ОБЩЕСТВО

Димитър Манолов крещи на майките: И спрете да ги разхождате тия деца, засрамете се малко! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Димитър Манолов крещи на майките: И спрете да ги разхождате тия деца, засрамете се малко! (СНИМКИ/ВИДЕО)

 

 

105126_660_370

 

 

 

 

Лидерът на КТ “Подкрепа” си навлече гнева на майките на деца с увреждания, след като по време на срещата в Министерския съвет, им подвикна: “И престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците! Засрамете се малко!” Майките му скочиха – “Вие сериозно ли?”, невярващи на ушите си какво им казва синдикалният лидер. Сцената се разигра в Министерския съвет, където вървяха преговорите по законопроекта. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Манолов се обяви срещу готвените промени, изготвени от омбудсмана, защото нямало логика една дневна услуга да бъде въвеждана в отделен закон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Убиец!” креснаха в лицето му на излизане от МС жените с черни тениски и не спряха, докато той не отмина, възмутени, че иска и без това обречените им деца да си стоят само вкъщи.

 

 

 

 

 

 

 

“Току-що казаха, че ние сме безотговорни  майки. Че нямат финансовия ресурс да изведат техните членове на улицата, от което ние подразбрахме, че сме платени и че децата ни не трябва да излизат и трябва да си ги приберем. Нашите деца нямат право да виждат слънцето и да са на улицата, според г-н Манолов от КТ “Подкрепа”, възмути се през сълзи една от майките.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Разчетоха по различен начин това, което ние сме заложили в закона и казаха, че сме дирижирани, че едва ли не някой ни плаща, че г-жа Мая Манолова седи и командва парада зад гърба ни. Не знам колко пъти трябва да кажем – никой не е зад гърба ни! Излязохме, защото нищо не се правеше.”, нареждаше през сълзи друга от майките.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Там бяха казани абсолютни лъжи! Това показва, че тези хора не са ни направили труда да прочетат рамката на закона, над която работихме три дни”, добави емоционално трета от жените.”Убийци!”, скандираха пред вратата на Министерския съвет жените с черни тениски и към представителите на властта, синдикатите и национално представените организации на хората с увреждания, след като стана ясно, че техният законопроект, готвен заедно с омбудсмана, е отхвърлен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Текстове от него обаче ще намерят място в общия законопроект за социални услуги – така предложиха представителите на национално представителните организации на хора с увреждания.

 

 

 

 

 

 

 

Жените се оплакаха още и че национално представителните организации на хора с увреждания ги обвинили в дискриминация с предлаганите от тях поправки за децата с увреждания. Засега протестите им продължават. А майките недоумяват кой взриви напрежението днес и разделението между организациите на хора с увреждания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основният разнобой по време на срещата е бил по въпроса за парите за лична помощ – от средства за 12 хил. души трябва да се намерят за общо 77 хил. хора с увреждания. 

 

 

 

 

 

 

 

 
По-рано, по време на срещата, национално представителните организации за хора с увреждания и синдикатите се обявиха против Законопроекта за личната помощ. Мнението им бе споделено от работодателите. Със становище против законопроекта излезе и Министерство на финансите, тъй като услугата личен асистент би струвала 1,1 млрд. лв. при минимална заплата от 560 лв. за асистента. А хората с увреждане според решенията на ТЕЛК са 648 хил. в страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че законът е с финансова обосновка и зададе въпроса къде в разчетите му има такива фантасмагорични цифри.

Според финансовата рамка на законопроекта, освен отпусканите до момента 169 млн. лв. за чужда помощ и асистентски услуги за въвеждането на асистентска грижа, ще трябват още само 100 млн. лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Вие знаете ли, че има майки, които няма да могат да се възползват от законопроекта? Не може да бъдете дискриминационни, не може да е само за 77 хиляди човека. Всички хора с увреждания имат равни права”, опонира Андриана Стоименова, организационен заместник-председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания, която представи и становището на национално представителните организации. Мая Манолова изтъкна, че в момента не 77 хиляди получават, а само 14 хиляди получават асистентска услуга.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Питам аз, къде е заместник-председателят на Националния съвет да каже, че още 77 хиляди имат право и децата с диабет и децата с Даун. Къде сте вие – това не е ли ваш ангажимент? Защо мълчахте до днес. Защо казвате, че е справедливо само 12 хиляди да вземат?”, ядоса се омбудсманът.

 

 

 

 

 

“Каквото можах направих – това е проект, който има финансова обосновка. За майките Законът за личната помощ е жизнено важен. За мен това е един честен закон, който дава възможност на всички, на които е определено право на чужда помощ”, заяви Мая Манолова.

Лидерът на КТ “Подкрепа” пък направи забележка на Манолова за недопустимия тон и нарече проекта й аматьорски, писан на коляно, поради което от него нищо не ставало. Димитър Манолов обвини омбудсмана, че внася напрежение сред хората с увреждания насред проблемите им.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ако този законопроект беше припознат – аз бих се ангажирал с представянето му в Министерски съвет”, подчерта социалният министър Бисер Петков. Той бе категоричен, че работата може да продължи, като се вкара в Закона за социалните услуги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Канал 3

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

PLEV25

А кой ще разследва недоразумението Плевнелиев дето беше регионален министър преди да стане безсмислен президент!

август 31, 2018
1535532882-img-1940jpg

Време разделно или пак празни приказки! Симеонов отново заговори за излизане от правителството

август 31, 2018
523565

Започна избиването на свинете! Шефът на БАБХ: Евтаназираме ги още тази нощ

август 31, 2018
10562564_329268527198026_6082268922978367899_o

БСП: Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза

август 31, 2018
zx860y484_3304367

Извънредно! Спецпрокуратурата разследва олигарха Ветко Арабаджиев за пране на пари, поне 10 арестувани

август 31, 2018
ost

Министрите подадоха оставки, очаквайте да ги видите в някой борд или надзорен съвет

август 31, 2018