Политика

Многократно предупреждавах, че ще загиват летци! Вместо за ремонт на военната техника, парите отидоха за саниране

Многократно предупреждавах, че ще загиват летци! Вместо за ремонт на военната техника, парите отидоха за саниране

РАДЕВbig_5722

Изказвам моите съболезнования на близките и на колегите на загиналите летци капитан Неделчев и капитан Пантелеев. Важно е, че Алексей Каменов е в добро, стабилно състояние, той е човек със силен дух. Разбира се тук е при най-добрите специалисти тези от ВМА.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов посети Военномедицинска академия, където е настанен бордният техник на катастрофиралия снощи военен вертолет Ми-17 – офицерски кандидат Алексей Каменов.

На въпрос защо се е стигнало до инцидента, държавният глава отговори: „Имам дългогодишен опит в тази материя и преди заключенията на разследващите, не бих спекулирал по тази тема“. „Това е една голяма трагедия и аз призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Но нека не забравяме, че от утре останалите ще продължават да летят и ще продължават да бъдат в кабините на земята в морето и ние сме длъжни да продължаваме да настояваме за решаването на проблемите.

Многократно през годините аз алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. За по-малко от една година за втори път загиват летци. Три съвета – Консултативен съвет направихме специално за Българската армия, нещо да се промени?“, допълни Румен Радев.

По думите му, министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи. „Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате мнозинството прекрати ютализационните процеси в Българската армия, върна ги в изходна точка, предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха?

Вместо да отиват за ремонт на техника въоръжение, за подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. За това казвам, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи“, каза още президентът.

Румен Радев подчерта, че за съжаление това не се случва за първи път. Той допълни, че психологическата обстановка в армията е много тежка, но това са хора, които са се посветили на тази професия и са осъзнали, че трябва да изпълняват задълженията си най-отговорно.

„Аз вярвам, че те ще намерят сили и отново ще работят за своя народ, нека политиците се поучат от тях“, каза Радев. Той каза още, че е познавал загиналите пилоти.

По думите му, новите проекти ще бъдат забавени с около две години и ще има нови цени на придобиване и ще се види от офертите, които ще получим, което означава повече средства, вложени в стара техника. Държавният глава подкрепи искането на Каракачанов ремонтите да бъдат без обществени поръчки, тъй като така те ще бъдат осъществени по-бързо

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

karakachanov_bgnes

Роми с ултиматум към Каракачанов: Или оставка, или протест! Обещават 100 000 души пред МС

януари 14, 2019
цецко1547446839-tsetskoo

Цветанов призна за провал на политиката по интеграция на ромите и даде „рецепта“ какво да се прави…

януари 14, 2019
big_74017w470

Костадин Костадинов: Събираме 10 000 души пред парламента. Ще въведем извънредно положение

януари 13, 2019
119480_660_370

Румен Гечев обяви: САЩ изнудват Борисов – или да приеме офертата за F-16, или пада от власт!

януари 13, 2019
сидеров1539247507-20181011100648-img-4412jpg

Сидеров фронтално: Какъв е този командос, който е пребит от двама непълнолетни…

януари 13, 2019
цц544878

Нямам амбиции да ставам евродепутат! Трябва да има повече България в Европа, това ще го направим от ГЕРБ

януари 13, 2019