ОБЩЕСТВО

Юнкер и компания под обсада! Превозвачите решиха: блокират София с колони и шествия, свикват голям митинг пред НДК в четвъртък!

Юнкер и компания под обсада! Превозвачите решиха: блокират София с колони и шествия, свикват голям митинг пред НДК в четвъртък!

бунт0000375329-article2

Българският автомобилен сектор – товарни превози и превози на хора, се обедини с решение да организира мирен протест на 17 май т. г., в деня на Срещата на върха “ЕС-Западни Балкани” в София.

Решението бе взето на Конференция с международно участие “Европейското бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа”, която се провежда в София.

Целта на протеста е западните лидери да бъдат убедени в размера на щетите, които промените ще донесат за икономиката на България и за нейните граждани, каза Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи /СМП/.

От бранша бяха единодушни, че ще продължат да отстояват правото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в ЕС.

Предвижда се автомобилно шествие с тежкотоварни камиони и автобуси да премине от 10 до 17 часа по бул. “Цариградско шосе” (отбивката към бул. “Брюксел”), лентите в посока към София.

Паркирани товарни автомобили ще се наредят в протестна колона до отбивката за кв. “Дървеница” (4-ти км). След отбивката за квартал “Дървеница” до отбивката за бул. “Ситняково” ще бъде наредена протестна колона от автобуси.

Междувременно от 13 до 17 часа ще бъде проведено протестно шествия със сборен пунт площад “Македония”, по маршрута от ул. “Алабин” към Съдебната палата, вдясно по бул. “Витоша” до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи, обясни Траков.

В София позиционирани ще бъдат около 100 камиона и още толкова автобуси.

В цялата страна те ще бъдат много повече, защото в протеста се включват и градовете Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и др, каза Траков.

Участниците в днешния форум заявиха, че товарните превози са бизнес, който се развива в силно конкурентна среда и не получава субсидии от фондовете на ЕС. Спазват се строги регулации, свързани с техническо състояние на превозните средства, екологични норми, безопасност на труда с над 36 директиви и регламенти.

Ето защо предлаганите регулации в пакет Мобилност 1 са напълно необосновани и засягат основно фирми от Централна и Източна Европа, които поради географската си отдалеченост ще бъдат силно затруднени или поставени в невъзможност а изпълнят изискванията, коментира Йордан Абаджиев, изпълнителен директор на СМП, цитиран от Новини.бг.

Общо 79,5% от собствениците и управители на фирми определят промените в Мобилен пакет 1 като огромен риск за бизнесаи изразяват опасения, че до 2-3 години ще фалират, показва огласено анкетно проучване в бизнеса. Над 83 на сто определят изискването да се връщат у дома за почивка като изключително затрудняващо, а някои като неизпълнимо.

С готвените регулации на практика ще се отнемат приходи в бюджета на България, а след 2020 год. от нашия държавен бюджет ще трябва да се плащат по-високите вноски в бюджета на ЕС за новия програмен период, смятат представители на бранша.

Протестите на автомобилните превозвачи е насрочен за 17 май, когато в София ще бъдет лидерите на Европейския съюз и на страните от Западните Балкани.

От Столична община и от МВР призоваха софиянци да не „излизат с колите си“ в четвъртък. Центърът на София на практика ще бъде блокиран от МВР и службите заради високопоставените гости.

Юнкер пристига в София в сряда

На 16 и 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на високо равнище Европейски съюз – Западни Балкани. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

В София ще бъдат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

След края на заседанието на 17 май председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата, която ще се излъчва на живо от 15 ч. по сателитния канал ЕbS+.

В четвъртък комисар Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива.

След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ВЕЛИКОorig-6-640x381

Какво се случва? Христо Ангелов кацна в Лутън в събота, а от тогава ни вест, ни кост от него, мистерията е пълна! (СНИМКИ)

май 15, 2018
играчка90506_660_370

Да ти развалят бала! Спецполицаи арестуваха зрелищно абитуриент в Смолян заради автомат-играчка! СНИМКА

май 15, 2018
тирrr

Напрежението расте! БСП извади документи, в които властта подкрепя условията в пакета “Макрон”: Борисов предаде превозвачите!

май 15, 2018
боби8506a161927771101f19fdabeb67693c-1-640x381

Ето го Боби, който направи забележка в тролей в София, а изпаднал наркоман го наръга в гърдите! Родителите му са… СНИМКА

май 15, 2018
1526368185-1526310438-32280215-10156315825419512-4715225873068851200-n-678x381

Властите в Чикаго със страшно предположение какво се е случило с мистериозно изчезналите български ученички Натали и Велина! СНИМКИ

май 15, 2018
15263706482

Последни надежди за Боян Петров! Спасителният екип с ново изявление, намерили са опаковки от храна… СНИМКА

май 15, 2018