Политика

Менда Стоянова: Ако ни откажат влизане в чакалнята на еврозоната, това ще бъде много лош сигнал за целия ЕС

Менда Стоянова: Ако ни откажат влизане в чакалнята на еврозоната, това ще бъде много лош сигнал за целия ЕС

 

 

менда907528

 

 

 

 

Ако на страната ни откажат влизане в “чакалнята” на еврозоната със субективни аргументи, които не са част от условията една страна да бъде член на еврозоната и част от ERM–2, това ще бъде много лош сигнал не само към българите, а към целия Европейски съюз. Това заяви в предаването “Неделя 150” на БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС.

 

 

 

 

 

 

“Ще бъде сигнал за двойни стандарти, сигнал за нееднозначно третиранe. Затова за мен е много важно ние да подадем молбата и да изискаме ясен и категоричен отговор – от политиците и от Европейската централна банка”, посочи тя.

 

 

 

 

 

 

 

В коментар по заявката на финансовия министър Владислав Горанов до края на юни страната ни да внесе молбата си за влизане в „чакалнята“ на еврозоната, Менда Стоянова изтъкна, че правителството трябва да спази своето заявено обещание и да подаде молбата.

 

 

 

 

 

 

„България изпълнява не само формалните критерии, България изпълнява и много други критерии. И аргументи от типа корупция, равнище на доходите спрямо средноевропейските, от типа съдебна система, са несъотносими към еврото“, категорична бе тя.

 

 

Менда Стоянова анализира пред Националното радио и препоръки и изводи от годишния доклад на БАН за икономическото развитие. Според нея премахването на плоския данък изобщо няма да доведе да повишаване на оборотите в страната, увеличаване на инвестициите и ликвидиране на неравенството, защото неравенството се получава от много фактори:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
“Ние развихме в България една ниско ефективна, „ишлемеджийска“ икономика, която на практика стимулираше ниски заплати и хора с липса на умения и без образование. Но тази икономика не може да продължава да движи развитието на страната ни. В следващите години трябва да преминем през едно преструктуриране на икономиката – от ниско ефективна към високо ефективна и това е свързано преди всичко с равнището на квалифициран труд, който трябва да притежават българските работници.”

 

 

 

 

 

 

 

 
Това според Стоянова не минава нито през премахване на плоския данък, нито през държавни инвестиции, както препоръчват икономическите експертите от БАН: „Ние сме се нагледали много години на държавни инвестиции и знаем как тези държавни инвестиции носят ефективност, само че не за икономиката като цяло, а за определени хора, които усвояват тези инвестиции.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Относно функциониращия вече 20 години паричен съвет, визиран в доклада на БАН Менда Стоянова посочи пред БНР:„Ако прочетете внимателно доклада между изреченията ще разберете, че всъщност хората, които са го писали, считат, че този паричен съвет вече е вреден за държавата ни и едновременно с това еврото няма да бъде панацея.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знаете ле какво значи това, макар и неизречено в прав текст – да се откажем от паричния съвет и да минем на собствена парична политика, на един курс, който ще се определя от БНБ – нещо, което беше преди 1997 година. С което ние категорично не сме съгласни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ние също смятаме, че паричният съвет изигра своята роля, 20 години той е не само стабилизиращ фактор. Единственият изход от този паричен съвет е именно приемането на еврото, влизането в еврозоната и следването на европейските политики. Всичко останало означава връщане 20 години назад – не като икономика, а като практики, които бяха преди 20 години.“

Източник: segabg.com

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
... ...
0
Политика

More in Политика

парламент1490683262-1

Депутатите навъртяха над 2000 отсъствия “по уважителни причини”, за които им изплатиха 300 000 лева!

юни 2, 2018
ivo-prezdent-800

Иво Христов: Безотговорно е да се блъфира от трибуната в Кремъл, че сме се договорили за Турски поток

май 31, 2018
бсп101969_660_370

БСП: Пред Путин Борисов се опита да поправи грешките си, но не успя!

май 31, 2018
orig

Путин прие Борисов в Кремъл! СНИМКИ

май 30, 2018
оливанеc0dfe7c64ff3be1c5fbba2990a85d9bc_XL

Оляхме се с председателството на ЕС: Дават 40 000 лв. за миниградинка пред НДК!

май 30, 2018
лъжец1(365)

Нинова: Борисов е единственият официално признат от съда лъжец!

май 30, 2018