Политика

Евродепутат поиска от френската лаборатория пробите за чумата в Странджа

Евродепутат поиска от френската лаборатория пробите за чумата в Странджа

 

home_18iraA_ov9BoO_j

 

 

 

Eвродепутатът Момчил Неков, който работи в комисията по „Земеделие и развитие на селските региони”, изиска директно от френската лаборатория резултатите от пробите на овцете и козите от Странджа и Сакар във връзка с болестта чума по дребните преживни животни. Специално за „Черноморски фар“ той коментира:

 

 

 

„Искам да видим точно в кои стада има установени случаи на чума. На 12 юли отправих приоритетен въпрос към Европейската комисия (ЕК) и към Европейския орган за безопасност на храните – ще има ли санкции за България, ако вместо евтаназия, животните бъдат поставени под карантина. Настоявам за отговори в най-кратки срокове от всички европейски институции“, каза той, не отричайки евтаназията като адекватна мярка, ако има чума.

 

 

 

 

 

„За мен обаче трябва да се поеме сериозна отговорност за пълната паника, която настъпи, от органите, които я създадоха. Пътувах в региона, разговарях с фермери. Един ми сподели, че евтаназията на неговите животни е станала през нощта, а той е разбрал, че животните му са умъртвени сутринта, когато е отишъл да ги нагледа. Това нормално ли е?“, пита  най-младият българки евродепутат.

 

 

 

 

Пред него овцевъди споделят, че се вземат проби и не се казва нищо  – нито кога ще има резултати, нито какви са те. И заключава: „Притеснението и недоволството на самите засегнати овцевъди е повече от обяснимо. Да, ако има доказано заболяване, е логично да се вземат адекватни мерки, но те трябва да се комуникират с хората, а не просто да се умъртвят едни животни“ и е категоричен: „Затова аз настоявам за повторни анализи. Ако има отрицателни проби, тези животни трябва да бъдат запазени, а не да бъдат убивани“.

 

 

 

 

 

По отношение на обезщетенията Неков отваря още един аспект: „Всички пострадали трябва да бъдат обезщетени според вредите, които са им нанесени, но тук трябва да се включат и хората, останали без работа вследствие на избиването на животни – овчарите например или пък тези хора, които са запазили животните си на оборно хранене, за да избегнат контакта с потенциално опасни животни“.

 

 

 

 

 

 

Към момента българските власти определят размера на компенсациите  средно по 250 лева на животно. „Според еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, Брюксел ще покрие 75% от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни“, допълни българският евродепутат.

 

 

Черноморски фар

 

http://faragency.bg/index.php?lang=bg&x=evrodeputat-poiska-ot-frenskata-laboratoriya-probite-za-chumata-v-strandzha#.W1YX6M0RFcp.facebook

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

Screen-Shot-2018-08-28-at-11.31.38

Потрес! На фона на целия скандал около Своге, “Трейс” получи нова обществена поръчка от кабинета

август 29, 2018
tomi

Измислиха го! Само нов държавен орган може да пребори войната по пътищата

август 29, 2018
александър-маринов1-678x381

Проф. Ал. Маринов: Видимо е, че Борисов търси цаката на Цветанов! Цветанов прави същото

август 29, 2018
1535464884-clipboard03

Регионалният министър откри топлата вода: Има “недопустим материал” в асфалта на пътя край Своге

август 28, 2018
main_1535456423

Премиерът има ли смелост да каже – строя пътища и магистрали така, че вие се избивате по тях

август 28, 2018
лили_Павлова_бюст

Къде е била Нейно превъзходителство Лиляна Павлова при строежа на пътя – убиец край Своге?

август 28, 2018