Политика

Няма го Батко! Русия престана да прощава – РИА „Новости“ с убийствен коментар за визитата на Борисов в Москва!

Няма го Батко! Русия престана да прощава – РИА „Новости“ с убийствен коментар за визитата на Борисов в Москва!

 

 

ZEZ_2570-1

 

 

 

Официалната руска позиция за посещението на премиера Борисов в Москва беше оповестена от РИА Новости и тя е убийствена:

 

 

 

 

 

 

 

 
„…В очите на руското общество твърде изразителен е контрастът между онова, което Русия е направила за някои държави, в това число влизайки в ненужни за нея войни за защита на славяните и единоверците, и откровено неприятелската им политика при първия удобен случай през последните 30 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При това е разбираемо общественото безпокойство, че именно те имат шанса да се възползват от сантиментите на Москва и да си уговорят поредни облаги, въпреки интересите на Русия…Тези дни се проведе събитие, което показа, че тези тревоги са безпочвени, а ръководството ни доста по-добре и от обществото помни разнообразните външнополитически ексцесии – помни и действа според сметката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
На 30 май се състоя визита на премиера на България в Русия, като едва ли у него останаха особено приятни спомени за това пътуване, тъй като по резултатите стана очевидно, че сантименталности и решения на тяхна основа от Кремъл няма да дочака.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Става дума за възобновяването на мащабното двустранно сътрудничество и най-вече за проекта на газопровод от Русия в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Безусловно българите няма кого да винят, освен себе си – преди няколко години те със собствените си ръце провалиха строителството на Южен поток, при това в момент, когато почти всичко беше готово за неговата реализация. Резултатът е известен – България остана при разбито корито, а руските тръби тръгнаха към Турция и Германия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Сега ръководството на балканската страна открито се кае за тогавашните решения и се опитва да реанимира идеята. Любопитно, че демонстративното посипване с пепел явно не направи особено впечатление на руската страна.

 

 

 

 

 

 

 

 
От визитата на Борисов стана известно, че Русия не възразява против продължаване на газопровода към България, но позицията на Кремъл е с такова количество условия, изказани и пряко от президента, така и във вид на прозрачни намеци, че София ще трябва да положи сериозни усилия.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Владимир Путин нееднократно напомни на Борисов, а и на цяла Европа, че за реализацията е необходимо съгласието и активното сътрудничество на Турция. Т.е. София ще трябва да се договаря не само с Москва и Брюксел, но и с Анкара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Президентът напомни за  800-те млн.евро, изгубени от Газпром от провалянето от България на Южен поток. А чрез изречената от Путин фраза: „Е, записахме ги като загуби, какво да правим“ прозрачно даде да се разбере, че Москва нищо не е забравила, действа с отчет за миналия опит, а България трябва да помисли над формата на компенсация за понесения ущърб. И проектът ще се придвижи от мъртвата точка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Безусловно, най-яркият момент от преговорите стана размяната на реплики между лидерите, когато на традиционната — в духа „братски народи“ — риторика на българския премиер, той получи прям ответ от Путин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бойко Борисов благодари на Русия, че не държи зло, а после добави: „Е, по-големият винаги умее да прощава“. На което президентът каза, че „винаги го смущават разсъжденията кой е по-голям, кой е по-малък, защото по-големия все го подбуждат да плаща“.

 

 

 

 

 

 

 

 
Никога по-рано руското ръководство не е изказвало толкова открито, че гледа на апел за прословутите „братски“ отношения като опит за манипулация на Русия, за стремеж да се живее за нейна сметка.

 

 

 

 

 

 

 
Президентът достатъчно ядовито коментира лицемерието на евроструктурите, които заявяват за необходимост от равни пазарни условия за всички доставчици на енергоресурси и при това дават отстъпки на пуснатия от Азербайджан Южен газов коридор, който като частен случай е изведен от прословутия Трети енергопакет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
В резултат на визитата на Бойко Борисов имаше многочислени материали в медиите със заглавия „Турски поток тръгва в България“ и коментар на прес-секретаря на руския президент с пряко заявление, че договорености за доставки на газ няма и не може да има —  отсъстват „определените гаранции от страна на Еврокомисията, на самата България“, а също „отчитайки предишния ни опит“.

 

 

 

 

 

 

 

 
Това не значи, че „Турски поток“ няма да бъде продължен в България.
А просто, че този път българските власти, ако действително искат това, ще трябва силно да се постараят. Да се постараят сами.

 

 

19 минути

 

http://19min.bg/news/8/101350.html#101350

loading...
0
Политика

More in Политика

ю1549868548-549612

Ал Йо: Радев не защитава Мадуро, а руската позиция за Мадуро, Москва се меси постоянно в нашите избори

февруари 11, 2019
borisov-bgnes-1-800

Викат Бойко Борисов на разпит в съдебната зала днес

февруари 11, 2019
яга121409_660_370

Захариева: Когато си член на Европейския съюз, не може да мишкуваш и да се криеш

февруари 10, 2019
цикphpp18qkw_800x

ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ, иска подновяване на състава на ЦИК

февруари 10, 2019
далавериbig_29_1

НФСБ обяви номинацията на Валери Симеонов за евродепутат

февруари 10, 2019
Ц111788_660_370

Цветанов: Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България, Радев създава допълнително напрежение

февруари 10, 2019