Политика

Кой даде на Султанка ненужния ремонт за 23,4 млн. лв. от обществена поръчка – за удължаване на зала с няколко метра

Кой даде на Султанка ненужния ремонт за 23,4 млн. лв. от обществена поръчка – за удължаване на зала с няколко метра

 

 

 

229-178435-1_wide

 

Охранител, който е издирван два дни от семейството си е открит мъртъв в шахта на новата сграда на Бившия партиен дом, предаде БТВ. Даниел Тасев е на 25 години, от две години е във фирмата, която пази строежа на втората сграда на бившия Партиен дом, която е част от имотите на парламента и следва да е обект на НСО.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тръгва за нощна смяна в петък следобед и оттогава близките му нямат контакт с него. Главният секретар на парламента Стефана Караславова обясни, че строителната фирма, която прави преустройството на новата заседателна зала, наема и охраната на строителния обект. Инцидентът повдигна завесата, че и двете фирми се оказват обвързани с едно име. На зам.-социалния министър Султанка Петрова, бивш депутат от ОП.

 

 

 

 


Фирма на Петрова е избрана за реновация на залата, която е с мраморите, кристалите, лампериите си няма нужда от ремонт, понеже има и готови банки. Взема я след възлагане на обществена поръчка от 2016 г. на стойност 23,4 млн. лв. поръчката е от бюджета на европредседателството и трябва да е свършила за него. Не е! Защото то мина и замина.

 

 

 

 

 

 

Охраната на строителния обект се осъществява от фирмата Дефанс консулт, която също се оказва близка на зам.-министъра. Според Търговския регистър и Сметната палата преди да стане депутат тя е съдружник в нея. Понастоящем едноличен собственик и управител на охранителлната фирма е Филип Чипев, който обясни, че е “баща на внуците” на Петрова.

 

 

 

 

 

 

Нейният съпруг пък е негов пълномощник. Възниква въпросът защо охраната на подобен обект не е била в компетенцията на НСО? Този иначе добре платен ангажимент е преминал в частни ръце, с повече от очевидни съмнения за конфликт на интереси. Информацията за това може би никога не би изплувала в публичното пространство, ако не беше трагедията с Даниел Тасев.

 

 

 


За нещастие само този инцидент успя да провокира интерес към обстоятелствата около обществената поръчка за ремонта на Бившия партиен дом. От 2016г. до ден днешен не е ясно как е преминал конкурсът, чрез който е избран изпълнител. Остават размити и самите цели на иначе безсмислената реновация. Както беше обявено по-рано, целта е била подготовка на сградата за българското председателство в съвета на ЕС. Какво всъщност се извършва за 23,4 млн.лв.?

 

 

 

Увеличава се дължината на залата с няколко метра. Важно е да напомним, че поръчката е на Борисов 2. При Борисов 1 пък дограми в сградите на НС, в това число в Партийния дом, бяха сменени от съпруга на Искра Фидосова чрез фирма с негово участие. Утре пък очаквайте разкрития за друга скандална поръчка за милиони по европредседателството, също неизпълнена.


Провокирани от инцидента, някои политици вече открито повдигнаха въпроси към Султанка Петрова. Според ексдепутата Велизар Енчев ситуацията умишлено се премълчавала няколко дни, за да може Петрова да запази поста си. „Ако и след този скандал тя остане зам. министър, значи Каракачанов е част от схема за усвояване на държавни милиони от ремонта на новата сграда на парламента”, констатира Енчев и запита : „Социално ли е зам.-социален министър да се обогатява от държавна поръчка?”.

 

 

След злополуката самата Петрова се обадила на роднините на загиналия охранител. Пред бТВ тя каза, че е имала намерение да помогне, но не отправяла натиск за потулване на случая, както и не е предлагала парична помощ на с емейството.Евродепутатът Николай Бареков също излезе с въпроси около казуса:

 

 

 

 

 

„Има ли друга държава в света, в която фирма на зам.министър да печели обществена поръчка за 23,4 млн. лв.? Има ли данни за корупция и конфликт на интереси при лицето Султанка Петрова, дясна ръка на Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната? ВМРО ли е новото НСО? От БСП вече призоваха патриотите да изтеглят зам.- министър Султанка Петрова от социалното министерство.

 

 

19 минути

 

http://m.19min.bg/news/8/102758.html

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

big_вале_иии

Валери Симеонов: Бъркате ме с Каракачанов – нито съм му на ръста, нито на килограмите

юли 9, 2018
РАДЕВ100450_660_370

След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща в решаващ фактор за енергетиката

юли 9, 2018
султанка188-178440-1_wide

Как и ЗАЩО зам. социален министър иска да прикрие трудова злополука със загинал на работното място?

юли 9, 2018
ПАВЛОВАphpfl81pv_800x

Край! Лилето вече няма да е министър, но вижте с какъв апетитен пост я уреди Бойко Борисов… Тя – готова, както винаги

юли 8, 2018
1531042070-tsvvphp

Цветанов пак заминава за САЩ, ще участва в “конференция на мозъчните тръстове”

юли 8, 2018
МС2110862152

Армията на бг-чиновниците и бюрокрацията расте неудържимо – хрантутим я с над 5 млрд. лв. само за заплати

юли 7, 2018