Европа

Виена влиза в ролята на посредник между Москва и ЕС – това е записано в програмата на австрийското председателство

Виена влиза в ролята на посредник между Москва и ЕС – това е записано в програмата на австрийското председателство

 

 

путин австрия

 

 

 

Виена се ангажира да бъде ефективен посредник между ЕС и Русия. По време на председателството на Съвета на ЕС Австрия ще работи за укрепване на диалога между Брюксел и Москва. Това е записано в програмата на австрийското председателство, което ще продължи от 1 юли до 31 декември т.г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Президентът на Русия Владимир Путин, който беше на посещение в Австрия, съобщи, че е уведомил канцлера Себастиан Курц за начините за излизане от кризата в Източна Украйна, предаде ТАСС, цитирана от “Гласове”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На общата им пресконференция Путин подчерта, че Русия и Австрия са за пълно спазване на т.нар. Мински споразумения от всички страни по него.

 

 

 

 

 

 

 

 

Курц изрази надежда, че при постепенно изпълняване на тези споразумения е възможно “стъпка по стъпка” да бъдат отменяни санкциите срещу юридически и физически лица от Русия.

 

 

 

 

 
Австрийският канцлер отбеляза, че в качеството си на “супердържава” Русия не само играе голяма роля в кризи като тези в Сирия и Украйна, но и носи голяма отговорност. “Надяваме се и очакваме Русия да допринесе за това хората там да могат да живеят, както желаят, а именно в мир”, каза Курц.

 

 

 

 

 

 

 

“Ние продължихме сътрудничеството дори в трудни периоди. Да напредваме заедно е по-добре, отколкото да сме един срещу друг”, каза Курц. Той уточни, че Австрия, която ще бъде ротационен председател на Европейския съвет от 1 юли, “със сигурност ще подкрепя решенията на ЕС, включително санкциите” срещу Русия.

 

 

 

 

 

 

 

“Санкциите са вредни и за тези, които ги инициират, и за тези, срещу когото са насочени. Струва ми се, че всички са заинтересувани от отмяната им. Ние също. Прекрасно разбираме и си даваме сметка, че за всяка страна от ЕС поотделно е сложно да говори за това, но всичко, което става в тази сфера, не ни пречи да развиваме отношенията си с Австрия”, каза Путин след серща с австрийския президент Александър ван Белен.

 

 

 

 

 

 

 
От разговорите стана ясно, че Австрия подкрепя плановете на Русия за увеличаване на доставките на газ за Европа, включително чрез проекта “Северен поток-2”.

 

 

 

 

 

 

 

 
Руският президент отправи съвет към Европа, ако иска да намали броя на мигрантите от Близкия изток, “да им помогне да оправят живота в собствената си страна”.

 

 

 

 

 

 

 

 
Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина през новия си президентски мандат, отбелязват днес редица руски издания. “Известия” пише, че изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен.

 

 

 

 

 

 

 
Република Австрия не е само държава с традиционно приятелска нагласа към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри и отказа да експулсира руски дипломати въпреки нескрития натиск от страна на Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

Освен това неутрална Виена – една от ключовите европейски столици, може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС, който най-накрая ще може да придвижи от мъртвата точка отдавна назрелия въпрос за отмяна на антируските санкции, вредни и за двете страни, прогнозира вестникът.

 

 

 

 

 

 

Визитата на Путин беше свързана с факта, че се навършват 50 години, откакто Съветският съюз е започнал да изнася газ в Австрия. Тя първа сред западноевропейските страни сключили газов договор със СССР.

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Европа

More in Европа

салвини1528190538-11

Новият МВР шеф на Италия подгони мигрантите и Сорос, нарече Путин “един от най-добрите държавници в света”

юни 5, 2018
путин-3

Австрия: Настана време ЕС да прекрати санкциите срещу Русия, щом като САЩ въведоха мита срещу Европа!

юни 3, 2018
1527929070-aaaa-protest

Le Figaro: Губейки привлекателност, ЕС все повече се превръща в деспот!

юни 2, 2018
orig

Първото антисистемно правителство в Западна Европа – италианското, положи клетва! Преломът в ЕС започва догодина с евроизборите…

юни 1, 2018
768x432

Извънредно! Мариано Рахой падна от власт след обвинения за корупция, социалистите поемат управлението в Испания!

юни 1, 2018
клевети1527748275-vidd

Кошмар в Норвегия! Отнемат българчета от семействата им след клевети на съседи (СНИМКИ/ВИДЕО)

май 31, 2018