Здраве

Здравната каса хвърли в паника хиляди онкоболни – въвежда лимити за лъчетерапия, ограничава достъп до скенери

Здравната каса хвърли в паника хиляди онкоболни – въвежда лимити за лъчетерапия, ограничава достъп до скенери

 

 

 

здравна41358_300_225_2-640x381

 

Ново напрежение в здравеопозването – Здравната каса въведе лимити за лъчетерапията на онкоболни. Забраната засяга всички центрове за лъчетерапия у нас и решението касае хиляди онкоболни, които може да се окажат в листи на чакащите, съобщиха bTV и БНТ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мярката не е съгласувана с гилдията на лъчетерапевтите. Според тях мярката ограничава достъпа до най-съвременните технологии за облъчване, които са по-ефективни и щадящи за пациентите.

Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят от лъчетерапия, твърдят лекарите. Между 30-50 процента от тях могат да се лекуват с най-съвременните методи, като радиохирургия. Но ако има лимит, това не може да случи, въпреки че само преди няколко години беше закупена високотехнологична апаратура за тази терапия за милиони левове.

 

 

 

 

 

 

 

 

Зелена светлина кой кога да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените лимити, лечението им ще се отлага за следващи периоди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Целта на ограниченията – икономия. Спестената сума обаче би била едва около 8 милиона лева при общ бюджет на Здравната каса близо 4 милиарда годишно, изчислява националният консултант.

 

 

 

 

 

 

 

„Все пак сме положили Хипократова клетва и трябва да се грижим по най-добрия начин. Което означава, че и след изчерпване на лимитите, ние ще ги лекуваме по най-добрия начин. Но това води до по-големи разходи. Можем да провеждаме безлимитно по-ниското качество на лечение, което на практика обезсмисля парите, които са дадени по европейската програма“, заяви Румен Лазаров – национален консултант по лъчелечение.

 

 

 

 

 

 

Според лекарите лимитите ще увеличат наплива за скъпо лечение в чужбина, което държавата отново ще бъде длъжна да плаща.

 

 

 

 

 

 

 

За да приложат най-съвременната терапия, болниците са длъжни да искат разрешение за всеки пациент от районната здравна каса и да се съобразят с въведените лимити. В противен случай болниците ще трябва да поемат по-скъпото лечение с новите технологии.

 

 

 

 

 

 

 

Има и трети вариант – пациентите, които се нуждаят от новите методи да се отлагат в рамките на тримесечие.

 

 

 

 

 

„Това е абсурд! Това е невъзможно! Между различните елементи на комплексното лечение не трябва да има повече от месец. Тоест, ние ще направим една лъчетерапия отложено, с което ще похарчим парите, но ще опропастим ефекта“, коментира Евгения Александрова – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

 

 

 

 

 

 

 

От Касата обаче заявиха, че определените месечни обеми дават възможност за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение. Обещават също, че няма да има онкоболни, останали без необходимата терапия.

 

 

 

 

 

 

 

„В НРД е заложено,че трябва да минават на разрешителен режим, както минава и ЯМР. Изследванията, които засягат много по-голям брой пациенти“, каза Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК.

 

 

 

 

 

 

 

В случай, че се наложи да чакат, пациентите имат право да поискат лечение в чужбина, то се заплаща от Здравната каса.

 

 

 

 

 

 

Мая Стоилова, преборила рака два пъти, смята, че мярката отнема правата на болните да получат най-добротолечение навреме. Тя и други болни вече са в паника.

 

 

 

 

 

 

Освен ограничен достъп до лъчетерапия обаче, ще има лимит и върху ПЕТ-скенерите. Труднодостъпни остават и още образни изследвания.

 

 

https://kakata.info

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

НАНА660_9df636ba9d7b242a49e324898555bf7e

Драматичен обрат за Нана Гладуиш! Водещата спира битката с рака, защото…

юни 2, 2018
1527704142_1

Разяжда плът и кости – ново страшно заболяване плъзна по света, лекарите засега са безсилни пред него!

май 31, 2018
620_703172ade3248b00d75e4c17616b9b85

Пореден здравен абсурд: Животоподдържащи лекарства ще се изписват само в София!

май 28, 2018
big_12

В ИСУЛ поискаха 30 лева за преглед на 5-годишно дете с болки в ухото!

май 28, 2018
обувкиbig_nike-air-jordan-11-chicago-1

Учен от Индонезия направи смайващо откритие: Най-дълго живеят хората с размер на обувките…

май 27, 2018
4_1588

Не ви се вярва ли? Вижте опасната истина за натуралните сокове и какво съдържат те…

май 25, 2018