Политика

Куриоз в НС: Докато Борисов преговаря с премиера на Китай, Цветанов обяснява, че тази държава е потенциална заплаха

Куриоз в НС: Докато Борисов преговаря с премиера на Китай, Цветанов обяснява, че тази държава е потенциална заплаха

 

153086983348748

 

 

 

От БСП изразиха притеснения, че Цветан Цветанов руши усилията на партийния си началник Бойко Борисов за подобряване на отношенията с Русия и Китай.

 

 

 

 

 
Парламентарна декларация по този повод прочете депутатът Кристиан Вигенин. В контрадекларация от името на ГЕРБ Цветанов обяви, че Китай и Русия са „потенциална заплаха”. Така той се опита да опровергае твърденията на БСП, че е казал, че двете държави са „заплаха” за мира и сигурността.

 

 

 

 

 

 
Любопитното е, че в този момент премиерът Борисов и министри провеждаха среща в Министерския съвет с министър-председателя на Китай Ли Къцян и делегация от източната държава.

 

 

 

 

 

 

В декларацията на „БСП за България” Кристиан Вигенин припомни, че утре в София ще се проведе и Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, по-популярна като „16+1”.

 

 

 

 

 

 
Вигенин коментира, че БСП винаги е била за развитие на отношенията с китайската република.

 

 

 

 

 
Той добави: „Парламентарната група на „БСП за България”, в светлината на започващата среща, отново призовава управляващата партия ясно да дефинира своето отношение към Китай и категорично да се разграничи от изявленията на председателя на ПГ и заместник- председател на партията ГЕРБ Цветан Цветанов, че – цитирам „Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността“.”

 

 

 

 
В БСП проявявали разбиране, че в една партия може да има различни мнения по определени въпроси.

 

 

 

 

„Не можем да приемем обаче, когато съществени външнополитически противоречия се демонстрират по върховете на управляващата партия, което може да доведе до сериозни негативни последици за перспективите и възможностите за провеждане на адекватна външна и икономическа политика към страни като Русия и Китай”, коментира Кристиан Вигенин.

 

 

 

 

 

 
В контрадекларацията си Цветан Цветанов увери, че нямало проблеми с микроклимата в партия ГЕРБ.

 

 

 

 

 

 
Той направи комплименти към Вигенин, но будело недоумение, че „евроатлантически човек” като него говорел неверни неща.
Цветанов призова БСП да си кажат позицията за анексирането на Крим и за санкциите срещу Русия.

 

 

 

 
„Искам да чуя позицията, която даде президентът на Република България на Варшавската конференция, на която участва с президентите от Югоизточна Европа. И вие може да направите съпоставка от казаното от мен – не „заплаха”, а „потенциална заплаха”. 

 

 

 

 

 

 

И нека да видим декларацията, под която сложи подписа си президентът на Република България”, каза още Цветан Цветанов, всъщност изразявайки мнение, че Китай и Русия са потенциална заплаха за мира и сигурността.

 

 

 

 

 

След това и лидерът на БСП Корнелия Нинова използва случая да атакува ГЕРБ. Според нея няма голямо значение дали Цветанов обявява Русия и Китай за „заплаха” или за „потенциална заплаха”.

 

 

 

 

 
Не за първи път обаче той имал сериозно разминаване с премиера Бойко Борисов. Нинова припомни казуса „Скрипал”, когато Цветанов настояваше да бъдат изгонени руски дипломати от България, а Борисов бе на обратното мнение.

 

 

 

Флагман

https://www.flagman.bg/article/162339

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

анекдоbig_0000l99a0

Д-р Николай Михайлов: Бойко е един голям политически анекдот за Европа

юли 5, 2018
цецо768x432

Скандал във властта: Цветанов се опъна на Борисов – няма да оттегли закона за акциза

юли 5, 2018
боби865977

Борисов става “Европейска личност на годината”… очакваме звезда в Алея на славата

юли 4, 2018
пеевски хилеж

Депутатите одобриха „медийния закон“ на Пеевски без да е преминал през комисии в парламента и в негово отсъствие

юли 4, 2018
boiko4

Бойко разярен! Евродепутати изключили микрофона на Борисов в Страсбург!

юли 3, 2018
РАДЕВbig_5722

Комплиментите за председателството не бива да ни заблуждават – налице е риск за самия ЕС, затова си позволява само положителни оценки

юли 3, 2018