ОБЩЕСТВО

Ето как живееха ромите по времето на соца, пък после говорете за интеграция…

Ето как живееха ромите по времето на соца, пък после говорете за интеграция…

 

 

32

 

 

Тлеещият ромски проблем пак изплува. Явно той остава бомба със закъснител и след прословутата Декада на ромското включване, която приключи през 2015 г. и глътна над 18 млн. лв. Вместо да се интегрират обаче, ромите си останаха масово необразовани, безработни, недоволни, обезверени, пише Марица.бг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ромското включване явно е твърде костелив орех, с който не се справи дори смазаната комунистическа машина. В ерата на соца ром за българина беше само екзотична напитка. Демокрацията наложи думата като евфемизъм за циганин. Заметените под килима проблеми с малцинството обаче остават.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приобщаването на циганите, издигането на културата им до тази на българите е важна задача при управлението на Тодор Живков.

 

 

 

 

 

 

 

След Априлския пленум специален отдел в ЦК на БКП решава проблемите на малцинствата. Съветник на бившия Първи е известният Господин Колев – единственият циганин, член на ЦК. Със закон е забранено скитничеството на ромите, както започват да ги наричат едва след промените през 1989 година. Предприемат се мерки за приобщаването им в българското общество, включващи създаването на смесени училища, задължително средно образование, квотен принцип за приема в университет.

Специално постановление на ЦК на БКП от 1978 г. разпорежда да се разбият ромските махали.

 

 

 

 

 

 

 

Започва строителството и на нови жилища в градските махали в по-големите градове – София, Пловдив и Сливен. Предвидено е Българската инвестиционна банка да отпуска кредити на народните съвети за строителство на жилища в ромските махали, а циганите, които са настанени в тях, да погасяват заемите в срок до 20 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По времето на соца МС инвестира в изграждането на нови жилища на стойност 4 млн. лв. за жилищни кредити, хигиенизация, преустройство и саниране на ромските квартали. Наред с това обаче започва и политиката на държавата за десегрегация, или разреждане на ромите. До 1964 г. близо 75 000 души, които са 1/3 от ромското население, се заселват в 14 000 нови жилища.

За циганите се строят многоетажни блокове в големите градове, които обаче се оказват неудобни – апартаментите не побират многобройните фамилии, свикнали с чергарски живот и шумни купони. От съществуващите 547 цигански махали са закрити едва 36, на след няколко години те отново са възстановени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пловдивски роми са настанени в блокове в „Тракия“ и „Южен“. Появяват се дори вицови ситуации – настанените в апартаменти горят паркет и мебели, за да се топлят през зимата. Експериментът търпи фиаско – след идването на демокрацията изселените роми набързо продават апартаментите и се преместват при своите в „Столипиново“ и Шекера.

 

 

 

 

 

 

Циганите през комунизма
На ромите се осигуряват работа – главно в селското и горското стопанство, промишлеността, строителството, както и жилища.

 

 

 

 

 

 

На скитащите катунари се дава огромната за онова време сума от 5000 лева, ако се заселят. На родителите на учениците се отпускат по 20-30 лева помощи, за да ги пращат редовно на училище заедно с българчетата.

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1966 г. управата в Пловдив провежда експеримент в населения предимно с роми квартал „Столипиново“ – създадено е първото средно училище със засилено трудово обучение. ОУЗТО е с отдели дървообработване, стругарство, шлосерство, шивачество. След като експериментът в Пловдив се оказва успешен, моделът, съкратено наречен ОУЗТО, се възприема в цялата страна.

 

 

 

 

 

 

 

 

По лично разпореждане на Живков са разкрити над 140 специализирани интернати, в които са настанени над 10 000 ромски деца. Също по негова заповед, с цел създаване на циганска интелигенция във ВУЗ, се приемат всички кандидати роми с оценка над 3 на изпитите.

 

 

 

 

Как живееха циганите преди

 

 

 

 

 

 

Според секретно изследване на ЦК на БКП от 1980 г. 40% от циганите в България вече са интегрирани. По данни от 1981 г. неработещите в държавни предприятия цигани са едва 10 процента, но те всъщност не са безработни, а се препитават като хамали, ваксаджии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За реда в ромските махали по времето на соца важна роля играят и прословутите Доброволни отряди на трудещите се, подчинени на ОФ и на Народната милиция. Патрулите с ленти „отрядник“ на десния лакът всяват респект сред циганите – следят по списък по-буйните, водят ги лично в големите предприятия за настаняване на работа, следят дали не кръшкат от работното място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До 1986 година 280 цигани са наградени с ордени за високи заслуги за работата им в селското стопанство. Има и герои на социалистическия труд.

 

 

 

 

 

Циганите по времето на Тодор ЖивковТОДОР ЖИВКОВ: ТЕ СА НАШИ ХОРА

 

 

 

 

 

Циганите не са малцинство, те са наши хора, казвал Живков.

 

 

 

 

 

В България няма цигани, обявява през 1966 г. той при срещата си с френския президент Шарл дьо Гол.

Източник : girl.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горанов2128

Горанов: Цените растат, защото ставаме по-богати… догодина вдигаме с още 10% бюджетните заплати

септември 11, 2018
1512466330-parno

Пълен абсурд! Столичанин плаща за парно, въпреки че се топли на ток! За 10 години дължи 20 бона

септември 11, 2018
111002_660_370

Новите кандидат-министри сочат едно: Бойко Борисов изпадна в кадрова немощ!

септември 11, 2018
5d32fa2b47aff364b1b8265596f30dea

Властта в агония, „щави“ независимия бизнес. Какво се случва в държавата?

септември 10, 2018
110382_660_370

Шофьорът – единствен обвиняем за трагедията до Своге: Постоянно мисля за тези хора, бяха приятели

септември 10, 2018
zhivotat-poskapva-udarno-predi-zimata-427

Животът поскъпва ударно преди зимата заради двуцифрен скок на природния газ и тока

септември 10, 2018