Политика

Радев осветли новия проруски курс на Борисов! Москва очаква до края на 2018 г. България да представи варианти за рестарта на АЕЦ “Белене”! ВИДЕО/СНИМКИ

Радев осветли новия проруски курс на Борисов! Москва очаква до края на 2018 г. България да представи варианти за рестарта на АЕЦ “Белене”! ВИДЕО/СНИМКИ

 

 

1526990001

 

 

Въпреки упоритото мълчание на българските власти за предстоящото посещение на премиера Борисов в Москва, днес и Путин потвърди новината.

 

 

Руският държавен глава отбеляза, че след няколко дни Русия „ще има удоволствието да приеме министър-председателя на България“. “И с него също ще продължим тези дискусии“, заяви той.

 

Това стана ясно при посрещането на българския му колега Румен Радев в резиденцията “Бочаров Ручей” в Сочи.

 

Ето и приветствието на руският държавен глава:

 

“Уважаеми г-н президент! Уважаеми колеги! Много ми е приятно да ви посрещна в Русия – добре дошли!

Вие сте в нашата страна във връзка със 140-годишнината от освобождението на българския народ от османското иго, във връзка с края на освободителната война на българския народ и това е една от съшествените дати в нашата обща история.

И нещата не се ограничават с това. Има още много, което ни обединява. Вдруги ден ние ще отбележим Дните на славянската писменост. Знам, че в Москва сте били на културни мероприятия. През есента в България ще има съответни мероприятия в сферата на руската култура. И съвсем неотдавна именно във връзка с тази дата, 140-годишнината, в България имаше Дни на руската духовна култура.

Сега няма да се задълбочавам във въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година имаме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва. Но възможностите са много по-големи от това, с което днес се занимаваме и от това, което сме постигнали.

След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България и ще продължим с него тези дискусии.

Добре дошли!”

 

 

 

1526990110

 

 

 

 

 
Българският държавен глава Румен Радев поздрави руския президент с преизбирането му.

“Целта на моята визита е да възстановим диалога на най-високо ниво. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата”, заяви президентът Радев.

 

 

 

 

 

 

 

“В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия” – това подчерта Радев още вчера при срещата си с премиера Медведев. А днес продължи:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това каза българският президент Румен Радев в началото на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи.

„Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити и да поставяме открито всички теми, по които имаме нерешени проблеми и въпроси”, подчерта още той.

 

 

 

 

 

 

Разговорите между двамата президенти вече започнаха. Те са посветени най-вече на икономическите и енергийните въпроси между двете страни.

 

 

 

 

 

103001_660_370

 

 

 

 

 

 

В първия формат на срещата Радев-Путин от българска страна участват Иво Христов, началник на кабинета на президента, Димитър Стоянов – главен секретар на президентството и Атанас Кръстев – секретар по външната политика на държавния глава.

 

 

 

 

 

 

 

От руска страна са: Юрий Ушаков – помощник на президента, Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията на Руската федерация и председател на руската част на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак – министър на енергетиката на Руската федерация, Александър Грушко – зам.министър на външните работи и

преводачът Максим Петров, съобщиха от Кремъл.

 

 

 

 

 

 

 

 

Двамата държавни глави обсъдиха различни аспекти на двустранните отношения и в частност – възможностите за разширяване на икономическото взаимодействие.

 

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, предаде ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

„До края на юни 2018 г.  България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите, представени пред агенцията.

 

 

 

 

 

 

 

От тях става ясно също, че “Росатом” планира да завърши работата по удължаването на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на юли 2018 г.

 

 

Радев категорично застана зад две инициативи – руско участие във възраждането на АЕЦ „Белене” и руски газопровод до българското Черноморие.

Канал 3, Епицентър

 

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

zx860y484_1131362

Скандално! Москва очаква Бойко Борисов на 29-30 май – посещението се готви отдавна, властта у нас позорно мълчи!

май 22, 2018
медведевImage_6873833_302

Топновина! Медведев очаква визита на Борисов в Москва! За Радев Русия остава наш стратегически партньор в енергетиката! (СНИМКИ)

май 21, 2018
РАДЕВ100450_660_370

Радев кацна в Москва. В делегацията на президента е включен един-единствен български кмет – ето кой! СНИМКА

май 21, 2018
РАДЕВbig_5722

Румен Радев: България се нуждае от преки доставки на руски газ!

май 21, 2018
102766_660_370

БСП разкри и показа фалшификации в изборите за кмет на Галиче, ще има балотаж!

май 20, 2018
1526835254-puyy

Падна една голяма тайна! Стана ясно какво ще подари Румен Радев на Путин, изненадата е много специална за България!

май 20, 2018