Икономика

Теменужка Петкова: Ако не задвижим АЕЦ „Белене“, НЕК фалира! Само с нея можем да си гарантираме енергийната сигурност

Теменужка Петкова: Ако не задвижим АЕЦ „Белене“, НЕК фалира! Само с нея можем да си гарантираме енергийната сигурност

 

Петкова4784311

 

 

 

 

Енергийният министър Теменужка Петкова докладва пред енергийната комисия в парламента за АЕЦ „Белене“. България ще има нужда от подобна базова мощност, обясни тя.

 

 

 

 

 

Затова трябвало да оползотворим постигнатото до момента. Освен това с централа сме щели да гарантираме енергийната си сигурност. Трябвало да използваме възможността.

 

 

 

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ "Белене"

Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ „Белене“

По проекта да се работи без държавна гаранция, искат управляващите

 

 

 

 

 

 

Ако проектът за АЕЦ „Белене“ не се задвижи и не се направи нищо с оборудването за централата, съществувал и риск за декапитализация на НЕК, предсрочно изискуеми кредити и много тежки последици за цялата енергетика, предупреди енергийният министър.

Срещу "руската рулетка - АЕЦ Белене" викат под прозорците на МС

Срещу „руската рулетка – АЕЦ Белене“ викат под прозорците на МС

Възгласи „Червени боклуци“, „Оставка“, „Мафия“ „Гоце в затвора“

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Петкова трудно щяла да се реализира евентуалната продажба на реакторите. Освен това възможната продажна цена щяла да е много по-ниска от похарченото до момента. Затова вариант е реализацията на АЕЦ „Белене“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нито Националната енергийна компания (НЕК), нито Българският енергиен холдинг (БЕХ) могат да реализират проекта, поясни тя. Новата централа би струвала близо 10 милиарда евро, затова ни трябва и стратегически инвеститор. Така щял да влезе в икономиката свеж паричен ресурс.

 

 

 

 

 

 

 

Щял да се даде тласък на икономиката ни. Министърът посочи още веднъж, че условието ни за възстановяване на проекта АЕЦ „Белене“ бил без държавна гаранция и без дългосрочни договори. Това бил и най-реалистичният вариант за строежа на централа. За пример се гледа изграждането на унгарска централа с целеви кредит от Русия.

 

 

 

 

 

 

СДС за АЕЦ "Белене": Помнете Свищов 1977-ма!

СДС за АЕЦ „Белене“: Помнете Свищов 1977-ма!

Къде ще се съхраняват отработените ядрени отпадъци, питат сините

 

 

 

 

 

 

 

 

Кредитът се погасявал след изграждането и заработване на централата. Негатив било, че държавата се ангажира с проекта и увеличавала дълга, което било нежелано от държавата, обясни Петкова.

Вариант било и оборудването да се реализира на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Там обаче нямало лицензирана площадка, няма ОВОС и инфраструктура, поясни тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

Кабинетът искал реализация на проекта на пазарен принцип. Официален интерес имало от Китай и от „Арева“ (новото име на компанията е „Орано“ – б.р.), стана ясно още от думите на Теменужка Петкова.

 

 

 

 

Липсата на кадри може да спре разрешението за АЕЦ "Белене"

Липсата на кадри може да спре разрешението за АЕЦ „Белене“

code Copy and paste this code on your site.

АЯР оценява и човешкия фактор, заяви доц. Димитър Тонев

 

 

 

 

 

 

Българската държава сама не може да се справи с един такъв проект, каза Петкова.

От БСП прогнозираха, че инвеститор за централата щяло да има, защото никой не бил глупав да се откаже от златна кокошка, която щяла да работи 100 години. Червените не искат инвеститор, а централата да е държавна и да остане „златната кокошка за българската енергетика„.

 

 

 

 

 

 

 

 

Валентин Николов от ГЕРБ се обяви за развитие на ядрената енергетика.

 

 

 

 

Падането на мораториума върху „Белене“ е празен чек, подписан от правителството

Падането на мораториума върху „Белене“ е празен чек, подписан от правителството

Според ДБГ проектът отдавна не е икономически

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум „Атомекспо“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ „Белене“ и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, темата за проекта АЕЦ „Белене“ стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

 

 

 

 

 

 

 

 

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“, но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

 

 

 

 

 

 

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта „Белене“, акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания „Росатом“.

 

 

 

 

 

 

 

 

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът „Белене“ да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

 

Нюз БГ

 

https://news.bg/politics/ako-ne-zadvizhim-belene-nek-falira-predupredi-petkova.html

0
Икономика

More in Икономика

ds2

Брюксел казва „НЕ“ на България и за „Турски поток“

февруари 3, 2019
транс84191-560x315-trim(0,0,615,461)

„Булгартрансгаз“ реши да строи продължението на „Турски поток“ за 2.7 млрд. лв.

януари 31, 2019
big_1154

Фалстарт с „Турски поток“ през България

януари 21, 2019
варнаbig_m_c1fe16ed316b9f8bd82bbec9730cd901

Втори голям инвеститор бяга от България за една седмица. Затварят три завода с 1400 души

януари 20, 2019
нестлеd287c7f1daa64e3d9418c6a34723c97c

Още един инвеститор си тръгва от България! Най-голямата фабрика за сладолед в България затваря

януари 16, 2019
цигара15327261_1301823173215383_7023985742492986020_n

Когато във всяка цигара по света имаше български тютюн… СНИМКИ

януари 13, 2019