Европа

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции!

Financial Times: Брюксел ще забрани на европейците да се подчиняват на американските санкции!

 

1526831968-aaaa-moneti-evro

 

 

 

 

ЕС одобрил пакет от мерки по противодействие на американските санкции по отношение на Техеран, с което създаде потенциално нов конфликт с Вашингтон на фона на усилията на Европа по спасяване на „ядрената сделка” с Иран, съобщи The Financial Times в публикацията „EU launches package to counter US sanctions on Iran”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В рамките на този план Еврокомисията възнамерява да стимулира членовете на ЕС към осъществяване на преки платежи към Централната банка на Иран при купуване на нефт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Такава мярка на ЕС е в разрез с плановете на САЩ, които искат европейските държави да последват техния пример и да наложат санкции на Техеран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анализаторите считат, че ефективността на отговора на Брюксел ще бъде ограничена. Още повече, че европейски лидери като Еманюел Макрон вече заявиха нежеланието си за търговска война със САЩ заради Иран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Докато иранците спазват своите задължения, ЕС ще подкрепя споразумението, в чието създаване участваше – отбеляза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. – Американските санкции обаче ще имат само определен ефект. Дълг на Еврокомисията и ЕС е да направи всичко за защита на европейския бизнес.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-важното условие за запазване на „ядрената сделка” с Иран е гаранцията, че Техеран и занапред ще може да извлича ползи от споразумението, подчертава изданието. Благодарение на него Иран увеличи два пъти експорта на нефт, което се отрази положително на икономиката му.   Според високопоставения американски дипломат Брайън Хук, САЩ са си поставили за задача да създадат „нова архитектура на сигурност” и сключване на „най-добрата сделка” за замяна на сегашното споразумение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Европейските дипломати осъзнават, че техните контрамерки могат да имат ограничено влияние върху действията на големите международни компании, които ги заплашват глоби и дори затвор за правене на бизнес с Иран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Например френската нефтена компания Total, която е най-големият инвеститор в иранския нефтен сектор, заявила, че ще бъде принудена да спре разработването на газови находища в страната, освен ако САЩ им разрешат специално.   Според Джейсън Хангерфорд от Norton Rose Fulbright, най-големите фирми ще следват в килватерна колона американската политика, въпреки всички усилия на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Преди, когато големите не американски компании трябваше да избират между спазването на блокиращия статут на ЕС и американските санкции, те избираха последния вариант практически във всеки случай” – подчертал той.
https://www.blitz.bg/svyat/financial-times-bryuksel-shche-zabrani-na-evropeytsite-da-se-podchinyavat-na-amerikanskite-sanktsii_news601451.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Европа

More in Европа

epa06976090 French President Emmanuel Macron delivers a speech during the annual French ambassadors' conference at the Elysee Palace in Paris, France, 27 August 2018.  EPA/PHILIPPE WOJAZER/POOL

Сигурността на ЕС повече не трябва да зависи от САЩ, настоя Макрон

август 27, 2018
салвини1528190538-11

Погнаха Салвини за “злоупотреба с власт” и “лишаване от свобода” на кораб с мигранти в Италия

август 26, 2018
80789-560x315-trim(116,0,1556,1080)

Италия заплаши да замрази вноската си в ЕС, ако и други страни не приемат мигранти

август 24, 2018
orig

НАТО реагира след изказване на Путин: Силите ни в Източна Европа не могат да се сравняват с огромните дивизии на Москва

август 22, 2018
109600_660_370

Правда.ру : Германия отменя “изолацията” на Русия. И двете страни са заплашени от US санкции

август 21, 2018
насилие

Разгонена глутница: 14 бежанци изнасилиха брутално вдовица в Италия и излъчиха гаврата в интернет

август 20, 2018