ОБЩЕСТВО

Вежди Рашидов сензационно: С Божидар Димитров крадохме Панагюрското съкровище, беше уникален…

Вежди Рашидов сензационно: С Божидар Димитров крадохме Панагюрското съкровище, беше уникален…

 

рашидов1530681921-boo

 

 

Божидар Димитров вече е фактор. Личностите трябва да се уважават. Той е много ярка личност. Това каза бившият министър на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на bTV малко преди поклонението пред проф. Божидар Димитров.

 

 

 

„Уважавах го, защото той беше един свободолюбив човек, който не може да се постави в рамка. Той говореше истината и дразнеше много хора. Беше колоритен и много свободолюбив. Работеше много. Музеят беше неговият живот“, каза той.

 

 

 

 
„Няма да забравя как ми съобщи, че Божидар Димитров беше разрешил Панагюрското съкровище да гостува в Пловдив. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов се закани, че няма да го върне, а ще остане в града занапред. Димитров организира акция за връщането му. С помощта на полицията съкровището се взима и се връща в София. Беше почти като кражба“, спомни си Рашидов.

 

 

 

 
Двамата с Димитров измислили сложен план за измъкването на ценностите тайно и тихомълком рано сутринта. Те били натоварени в блиндирани коли и строго охранявани, както си му е редът, но без никаква информация до медиите.

 

 

 

 

 

По думите на Рашидов, професорът „едва се сдържал” да не обяви за тайната акция, а скулпторът го увещавал да изчака колите поне да наближат София. „Абе то ако няма медии, все едно нищо не сме крали”, пошегувал се историкът.

 

 

 

 
„Историята, която няма да забравя е, когато правихме Ларгото. Тогава излязоха едни умни и красиви хора, които обясняваха как трябва да стане реставрацията. В един момент Божидар Димитров излезе и проведе битка“, каза депутатът от ГЕРБ.

 

 

 

 

 
„Уникален патриот. Божидар Димитров беше болен патриот. Всяка дума за България я оспорваше. Преживяваше емоционално всяко невярно историческо твърдение и го оспорваше“, припомни той.

 

 

 

 
„След откриването на останките от вампир в Созопол, Димитров казваше с усмивка, че тази сензация ще помогне за издръжката на музеите“, каза Рашидов. „Така се прави маркетинг”, обяснил му той.

 

 

 

 
„Трябва да се научим, че българските личности трябва да бъдат уважавани. Тепърва ще се популяризират трудовете на Божидар Димитров. Той остави ярка следа“, заяви още той.
 

Източник: blitz.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

main_1535456423

Премиерът има ли смелост да каже – строя пътища и магистрали така, че вие се избивате по тях

август 28, 2018
boiko3

Тотален срив на чуждите инвестиции в България

август 28, 2018
ципрас304f145e05b326546d85446b87704fe7

Гърция – България – 10:0! Ципрас смачка администрацията, Борисов я разду до небесата

август 28, 2018
сименсphpba6bck_800x

Скандал! Жп гигантът Сименс поиска БДЖ да спре търга за новите влакове, бил потресаваща далавера!

август 28, 2018
лили_Павлова_бюст

Къде е била Нейно превъзходителство Лиляна Павлова при строежа на пътя – убиец край Своге?

август 28, 2018
orig

Гавра! З75 лева максимално обезщетение за семействата на загиналите край Своге

август 28, 2018