Наука и технологии

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

Защо не трябва да убивате паяците у дома си (ВИДЕО)

 

паяци1528486544_7_559x-

 

 

 

 

“Знам, че е трудно да бъдете убедени, но нека да опитам: Не убивайте следващия паяк, който видите в дома си.

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо? Тъй като паяците са важна част от природната и нашата домашна екосистема, а и сами по себе си са полезни организми”, разказва в The Conversationентомологът Мат Бертоне (Matt Bertone) от Университета на Северна Каролина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хората приемат жилищата си като безопасно убежище, изолирано от външния свят, но в тях може да съжителстват с многобройни видове паяци. Някои от тях попадат случайно, други са краткосрочни посетители. На някои видове дори  им харесват големите закрити помещения, където щастливо изживяват живота си и оставят многобройно поколение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тези паякообразни обикновено се крият и почти всички, които срещате, не са нито агресивни, нито опасни. А може да са полезни като изяждат някои неприятни насекоми – а има и такива, които се хранят с други паяци.

 

 

 

 

 

 

 

„Колегите ми и аз направихме визуално проучване на 50 къщи в Северна Каролина, за да опишем кои членестоноги живеят под нашите покриви. Всяка къща, която посетихме, бе дом на паяци. Най-често срещаните видове, с които се сблъсквахме, сапаяците от семейство Theridiidae и семействоPholcidae, разказва Бертоне.

 

 

Паяк от семейство Pholcidae. Matt Bertone, CC BY-ND

 

 

 

 

 

 

 

 

Паяците са хищници, способни да ядат всичко, което могат да хванат, но също така редовно улавят неприятни вредители и дори насекоми, носещи болести – например комари.

 

 

 

 

 

 

 

Има дори един вид скачащ паяк, който предпочита да се храни с натъпкали се с кръв комари в африканските домове. Така че убиването на паяк не само отнема живота му, но може да отстрани един важен хищник от вашия дом.

 

 

 

 

Паяк от семейство Theridiidae е хванал в паяжината си някаква плячка. Matt Bertone, CC BY-ND

 

 

 

 

 

Естествено е да се страхувате от паяци. Те имат много крака и почти всички са отровни – въпреки че по-голямата част от видовете имат твърде слаба отрова, за да предизвика проблеми при хората, ако въобще могат да проникнат в кожата ни техните зъби.

 

 

 

 

 

Дори самите ентомолози могат да станат жертва на арахнофобията. Някои от биолозите, които изследват паяците, преодоляват страха си, като наблюдават и работят с тези очарователни същества. Ако те могат да го направят, можете и вие!

 

 

 

Паяците няма да ви нападнат и всъщност предпочитат да избягват хората. Ние сме много по-опасни за тях, отколкото те за нас. Ухапванията от паяци са изключително редки. Въпреки че има няколко важни за медицината вида като черната вдовица (Latrodectus) ипаяк-отшелник (Loxosceles reclusa), но дори и техните ухапвания са необичайни и рядкопредизвикват сериозни проблеми.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако наистина не можете да понасяте паяк в къщата си, вместо да го убиете, опитайте се да го уловите и да го освободите отвън. Той ще си намери място някъде другаде и двете страни ще бъдат по-щастливи от резултата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но ако можете, е добре да имате паяци във вашия дом. Всъщност това е нормално. И честно казано, дори да не ги виждате, те пак ще бъдат там. Затова помислете, когато срещнете следващия паяк.

“Живей и остави другите да живеят!”

 

 

Офнюз

http://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zashto-ne-triabva-da-ubivate-paiatcite-u-doma-si-video_109434.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Наука и технологии

More in Наука и технологии

orig

Русия показа “изтребител на дронове” – Деривация-ПВО ще може да сваля и ракети

август 20, 2018
mig_41_(1)

Русия създава прехващач от ново поколение – МиГ 41 за бойни задачи в Космоса! Ще има и безпилотен вариант

август 18, 2018
1531825313_980x

Това са топ 15 на смартфоните с най-висока радиация… ГРАФИКА

юли 18, 2018
1522585748-tg11

Вече се знае! Небесният дворец “Тянгун -1” се отклони от трасето Кюстендил-Перник-София – ето къде ще удари до часове…(Зрелище НА ЖИВО)

април 1, 2018
big_1b2b

Зловещо! Можете да видите какво ще стане във вашия град при ядрен взрив! ИНТЕРАКТИВНА КАРТА

март 31, 2018
1520785457-1

Daily Star за днешното изпитание на хиперзвуковата руска ракета „Кинжал“: Шокиращо и ужасяващо! (ВИДЕО)

март 11, 2018