Европа

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции!

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции!

 

1526831968-aaaa-moneti-evro

 

 

 

 

ЕС одобрил пакет от мерки по противодействие на американските санкции по отношение на Техеран, с което създаде потенциално нов конфликт с Вашингтон на фона на усилията на Европа по спасяване на „ядрената сделка” с Иран, съобщи The Financial Times в публикацията „EU launches package to counter US sanctions on Iran”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамките на този план Еврокомисията възнамерява да стимулира членовете на ЕС към осъществяване на преки платежи към Централната банка на Иран при купуване на нефт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Такава мярка на ЕС е в разрез с плановете на САЩ, които искат европейските държави да последват техния пример и да наложат санкции на Техеран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анализаторите считат, че ефективността на отговора на Брюксел ще бъде ограничена. Още повече, че европейски лидери като Еманюел Макрон вече заявиха нежеланието си за търговска война със САЩ заради Иран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Докато иранците спазват своите задължения, ЕС ще подкрепя споразумението, в чието създаване участваше – отбеляза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. – Американските санкции обаче ще имат само определен ефект. Дълг на Еврокомисията и ЕС е да направи всичко за защита на европейския бизнес.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-важното условие за запазване на „ядрената сделка” с Иран е гаранцията, че Техеран и занапред ще може да извлича ползи от споразумението, подчертава изданието. Благодарение на него Иран увеличи два пъти експорта на нефт, което се отрази положително на икономиката му.   Според високопоставения американски дипломат Брайън Хук, САЩ са си поставили за задача да създадат „нова архитектура на сигурност” и сключване на „най-добрата сделка” за замяна на сегашното споразумение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейските дипломати осъзнават, че техните контрамерки могат да имат ограничено влияние върху действията на големите международни компании, които ги заплашват глоби и дори затвор за правене на бизнес с Иран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Например френската нефтена компания Total, която е най-големият инвеститор в иранския нефтен сектор, заявила, че ще бъде принудена да спре разработването на газови находища в страната, освен ако САЩ им разрешат специално.   Според Джейсън Хангерфорд от Norton Rose Fulbright, най-големите фирми ще следват в килватерна колона американската политика, въпреки всички усилия на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Преди, когато големите не американски компании трябваше да избират между спазването на блокиращия статут на ЕС и американските санкции, те избираха последния вариант практически във всеки случай” – подчертал той.
https://www.blitz.bg/svyat/financial-times-bryuksel-shche-zabrani-na-evropeytsite-da-se-podchinyavat-na-amerikanskite-sanktsii_news601451.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Европа

More in Европа

1526802375-tsiiphp

Кабинетът на Ципрас с шокиращо изявление! „Република Илинденска Македония“ няма да я бъде!

май 20, 2018
78884-560x315-trim1400704423

Решено! Новото италианско правителство ще поиска незабавна отмяна на санкциите срещу Русия!

май 16, 2018
орбан боко

Унгария обвинява България, че е “роб на Германия” заради бежанците!

май 16, 2018
makron

Няма Европа, а егоистични национални интереси, mon chéri!

май 15, 2018
epa05995425 Germany's Christian Democratic Union (CDU) party chairwoman and German Chancellor Angela Merkel attends an election campaign event of the German Christian Social Union (CSU) party at the 46th Truderinger Festwoche festival week in Munich, Bavaria, Germany, 28 May 2017.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

“Дойче веле”: Как се живее в Германия с доход от 416 евро на месец – над 4 милиона го правят!

май 11, 2018
20180511173920-6249043

Меркел: Излизането на САЩ от договора с Иран подкопава доверието в международния ред!

май 11, 2018