Здраве

Здравната каса хвърли в паника хиляди онкоболни – въвежда лимити за лъчетерапия, ограничава достъп до скенери

Здравната каса хвърли в паника хиляди онкоболни – въвежда лимити за лъчетерапия, ограничава достъп до скенери

 

 

 

здравна41358_300_225_2-640x381

 

Ново напрежение в здравеопозването – Здравната каса въведе лимити за лъчетерапията на онкоболни. Забраната засяга всички центрове за лъчетерапия у нас и решението касае хиляди онкоболни, които може да се окажат в листи на чакащите, съобщиха bTV и БНТ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мярката не е съгласувана с гилдията на лъчетерапевтите. Според тях мярката ограничава достъпа до най-съвременните технологии за облъчване, които са по-ефективни и щадящи за пациентите.

Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят от лъчетерапия, твърдят лекарите. Между 30-50 процента от тях могат да се лекуват с най-съвременните методи, като радиохирургия. Но ако има лимит, това не може да случи, въпреки че само преди няколко години беше закупена високотехнологична апаратура за тази терапия за милиони левове.

 

 

 

 

 

 

 

 

Зелена светлина кой кога да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Целта на ограниченията – икономия. Спестената сума обаче би била едва около 8 милиона лева при общ бюджет на Здравната каса близо 4 милиарда годишно, изчислява националният консултант.

 

 

 

 

 

 

 

„Все пак сме положили Хипократова клетва и трябва да се грижим по най-добрия начин. Което означава, че и след изчерпване на лимитите, ние ще ги лекуваме по най-добрия начин. Но това води до по-големи разходи. Можем да провеждаме безлимитно по-ниското качество на лечение, което на практика обезсмисля парите, които са дадени по европейската програма“, заяви Румен Лазаров – национален консултант по лъчелечение.

 

 

 

 

 

 

Според лекарите лимитите ще увеличат наплива за скъпо лечение в чужбина, което държавата отново ще бъде длъжна да плаща.

 

 

 

 

 

 

 

За да приложат най-съвременната терапия, болниците са длъжни да искат разрешение за всеки пациент от районната здравна каса и да се съобразят с въведените лимити. В противен случай болниците ще трябва да поемат по-скъпото лечение с новите технологии.

 

 

 

 

 

 

 

Има и трети вариант – пациентите, които се нуждаят от новите методи да се отлагат в рамките на тримесечие.

 

 

 

 

 

„Това е абсурд! Това е невъзможно! Между различните елементи на комплексното лечение не трябва да има повече от месец. Тоест, ние ще направим една лъчетерапия отложено, с което ще похарчим парите, но ще опропастим ефекта“, коментира Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

 

 

 

 

 

 

 

От Касата обаче заявиха, че определените месечни обеми дават възможност за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение. Обещават също, че няма да има онкоболни, останали без необходимата терапия.

 

 

 

 

 

 

 

„В НРД е заложено,че трябва да минават на разрешителен режим, както минава и ЯМР. Изследванията, които засягат много по-голям брой пациенти“, каза Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК.

 

 

 

 

 

 

 

В случай, че се наложи да чакат, пациентите имат право да поискат лечение в чужбина, то се заплаща от Здравната каса.

 

 

 

 

 

 

Мая Стоилова, преборила рака два пъти, смята, че мярката отнема правата на болните да получат най-добротолечение навреме. Тя и други болни вече са в паника.

 

 

 

 

 

 

Освен ограничен достъп до лъчетерапия обаче, ще има лимит и върху ПЕТ-скенерите. Труднодостъпни остават и още образни изследвания.

 

 

https://kakata.info

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

Screen-Shot-2018-08-23-at-21.08.35

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

август 23, 2018
ХИРУРГ1534841752-2

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

август 21, 2018
0000360117-article2

Жестока цедка! 200 000 души с увреждания губят инвалидните си пенсии заради промените в ТЕЛК

август 18, 2018
91027_660_370

Прокуратурата поема случая с починалата здрава родилка в Сливен, роднините съдят болницата

август 18, 2018
1-2-620x330

Всяка кръвна група е предразположена към определени болести – вижте коя е най-слабата!

август 15, 2018
shtonova

Д-р Неделя Щонова: Само след 2 седмици няма да познаете тялото си, но правете това 10 минути на ден!

август 14, 2018