Европа

Вишеградската четворка бойкотира минисрещата на върха за миграцията, наш Борисов на първа линия пред началниците

Вишеградската четворка бойкотира минисрещата на върха за миграцията, наш Борисов на първа линия пред началниците

 

 

768x432-3

 

 

Страните от Вишеградската четворка, които имат твърд подход към проблема с миграцията, обявиха днес, че изключват варианта да участват в европейската минисреща на върха в неделя в Брюксел, предаде Франс прес.

 

 

 

 

Премиерите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които разговаряха в Будапеща с австрийския канцлер Себастиан Курц, оспориха законността на минифорума на върха.

 

 

 

 

 

 

 

 

В него по покана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер участват 10 страни членки на ЕС – Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия, отбелязва Франс прес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дойче веле пък коментира, че позицията на България е от ключова роля за запазване на канцлерския пост на Меркел в Германия…. Дори вървят слухове, че страната ни ще склони да приеме обратно над 42 000 мигранти, преминали първи границата с България.

 

 

 

 

 

Според унгарския премиер Виктор Орбан председателят на Европейския съвет Доналд Туск е този, който отговаря за организирането на срещи на върха в съюза, а не Европейската комисия. “Ние разбрахме, че ще има минисреща на върха, но ние няма да участваме, защото това противоречи на обичайните практики на ЕС”, каза Орбан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Минисрещата на върха в неделя е неприемлива и ние няма да участваме. Те искат да претоплят едно минало предложение, което вече отхвърлихме”, допълни полският премиер Матеуш Моравецки, имайки предвид, че ще се обсъжда темата за преразпределянето на мигранти в съюза. Полският премиер припомни, че Вишеградската група не поддържа програмата за релокация на мигранти в ЕС, предаде ТАСС. Той каза, че Полша и останалите от групата не са в клуба на страните, поддържащи подобна програма и нямат намерение да се присъединяват към него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Срещата в Брюксел е свикана в момент, в който в Германия канцлерът Ангела Меркел е притискана от баварските си съюзници от Християнсоциалния съюз да постигне в ЕС втвърдяване на европейските правила и практики по миграционните въпроси, отбелязва Франс прес. За организиране на срещата в неделя е настояла именно Меркeл, предаде Ройтерс.

 

 

 

 

Разбираме, че някои страни имат вътрешнополитически трудности, но това не бива да води до взимане на прибързани решения за цяла Европа, каза Орбан.
Той заяви, че страните от Вишеградската четворка и Австрия са се договорили да работят за укрепване на защитата на външните граници на ЕС. Постигнато е и съгласие, че разграничаването на мигрантите на икономически мигранти и бежанци трябва да става извън пределите на съюза.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш каза, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да бъде значително укрепена и подсилена, предаде Ройтерс. Бабиш каза, че е съгласен с мнението на Меркел по този въпрос и че служителите на Фронтекс трябва да бъдат увеличени до 10 000 души.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕС трябва да гарантира безопасността на своите външни граници, така че Европа да може да продължи да съществува без вътрешни бариери, заяви Курц, предаде ТАСС.

Австрийският премиер каза, че преди страната му да стане ротационен председател на ЕС от 1 юли, той води преговори с всички страни членки, за да разбере по-добре техните позиции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“По време на председателството ние ще отделяме внимание на темата за безопасността и искаме да работим за създаването на един ЕС, който е способен да се защитава. Тоест, ние се фокусираме върху политиката на безопасността и отбраната, на борбата с незаконната миграция. Мисля, че не е нужно повече да продължаваме спора за разпределянето на бежанците, а да помислим за това да защитим заедно нашите външни граници. Ако можем да гарантираме надеждни външни граници, тогава нашата цел – Европа без вътрешни граници – може да остане реалност”, каза Курц.

 

 

 

 

 

 

 

 

Той също призова за увеличаване на персонала на Фронтекс, но и за нови правомощия на тази европейска служба. Според него Фронтекс трябва да не позволява на лодките с мигранти да тръгват към Европа, трябва да се бори с трафикантите в трети страни и едновременно с това да развива дейността по оказването на помощ на място, защото само така ще бъдат подкрепени онези, мъже, жени и деца, които най-много се нуждаят от това.

 

 

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Европа

More in Европа

junker

ЕС: Какво от това, че са ви ниски доходите, ние пак ще ви вкараме в Еврозоната

юни 20, 2018
full_8980ae77-4b30-4d17-882a-5b8df70f9fd9

Френски министър: Европа се разпада пред очите ни, повечето страни вече сами решават проблемите си

юни 19, 2018
двама0000376703-article2

Ще допуснем ли да ни върнат 44 282 мигранти? Меркел предлага “пари срещу бежанци”, какво мисли Борисов?

юни 19, 2018
зеехофер меркел

На Меркел й остават 2 седмици… Тръмп: Германия се обърна против лидерите си

юни 18, 2018
73fdd5a8f54c4d266541f35b9df75befv1_max_755x425_b3535db83dc50e27c1bb1392364c95a2

ИЗВЪНРЕДНО! Меркел свиква спешна среща на върха на ЕС! Германски депутат: До края на седмицата може да имаме нов канцлер

юни 17, 2018
44218313_303

Дойче веле: Последните дни на Меркел като канцлерка? Как да наречем това, което се случва в момента в Берлин?

юни 15, 2018