Европа

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

Die Presse: Санкциите на САЩ натикаха австрийския бизнес в „патова ситуация”

 

 

1527417532-aaaa-rusiya-zname

 

 

 

Новината, че Русия се кани да наказва за спазване на чуждите санкции, предизвика в Австрия безпокойство. Това пише Die Presse в публикацията „Handelsbeziehungen: Österreich fürchtet russisches Strafgesetz”. По същество някои австрийски предприятия изпадат в „патова ситуация”. Въпреки това много бизнесмени за настроени за сътрудничество, а заплахата от нови наказателни мерки от страна на САЩ само ги подтикват към сближаване с Москва, отбелязват двамата журналисти Герхард Хофер и Едуард Щайнер.

Френският президент Емануел Макрон пристигна в четвъртък, а в петък японският премиер Шинцо Абе се приземи с голяма делегация и корпоративни представители от 70 страни. Икономическият форум в Санкт Петербург, наричан още „руски Давос“, трябва да покаже, че Русия е търсен търговски партньор – въпреки всички санкции.

Австрийският министър на икономиката Маргарет Шрамбьок се срещна с руския вицепремиер Дмитрий Козак в кулоарите на този форум. Официално бяха подписани протоколи, меморандуми и споразумения за сътрудничество. Но, разбира се, личното интервю беше и за въздействието на санкциите.

Русия е в процес на приемане на нов закон. Той предвижда санкции за руските граждани, които участват в американските санкции срещу родината си. Наказанието варира от еквивалента на 8000 евро или наказание до четири години затвор.

code Copy and paste this code on your site.

Следователно само дяволът е свободен в руския бизнес-свят и сред международните представители на компанията. Подобно на германския канцлер Ангела Меркел, преди няколко дни в срещата си с руския президент Владимир Путин, който идва във Виена на 5 юни, Шрамбьок изрази загрижеността си относно предложения закон.

„Разбира се, това носи огромен риск за австрийските компании, които имат руски служители и, разбира се, спазват санкциите на ЕС“ – каза Шрамбьок в интервю за медиите. В края на краищата около 700 австрийски компании имат клонове в Русия.

Предприемачите се завръщат. Ако обаче спазват указанията на САЩ, те ще бъдат наказани в Русия, че не се придържат към местните правила. Заместник министър-председателят Koзак все пак увери, че „условията за австрийските компании в Русия стават все по-добри и по-добри“. Преди всичко той подчертава „независимата и балансирана позиция на Австрия“ по отношение на санкциите. Следователно нито една австрийска компания не е напуснала руската територия.

На вечеря с австрийски предприемачи и топ-мениджъри, особено с изпълнителния директор на OMV Rainer Seele, Шрамбьок подсили австрийската линия „Диалог и изграждане на мост“. Във време, когато американският президент Доналд Тръмп търси конфликт, Европа се нуждае още повече да се ангажира с диалог с други икономически партньори като Русия, каза министърът пред медиите. В края на краищата в Австрия около 40 000 работни места ще зависят от бизнеса с Русия.

На форума в Петербург стана очевидно, че икономиката търси начини да работи въпреки политическите катаклизми. И отново беше засилено впечатлението, че след заплахата от допълнителни санкции на САЩ, европейците са по-склонни да се обърнат към Русия, отколкото да се спрат.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

loading...
0
Европа

More in Европа

luidji-di-mayo

Италианското правителство е решено да преразгледа санкциите срещу Русия

февруари 10, 2019
1549726152

Революция в Париж! „Жълтите жилетки“ вилнеят, нападат банки, кафенета и ресторанти… СНИМКИ/ВИДЕО

февруари 9, 2019
жълти119068_660_370

„Жълтите жилетки“ от Франция се протягат към Италия, в Париж – отново сблъсъци с полицията

февруари 9, 2019
d54d54e7f497f09d876189e073a11d72_medium

ЕК към Италия и Франция: Разберете се сами!

февруари 8, 2019
италbig_30_2

Франция отзовава посланика си в Италия, заради срещата на вицепремиера с „жълтите жилетки“

февруари 7, 2019
паис190203181624-660x371

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

февруари 4, 2019