Европа

Виена влиза в ролята на посредник между Москва и ЕС – това е записано в програмата на австрийското председателство

Виена влиза в ролята на посредник между Москва и ЕС – това е записано в програмата на австрийското председателство

 

 

путин австрия

 

 

 

Виена се ангажира да бъде ефективен посредник между ЕС и Русия. По време на председателството на Съвета на ЕС Австрия ще работи за укрепване на диалога между Брюксел и Москва. Това е записано в програмата на австрийското председателство, което ще продължи от 1 юли до 31 декември т.г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Президентът на Русия Владимир Путин, който беше на посещение в Австрия, съобщи, че е уведомил канцлера Себастиан Курц за начините за излизане от кризата в Източна Украйна, предаде ТАСС, цитирана от „Гласове“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На общата им пресконференция Путин подчерта, че Русия и Австрия са за пълно спазване на т.нар. Мински споразумения от всички страни по него.

 

 

 

 

 

 

 

 

Курц изрази надежда, че при постепенно изпълняване на тези споразумения е възможно „стъпка по стъпка“ да бъдат отменяни санкциите срещу юридически и физически лица от Русия.

 

 

 

 

 
Австрийският канцлер отбеляза, че в качеството си на „супердържава“ Русия не само играе голяма роля в кризи като тези в Сирия и Украйна, но и носи голяма отговорност. „Надяваме се и очакваме Русия да допринесе за това хората там да могат да живеят, както желаят, а именно в мир“, каза Курц.

 

 

 

 

 

 

 

„Ние продължихме сътрудничеството дори в трудни периоди. Да напредваме заедно е по-добре, отколкото да сме един срещу друг“, каза Курц. Той уточни, че Австрия, която ще бъде ротационен председател на Европейския съвет от 1 юли, „със сигурност ще подкрепя решенията на ЕС, включително санкциите“ срещу Русия.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

„Санкциите са вредни и за тези, които ги инициират, и за тези, срещу когото са насочени. Струва ми се, че всички са заинтересувани от отмяната им. Ние също. Прекрасно разбираме и си даваме сметка, че за всяка страна от ЕС поотделно е сложно да говори за това, но всичко, което става в тази сфера, не ни пречи да развиваме отношенията си с Австрия“, каза Путин след серща с австрийския президент Александър ван Белен.

 

 

 

 

 

 

 
От разговорите стана ясно, че Австрия подкрепя плановете на Русия за увеличаване на доставките на газ за Европа, включително чрез проекта „Северен поток-2“.

 

 

 

 

 

 

 

 
Руският президент отправи съвет към Европа, ако иска да намали броя на мигрантите от Близкия изток, „да им помогне да оправят живота в собствената си страна“.

 

 

 

 

 

 

 

 
Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина през новия си президентски мандат, отбелязват днес редица руски издания. „Известия“ пише, че изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен.

 

 

 

 

 

 

 
Република Австрия не е само държава с традиционно приятелска нагласа към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри и отказа да експулсира руски дипломати въпреки нескрития натиск от страна на Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

Освен това неутрална Виена – една от ключовите европейски столици, може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС, който най-накрая ще може да придвижи от мъртвата точка отдавна назрелия въпрос за отмяна на антируските санкции, вредни и за двете страни, прогнозира вестникът.

 

 

 

 

 

 

Визитата на Путин беше свързана с факта, че се навършват 50 години, откакто Съветският съюз е започнал да изнася газ в Австрия. Тя първа сред западноевропейските страни сключили газов договор със СССР.

 

Епицентър

loading...
0
Европа

More in Европа

италbig_30_2

Франция отзовава посланика си в Италия, заради срещата на вицепремиера с „жълтите жилетки“

февруари 7, 2019
паис190203181624-660x371

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

февруари 4, 2019
Салвини

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

февруари 2, 2019
гуайдо крещи

ЕС пак се цепна: Италия и Гърция отказаха да признаят Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела!

февруари 1, 2019
гуайдо крещи

Европарламентът клекна пред САЩ, призна Гуайдо за легитимен президент на Венецуела

януари 31, 2019
768x432

”Трансперънси интернешънъл”: България с най-високо усещане за корупция в ЕС

януари 29, 2019