Важно

Тирана попари Брюксел, Берлин и Париж: Албания никога няма да приеме бежански лагери, дори срещу членство в ЕС!

Тирана попари Брюксел, Берлин и Париж: Албания никога няма да приеме бежански лагери, дори срещу членство в ЕС!

 

рама5fd129c44765774da1f2b58e71282a60

 

 

 

 

Албанският министър-председател Еди Рама заяви, че страната му отхвърля предложението за евентуално изграждане на нейна територия на центрове за прием на мигрантите, запътили се към страните от ЕС. Той заяви, че Албания няма да приеме такива лагери, дори и да получи в замяна членство в Съюза, предава скопският телевизионен канал „A1ON“, цитиран от Агенция “Фокус”.

 

 

 

 

 

Рама заявява в интервюто, че е против разтоварване на мигранти, сякаш са някакви нежелани токсични отпадъци. Той подчертава, че Албания винаги е готова да даде своя справедлив дял за решаването на общоевропейски проблеми, но не може да го направи сама.

 

 

 
Превръщането на Албания в някакъв вълнолом за мигранти, които искат да влязат в страни от ЕС, би било “опасно решение”, казва той.

 

 

 

 
Австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха да се настаняват бежанци в балкански страни, които обаче са извън ЕС. Западни медии коментираха, че тази идея може да се окаже спасителна за кацлера Ангела Меркел в Германия. В управляващата коалиция там има сериозно напрежение по темата за бежанците.

 

 

 

 

Рама заяви, че Албания иска да допринесе за решаването на европейския проблем, но не може да го реши сама. Според него „превръщането на страната в каменна стена за мигрантите, които искат да влязат в страните от ЕС, би било опасно решение“.

 

 

 

 

 
По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха бежанците да се настаняват в балканските държави.

 

 

 

 

 

 

Посланичката на ЕС в Албания Романа Влахутин заяви, че изграждането на бежански лагери не е и няма да бъде условие за начало на присъединителни преговори на Албания с ЕС, предаде агенция МИА.

 

 

 

 

 

 

Посланичката посочи, че единственото условие е доброто управление и подобряването на ситуацията в Албания. Тя изрази задоволство от реформите в страната и добави, че се надява до края на годината да бъдат формирани важните институции на правосъдието.

 

 

 

 

 

 

 

Премиерът Еди Рама също отрече в профила си във фейсбук да са били поставяни някакви условия за изграждане на лагери за бежанци в замяна за започване на присъединителните преговори.

 

 

 

 

 

Темата за мигрантите ще е в центъра на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

 

 

 

 

 
Въпросът за приема на мигранти продължава да подклажда напрежение в Европейския съюз, което прави идеята за постигане на консенсус на срещата на върха утре най-малкото хипотетична, пише френският в. “Монд”.

 

 

 

 
Напрежението между европейските партньори през последните седмици се изостри, особено между Рим и Париж. След 15 дни на разногласия евентуалният консенсус между 28-те по мигрантския проблем на срещата им утре и вдругиден е под въпрос.

 

 

 

 

 
Темата за мигрантите ще бъде в центъра на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

 

Епицентър

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Важно

More in Важно

ptia_svoge

Само ден преди кошмара: Пътят е рисков въпреки ремонта за 23 млн. евро (СНИМКИ)

август 26, 2018
миленовdelnici_27_03_2017_rosen_milenov_mp4

Бивш служител на ДАНС: Собственикът на ЗД „Олимпик” е българин, службите знаят кой е

август 23, 2018
ralitsa_agajn223

Нов скандал! Агайн е нямала достъп до класифицирана информация и идва бомбата ”Олимпик”, КФН не знае

август 22, 2018
big_13b6

След фалита на “Олимпик”! Само за ден: 250 000 потребители станаха „нарушители” – какво следва от това

август 20, 2018
го1514230809-950501-678x381

Вижте кои са българските управители на кипърската “Олимпик” – а уж България нямала нищо общо…

август 18, 2018
виадукти768x432

Опасно! Всички мостове и виадукти по АМ “Хемус” са за спешен ремонт, всеки момент може да се случи най-лошото

август 16, 2018