Политика

Мая Манолова: Подавам оставка, за да сте спокойни! Готова съм на размяна…

Мая Манолова: Подавам оставка, за да сте спокойни! Готова съм на размяна…

 

мая20151107.pelccvscho

 

 

 

 

Ще стоя до протестиращите майки докрай. Ще се боря за тяхната кауза докрай. Сегашната ситуация, със сегашния закон, е дискриминация”. Това обяви в ефира на „Денят започва” на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

 

 

 

 

 

 

 

 
Малко след това тя се обърна към всички, които я обвиняват, че с този проектозакон преследва кариера, политически цели и висок рейтинг: „Готова съм на размяна – те да застанат зад майките и законопроекта, зад закона срещу банките и за частния фалит и в замяна ще получат моята оставка.”
„За да сте спокойни”, обърна се тя към опонентите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изяавлението й бе предизвикано от упреци, прозвучали и по време на Националния съвет за хората с увреждания, че преследва политически цели.
Няма как да не бъда емоционално”, заяви Манолова. „Това, което се случва, дълбоко ме разтърси.”

 

 

 

 

 

 

 

 

„Сега се наливат 169 милиона лева за асистентски услуги”, съобщи тя и поясни, че в момента от тези пари се осигурява помощ на 11 158 души, че има листа на чакащите и общини, които изобщо не предоставят тази услуга.
„По законопроекта за лична помощ само с още 105 млн. лева асистентски услуги ще получават 77 000 души, а освен това ще имат право да кандидатстват всички до 500 000, като кандидатстването ще бъде по индивидуален признак, посочи омбудсманът, като подчерта, че в момента статуквото е дискриминационно – до услугата могат да се доберат едва 11 000 души. Питам социалния министър защо не предостави сметките на финансовия министър? Истината е, че статуквото е дискриминационно”, каза Манолова.

 

 

 

 

 

 

 

Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа. Стана ясно, че техният проблем, който ги изкара на палатки, няма да бъде решен. Беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики. Целта беше да стане ясно, че статуквото в политиките за хората с увреждания ще бъде запазено, заяви Манолова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Манолова коментира и случая с президента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги “разхождат по улиците”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Не знам какво стои зад това говорене – пристрастия, страхове, зависимости, но то е недопустимо, при това беше казано със страст. Много се надявам синдикатите да насочат тази страст в защита на хората, които имат нужда, а не срещу тях. Бях сащисана по време на заседанието, познавам тези хора в друга светлина. Нямам обяснение за изпуснатите нерви”, заяви националният омбудсман.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Този закон не решава всички проблеми, но е първото камъче, което трябва да бъде обърнато, за да се подобри живота на тези хора. Настройването на хора срещу хора убива солидарността в обществото, отнема ни най-важната функция – да бъдем човеци. От кого да започнем, ако не от децата с увреждания”, каза още Мая Манолова.

 

 

 

 

 

 

 

По думите ѝ социалният министър Бисер Петков не е поел отговорност по време на обсъждането на закона за личната помощ.

 

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

1535464884-clipboard03

Регионалният министър откри топлата вода: Има “недопустим материал” в асфалта на пътя край Своге

август 28, 2018
main_1535456423

Премиерът има ли смелост да каже – строя пътища и магистрали така, че вие се избивате по тях

август 28, 2018
лили_Павлова_бюст

Къде е била Нейно превъзходителство Лиляна Павлова при строежа на пътя – убиец край Своге?

август 28, 2018
26фг

26 годишен строи магистрала „Хемус“, на 23 е построил „Северната тангента“… Новото дете-чудо на ГЕРБ

август 27, 2018
cecka-cacheva-obsydi-promenite-v-gpk-s-iuristi-471780

Борисов опитва да се отърве от Цецка, пробутва я за посланик в Черна гора

август 27, 2018
Screen-Shot-2018-02-19-at-13.35.35

Бареков изби рибата: Да се отнемат шофьорските книжки на всички, които навършат 70 години!

август 27, 2018