Политика

Нинова: Не ни натрапвайте Истанбулската конвенция и гей браковете. Ще има обратен ефект (ВИДЕО)

Нинова: Не ни натрапвайте Истанбулската конвенция и гей браковете. Ще има обратен ефект (ВИДЕО)

 

 

 

НИНОВА1523441572

 

 

 

 

 

“Ние държим на семейните ценности и децата си. Не ни натрапвайте Истанбулската конвенция и гей браковете. Ще има обратен ефект.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването “Седмицата” на Дарик радио, като след това публикува основните тези от интервюто си във Фейсбук.

„Българското общество е традиционно, християнско и държи на семейните ценности и този натиск ще има обратен ефект. Уважаваме всички, които са различни, нека бъдат такива, но нека не натрапват това“, призова Корнелия Нинова. По думите ѝ никой друг лидер не е излязъл да заяви своето конкретно мнение от страх да не разсърди някого, но трябва да се запази българското семейство и българските деца.

 

“Не може насила в едно общество да вкарвате конвенция срещу насилието, не може насила да вкарате гей браковете, няма да стане това”, подчерта Нинова като уточни, че БСП има проблем по темата с Партията на европейските социалисти, чиито представители преди две седмици наново са предупредили, че БСП греши като не подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция срещу насилието над жени.

 

Като уточни, че говори от свое име, лидерът на БСП каза: “Няма да се съгласим какъвто и натиск да се оказва (…) Спасяваме българското християнско семейство, традиции и българските деца”. Тя каза, че очаква много удари срещу себе си лично заради тази позиция като добави, че има моменти, в които трябва да вземеш позиция, докато останалите политически лидери са се “скатали”.

 

Председателят на парламента казвал, че премиерът е некомпетентен

 

Запитана защо въпросите на опозицията към премиера Бойко Борисов са твърде малко (двайсетина за 1 година) Нинова отговори, че те са много повече, но председателят на парламента ги връщал с мотива, че не са от компетентността на премиера. “Председателят на парламента злоупотребява с правата си и ни връща всички въпроси, не били от неговата компетентност и то се оказва, че той не е компетентен по всички въпроси. Има много проблеми, за които носи отговорност, но се крие”.

 

Нинова даде пример и с вчерашното поведение на Борисов, който участва в парламентарния контрол за пръв път от 11 месеца с думите: “Измъкнал се е вчера през страничния вход, говори 2 минути абсолютни небивалици и се измъкна, за да не отговаря на въпросите на журналистите, и за това била виновна опозицията”.
„АЕЦ “Белене” трябва да се направи. Не става въпрос за строеж на каквото и да е, а на атомна централа, част от националната сигурност на страната. Не може държавата постоянно да се изтегля от най-важните си сектори на сигурност и да иска да успее“, изтъкна лидерът на БСП. Тя подчерта, че всички инвеститори, които са заявили интерес, искат държавни гаранции, защото толкова години правителствата си сменят позициите по този проект, което води до несигурност у инвеститора.

По въпроса за модернизацията на армията Корнелия Нинова заяви, че левицата е подкрепила проектите, които е внесъл министър Каракачанов, защото са изпълнили двете условия на БСП – да не се достига 2 на сто от БВП и да се ангажира българската промишленост. „Не казваме нито от коя страна, нито кой тип самолет трябва да се купят. Нека кажат хората, които разбират, да предложат варианти, финансова обосновка, да минат през МС, да влезе в парламента и тогава вече да направим избор“, каза още тя.

По повод кандидатстването ни за чакалнята за Еврозоната Корнелия Нинова подчерта, че отвън мнението е, че не сме готови.

“Корупцията в България е най-висока. Тази корупция вече е и трансгранична и засяга европейски средства на европейски данъкоплатци“, подчерта тя. По думите й трябва да се търсят съюзи и да се втвърдява тонът в защита на нашите интереси. „Споделям такова мнение и за това бях на среща с лидери на партии от Вишеградската четворка. Трябва да продължим да настояваме за влизане в Шенген. Както и за единни стандарти при храните”, категорична е Нинова.

Относно пакета “Мобилност” председателят на БСП заяви: “Трябва да спасим българския транспортен бранш. Пакетът „Макрон“ унищожава българския транспортен бранш и около 12 000 транспортни фирми. Затова застанахме в подкрепа на всички мерки този пакет да не бъде приет. По-конкурентоспособни сме в този бранш, затова искат да ни елиминират от европейския пазар“.

Корнелия Нинова обясни, че проектобюджетът на ЕС за следващия програмен период предвижда с 5 на сто да се намалят парите за кохезия. По думите й обаче така ще се задълбочат различията. „Кохезионната политика в Европа не трябва да се намалява, а трябва поне да се запази същата”, заяви тя и поясни, че при определяне на парите за бъдещ период се вкарват нови критерии – демографска катастрофа и бедност. Тя подчерта, че въпреки, че сме най-бързо изчезващата нация и най-бедната в Европа, Италия, Испания и Гърция, които са с по-добри показатели, ще получат повече финансиране. “Къде е справедливостта и солидарността? Така ние ще изостанем още повече“, заяви тя.

Председателят на левицата подчерта, че в селскостопанската политика намаляват средствата с 5 процента, а нашите земеделци взимат най-малко субсидии и продукцията ни е най-неконкурентоспособна, а на Литва, Латвия и Естония се увеличават с 13 процента. Нинова посочи, че страните от Вишеградската четворка, заедно с Хърватска, Румъния и Словения, са подписали документ, че не искат да се намалява кохезията и земеделските субсидии и са поканили и България.

„Правителството е отказало, защото сме председатели на Съвета на ЕС и трябва да сме неутрални.От какво си неутрален, от националния интерес на България ли? Кой председател е бил неутрален и не си е защитил националния интерес?“, попита тя. Като друга важна тема, по която не сме защитили националния си интерес, лидерът на БСП посочи и въпроса за миграцията, където други лидери са заявили ясно позиции, а у нас министър Радев казва: „Разглеждаме предложението на ЕК“.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП е внесла 31 законопроекта от началото на годината като алтернатива на управлението на ГЕРБ – битката за качеството на храните, в образование, здравеопазването, икономиката. По повод на парламентарния контрол тя обясни, че председателят на НС злоупотребява с правата си и връща всички въпроси, отправени към премиера Борисов, с аргумента, че не са от неговата компетентност.

„Оказва се, че българският премиер не е компетентен за нищо. Защо стои начело на държавата тогава?“, попита тя и коментира, че това е повод той да не идва в парламента и да не отговаря на въпрос, защото знае, че има много проблеми. По думите й той се крие от парламента. „Това отдавна не се е случвало – премиер да дойде в НС, да говори две минути абсолютни небивалици и да се измъкне през страничния вход, за да не отговаря на журналистически въпроси“, подчерта тя.

„Искаме оставката на този кабинет и предсрочни избори. Голяма коалиция между БСП и ГЕРБ не може да има. Ако има оставка на правителството, отиваме на избори. Там ще се види какво иска народът, стига да не са като тези в Галиче“, заключи Корнелия Нинова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Епицентър

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

PLEV25

А кой ще разследва недоразумението Плевнелиев дето беше регионален министър преди да стане безсмислен президент!

август 31, 2018
1535532882-img-1940jpg

Време разделно или пак празни приказки! Симеонов отново заговори за излизане от правителството

август 31, 2018
10562564_329268527198026_6082268922978367899_o

БСП: Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза

август 31, 2018
LILAN13

А Лиляна П., дето държи чадърчето над шефа на “Трейс”? Ще я върнат ли пак начело на регионалното министерство

август 31, 2018
radev-moskovski-nankov-620x349

Драстична чистка в кабинета! Борисов поиска оставките на трима от провалените си министри

август 31, 2018
Lilyana-Pavlova1-620x381

Павлова на въпрос дали е работила с фирмата, ремонтирала пътя-убиец: Тези коментари са извън контекста…

август 31, 2018