Европа

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

 

 

1527417532-aaaa-rusiya-zname

 

 

 

Новината, че Русия се кани да наказва за спазване на чуждите санкции, предизвика в Австрия безпокойство. Това пише Die Presse в публикацията „Handelsbeziehungen: Österreich fürchtet russisches Strafgesetz”. По същество някои австрийски предприятия изпадат в „патова ситуация”. Въпреки това много бизнесмени за настроени за сътрудничество, а заплахата от нови наказателни мерки от страна на САЩ само ги подтикват към сближаване с Москва, отбелязват двамата журналисти Герхард Хофер и Едуард Щайнер.

Френският президент Емануел Макрон пристигна в четвъртък, а в петък японският премиер Шинцо Абе се приземи с голяма делегация и корпоративни представители от 70 страни. Икономическият форум в Санкт Петербург, наричан още “руски Давос”, трябва да покаже, че Русия е търсен търговски партньор – въпреки всички санкции.

Австрийският министър на икономиката Маргарет Шрамбьок се срещна с руския вицепремиер Дмитрий Козак в кулоарите на този форум. Официално бяха подписани протоколи, меморандуми и споразумения за сътрудничество. Но, разбира се, личното интервю беше и за въздействието на санкциите.

Русия е в процес на приемане на нов закон. Той предвижда санкции за руските граждани, които участват в американските санкции срещу родината си. Наказанието варира от еквивалента на 8000 евро или наказание до четири години затвор.

Следователно само дяволът е свободен в руския бизнес-свят и сред международните представители на компанията. Подобно на германския канцлер Ангела Меркел, преди няколко дни в срещата си с руския президент Владимир Путин, който идва във Виена на 5 юни, Шрамбьок изрази загрижеността си относно предложения закон.

“Разбира се, това носи огромен риск за австрийските компании, които имат руски служители и, разбира се, спазват санкциите на ЕС” – каза Шрамбьок в интервю за медиите. В края на краищата около 700 австрийски компании имат клонове в Русия.

Предприемачите се завръщат. Ако обаче спазват указанията на САЩ, те ще бъдат наказани в Русия, че не се придържат към местните правила. Заместник министър-председателят Koзак все пак увери, че “условията за австрийските компании в Русия стават все по-добри и по-добри”. Преди всичко той подчертава “независимата и балансирана позиция на Австрия” по отношение на санкциите. Следователно нито една австрийска компания не е напуснала руската територия.

На вечеря с австрийски предприемачи и топ-мениджъри, особено с изпълнителния директор на OMV Rainer Seele, Шрамбьок подсили австрийската линия “Диалог и изграждане на мост”. Във време, когато американският президент Доналд Тръмп търси конфликт, Европа се нуждае още повече да се ангажира с диалог с други икономически партньори като Русия, каза министърът пред медиите. В края на краищата в Австрия около 40 000 работни места ще зависят от бизнеса с Русия.

На форума в Петербург стана очевидно, че икономиката търси начини да работи въпреки политическите катаклизми. И отново беше засилено впечатлението, че след заплахата от допълнителни санкции на САЩ, европейците са по-склонни да се обърнат към Русия, отколкото да се спрат.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Европа

More in Европа

Вишеградска visegrad_four

„Политико“: Брюксел се опитва да разцепи „Вишеградската четворка“!

май 27, 2018
75899635210

Макрон: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

май 26, 2018
karti

Влизат в сила крути мерки за защита на личните данни в целия ЕС!

май 25, 2018
16179_660_370

Извънредно! Ройтерс и “Файненшъл таймс”: Брюксел отряза България за Еврозоната, опасенията са да няма “втора Гърция”!

май 23, 2018
91f0e235-6d3d-4b21-8266-9179da09fcd1_large

“Лига” – Италия след предупреждение на Франция да крепят “стабилността на еврозоната”: “Гледай си работата!”

май 23, 2018
1526831968-aaaa-moneti-evro

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции!

май 20, 2018