Икономика

Китай охлади мераците на правителството, поиска държавни гаранции за участието си в АЕЦ „Белене“

Китай охлади мераците на правителството, поиска държавни гаранции за участието си в АЕЦ „Белене“

 

907993

 

 

Китайската държавна ядрена корпорация смята, че трябва да получи определени гаранции от българската държава, за да участва в проекта АЕЦ „Белене“. На провеждащата се международна конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна сигурност” представителят на компанията Сие Джяджие посочи, че при всички подобни проекти се изисква някаква форма на гаранция, предаде БНР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В същото време той потвърди готовността за участие: „Оборудването вече е тук, има площадка, има технически проект, „Росатом“ са тук, китайците идват, така че нека да го направим“. Позицията на българското правителство е, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде осъществен на пазарен принцип – без държавни гаранции.

 

 

 

 

 

 
Решението на Народното събрание за вдигане на мораториума върху проекта АЕЦ „Белене“ трябва да стане при категоричното условие за пазарен принцип, без ангажименти както за гарантирани количества, така и за преференциални цени. За това настояха по-рано през деня предприемачи, представени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в становище до парламента.

 

 

 

 

 

 

 

Работодателските организации настояват за ясна и еднозначна декларация от страна на управляващите, че ще бъдат пресечени всякакви възможности за „иновации“ и прилагане на схеми за непазарни приходи, пише в писмото, изпратено от пресцентъра на АОБР. Днес в парламентарната енергийна комисия депутатите ще разгледат и гласуват две предложения – на ГЕРБ и БСП за вдигане на мораториума върху проекта, а на 7 юни се очаква той да влезе в пленарна зала.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народното събрание трябва да вземе изключително отговорно решение по въпроса за връщането на този проект в дневния ред на българската енергетика и при какви условия да стане това или, респективно – за продължаване на мораториума, се посочва в становището.
Прозрачност, пазарност, икономическа състоятелност – това са базови принципи, които могат да обезпечат дългосрочната устойчивост на един проект.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това са и условия, при които трябва да започнат самите преговори с потенциални инвеститори, заявяват в позицията си работодателите.
Четирите организации от АОБР обаче не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ „Белене“ при „пазарни условия“ – да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

 

 

 

 

 

 

 

 
От работодателските организации посочват, че не се чува за други три условия, които също категорично трябва да бъдат изключени и забравени и ги изброява: преференциално ценообразуване; възможни доплащания на ценови разлики и/или премии; корпоративни гаранции от държавните дружества в енергетиката, например Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ Козлодуй.

 

 

 

 

 
Според работодатетелите тези изисквания едва ли изчерпват възможните непазарни начини за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица.

 

 

СЕГА

loading...
0
Икономика

More in Икономика

фолксваген

„Вечерни новости“: Фолксваген предпочете Сърбия пред България за новия си завод

март 6, 2019
нуша768x432

За „Турски поток“ била спазена и „последната буква на закона на ЕС“, убеждава Петкова

март 5, 2019
alexei-miler-gazprom

ТАСС изненадващо: „Газпром“ не планира участие в проекта за газов хъб „Балкан“

март 5, 2019
1551372808

Медведев предупреждава: Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря!

март 3, 2019
84706-560x315-trim(12,0,608,447)

Зелена светлина за „Турски поток“ през България дни преди визитата на Медведев у нас

февруари 25, 2019
турски1527686280-sistemen-bufer-5

Спряха търгът за строежа на „Турски поток“ у нас, твърдят, че било временно

февруари 14, 2019