Анализи

Русия разочарована от България, България разочарована от ЕС!

Русия разочарована от България, България разочарована от ЕС!

 

 

2e81b14ba6c046b53887ac17351dcbbf

 

 

 

„Какво стои зад българския завой в енергетиката“ и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва, пише в днешния си брой вестник „Независимая газета“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според вестника московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, защото са „донякъде разочаровани“ от действията на българските власти, „погребали през 2009 г. руския проект „Южен поток“, на който Москва възлагаше специални надежди“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дошъл на власт през 2009 година, премиерът на България Бойко Борисов „взе да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. При все че всъщност, посочват експерти на Московския център „Карнеги“, България прояви европейска солидарност, разчитайки, че в отговор ЕС ще й помогне да си уреди газовите проблеми“, пише изданието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според „Независимая газета“ Борисов обаче е променил представата си за енергийното бъдеще на България, след като няколко години е обсъждал с европейските лидери своя проект за Балкански газов хъб, събиращ „петрол от най-различни доставчици“, но не е получил подкрепа за осъществяването му.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Очертава се България „да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и не само до енергийните проблеми“, смята всекидневникът. Той напомня, че София „не подкрепи инициативата на Румъния да се формира в Черно море постоянна флотилия на НАТО и не експулсира нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен това България „отложи покупката на нови изтребители от някой свой съюзник в НАТО, затова пък поднови преговорите с Москва за ремонт на МиГ-овете си на стойност 40 милиона евро“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изданието вижда тук „известно разочарование на българските политици от сътрудничеството с ЕС и НАТО“. Според Московския център „Карнеги“ българското общество и политическият елит са „много разочаровани от това, че честно и старателно са следвали изискванията на евроатлантическата солидарност, ограничавайки връзките с Русия, но не са получили от Запада никакво обезщетение за тъй отговорното си поведение“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Независимая газета“ дава за пример проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, след който Западът оставил България „сама със скъсани договори, международни арбитражни процеси и изплащане на обезщетение“.

 

 

Факти БГ

loading...
0
Анализи

More in Анализи

Foreign-Policy-Journal

Foreign Policy Journal: Човечността и самообладанието на Путин спасиха света от война

януари 4, 2019
le_monde

Френският Le Monde с брутален шамар за Борисов и престъпното му управление

декември 27, 2018
grin-3.d0d30377d28287b632bfd6839eeddacc

Тръмп измисли най-голямата сделка на планетата – България също е въвлечена

декември 27, 2018
karaka4anov-zaev

REGNUM (Русия): България – нова преграда по пътя на Македония към ЕС и НАТО

декември 26, 2018
768x432 (1)

US издание: Путин прехвърли „играта“ в предния двор на Америка

декември 13, 2018
45650809_303

„Дойче веле“ с разбиващ репортаж: В България работят до припадък, а едва преживяват!

ноември 21, 2018