за сигурност

юни 6, 2019
sergei_lavrov

Русия иска гаранции от ЕС за ”Турски поток” през България

май 30, 2019