ОБЩЕСТВО

Ето как живееха ромите по времето на соца, пък после говорете за интеграция…

Ето как живееха ромите по времето на соца, пък после говорете за интеграция…

 

 

32

 

 

Тлеещият ромски проблем пак изплува. Явно той остава бомба със закъснител и след прословутата Декада на ромското включване, която приключи през 2015 г. и глътна над 18 млн. лв. Вместо да се интегрират обаче, ромите си останаха масово необразовани, безработни, недоволни, обезверени, пише Марица.бг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ромското включване явно е твърде костелив орех, с който не се справи дори смазаната комунистическа машина. В ерата на соца ром за българина беше само екзотична напитка. Демокрацията наложи думата като евфемизъм за циганин. Заметените под килима проблеми с малцинството обаче остават.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приобщаването на циганите, издигането на културата им до тази на българите е важна задача при управлението на Тодор Живков.

 

 

 

 

 

 

 

След Априлския пленум специален отдел в ЦК на БКП решава проблемите на малцинствата. Съветник на бившия Първи е известният Господин Колев – единственият циганин, член на ЦК. Със закон е забранено скитничеството на ромите, както започват да ги наричат едва след промените през 1989 година. Предприемат се мерки за приобщаването им в българското общество, включващи създаването на смесени училища, задължително средно образование, квотен принцип за приема в университет.

Специално постановление на ЦК на БКП от 1978 г. разпорежда да се разбият ромските махали.

 

 

 

 

 

 

 

Започва строителството и на нови жилища в градските махали в по-големите градове – София, Пловдив и Сливен. Предвидено е Българската инвестиционна банка да отпуска кредити на народните съвети за строителство на жилища в ромските махали, а циганите, които са настанени в тях, да погасяват заемите в срок до 20 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По времето на соца МС инвестира в изграждането на нови жилища на стойност 4 млн. лв. за жилищни кредити, хигиенизация, преустройство и саниране на ромските квартали. Наред с това обаче започва и политиката на държавата за десегрегация, или разреждане на ромите. До 1964 г. близо 75 000 души, които са 1/3 от ромското население, се заселват в 14 000 нови жилища.

За циганите се строят многоетажни блокове в големите градове, които обаче се оказват неудобни – апартаментите не побират многобройните фамилии, свикнали с чергарски живот и шумни купони. От съществуващите 547 цигански махали са закрити едва 36, на след няколко години те отново са възстановени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пловдивски роми са настанени в блокове в „Тракия“ и „Южен“. Появяват се дори вицови ситуации – настанените в апартаменти горят паркет и мебели, за да се топлят през зимата. Експериментът търпи фиаско – след идването на демокрацията изселените роми набързо продават апартаментите и се преместват при своите в „Столипиново“ и Шекера.

 

 

 

 

 

 

Циганите през комунизма
На ромите се осигуряват работа – главно в селското и горското стопанство, промишлеността, строителството, както и жилища.

 

 

 

 

 

 

На скитащите катунари се дава огромната за онова време сума от 5000 лева, ако се заселят. На родителите на учениците се отпускат по 20-30 лева помощи, за да ги пращат редовно на училище заедно с българчетата.

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1966 г. управата в Пловдив провежда експеримент в населения предимно с роми квартал „Столипиново“ – създадено е първото средно училище със засилено трудово обучение. ОУЗТО е с отдели дървообработване, стругарство, шлосерство, шивачество. След като експериментът в Пловдив се оказва успешен, моделът, съкратено наречен ОУЗТО, се възприема в цялата страна.

 

 

 

 

 

 

 

 

По лично разпореждане на Живков са разкрити над 140 специализирани интернати, в които са настанени над 10 000 ромски деца. Също по негова заповед, с цел създаване на циганска интелигенция във ВУЗ, се приемат всички кандидати роми с оценка над 3 на изпитите.

 

 

 

 

Как живееха циганите преди

 

 

 

 

 

 

Според секретно изследване на ЦК на БКП от 1980 г. 40% от циганите в България вече са интегрирани. По данни от 1981 г. неработещите в държавни предприятия цигани са едва 10 процента, но те всъщност не са безработни, а се препитават като хамали, ваксаджии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За реда в ромските махали по времето на соца важна роля играят и прословутите Доброволни отряди на трудещите се, подчинени на ОФ и на Народната милиция. Патрулите с ленти „отрядник“ на десния лакът всяват респект сред циганите – следят по списък по-буйните, водят ги лично в големите предприятия за настаняване на работа, следят дали не кръшкат от работното място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До 1986 година 280 цигани са наградени с ордени за високи заслуги за работата им в селското стопанство. Има и герои на социалистическия труд.

 

 

 

 

 

Циганите по времето на Тодор ЖивковТОДОР ЖИВКОВ: ТЕ СА НАШИ ХОРА

 

 

 

 

 

Циганите не са малцинство, те са наши хора, казвал Живков.

 

 

 

 

 

В България няма цигани, обявява през 1966 г. той при срещата си с френския президент Шарл дьо Гол.

Източник : girl.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMG_1758

Бойко показа истинския си нрав: Не е важно как живеят хората, важното е да няма протести

юни 15, 2018
tomato-bg

Заради климата българският домат е най-вкусен в целия свят

юни 15, 2018
1529071082-152906612976052

Замитат следите: Изчезнаха записите от камерите за смъртта на малката Вивиан в турски хотел, появиха се странни документи

юни 15, 2018
1528984749-1

Тръгвам си от България, тук няма живот! Ученичка разтърси Фейсбук с ето това ВИДЕО

юни 15, 2018
big_098990ee4df21e4b0eabf0bc718ba32e

Тежкият наказателен съд в Турция отново поиска героя Михаил Цонков и колегите му, защитили границата от бракониери

юни 15, 2018
4fd85262abb52d8c89f8f95ce134c361

Бойко, имаш само един ход срещу новите “гадове”

юни 15, 2018