Важно

Отнемат ни правото на правосъдие, достъп до него – само за богатите: До 4500 лв. такса за обжалване на дела! ТАБЛИЦА

Отнемат ни правото на правосъдие, достъп до него – само за богатите: До 4500 лв. такса за обжалване на дела! ТАБЛИЦА

 

f8105376cf5755840c470ee55123426d_XL

 

 

Драстично увеличение на таксите, които гражданите ще плащат по административни дела пред касационната инстанция, предвиждат промени в Административнопроцесуалния кодекс. Те бяха приети от правната комисия и ще се обсъждат на второ четене в парламента в четвъртък.

 

 

 

 

Новото е и че таксите вече ще се изчисляват пропорционално – 0,8% от материалния интерес, а не както досега в абсолютна сума по тарифа, приемана от Министерския съвет.

 

 

 

 

 

Така граждани и юридически лица, които не са доволни от решението на първа инстанция на съда по оспорване на административен акт, издаден от държавен орган, и искат да се явят на следващата инстанция, ще плащат от 14 до 900 пъти повече от досега. Дори хората, които водят дела за пенсионно, здравно или социално осигуряване, ще трябва да плащат 5 пъти по-високи такси.

 

 

 

Това е своеобразен “имуществен ценз”, коментираха юристи. Според тях тези увеличени такси не са съобразени с нарастването на доходите на хората, както изисква чл. 60, ал. 1 от конституцията, и ще са пречка да бъде търсена съдебна защита срещу нарушенията на държавните органи.

 

 

 

Без промяна остават таксите при обжалване на първа инстанция. Както и досега, гражданите, които оспорват акт на държавна институция, ще плащат 10 лв., а фирмите 50 лв.

 

 

 

Досега за касационната, т.е. втората инстанция, таксата беше 5 лв. за граждани и 25 лв. за юридически лица. Тези суми обаче скачат драстично. Хората, които не са доволни от решението на първата инстанция и искат делото им да се гледа от по-горен съд, вече ще трябва да платят 70 лв. Такъв е размерът и за едноличните търговци.

 

 

 

Новост е, че от такса могат да бъдат освободени социалнослабите граждани. Те обаче първо трябва да подадат молба в съда, който се произнася едва след като прецени доходите на жалбоподателя и членовете на семейството му, здравното и имущественото му състояние, удостоверено с декларация, семейното му положение, дали работи или не, възрастта.

 

 

Касационната жалба за фирмите, които нямат материален интерес, става 370 лв.

 

 

 

30 лв. е сумата за граждани и еднолични търговци при касационно обжалване на дела, свързани със здравното, социалното и пенсионното осигуряване. За организации, държавни и общински органи тя ще е 200 лв.

 

 

 

Драстичният скок на таксите е по дела, при които има определяем материален интерес. Тя вече ще се изчислява процентно и става 0,8% от въпросния материален интерес. Но не може да надхвърля 1700 лв.

 

 

 

При дела с интерес над 10 млн. лв. размерът е до 4500 лв.

 

 

 

Дали предложените от правната комисия такси ще бъдат приети, предстои да реши парламентът. Междувременно правната комисия с шеф Данаил Кирилов от ГЕРБ продължи и в сряда да гледа на второ четене Административнопроцесуалния кодекс.

 

 

 

 

Законопроектът се разглежда едновременно в комисията и в пленарна зала, което е прецедент, но се налага поради огромния обем работа.

 

 

 

Народните представители решиха делата срещу КЕВР да се гледат само в Софийския административен съд, а да се обжалват във ВАС като втора инстанция.

 

 

 

Другата идея бе да се разглеждат по местоживеене на жалбоподателя. От КЕВР обаче настояха да са само в София, защото се явявали на по десетина дела на ден, а не разполагали с много юристи.

 

 

* Статията препечатваме от в-к “24 часа”

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Важно

More in Важно

final

”Вие не ни трябвате повече от 4 милиона” – посланикът на САЩ Ейвис Боулън на семинар в Боровец, 1997 год.

юли 8, 2018
cc

Чешка телевизия засне как кацат самолети с мигранти на летището в Безмер край Ямбол, у нас телевизиите мълчат…

юли 6, 2018

Народа иска да говори с Бойко, но не ги допуска.. защо?

юли 4, 2018
академик337-175604-1_wide

Акад. Петър Иванов бие камбаната: България се топи с 9 души на час! Спасение няма, освен революция!

юли 4, 2018
slideshow1

Конституционният съд реши: Гражданите не могат да обжалват цените на тока, парното и водата

юли 3, 2018
радев768x432

Президентът: България затвърди мястото си на най-периферна страна в ЕС (Пълен текст на словото)

юли 3, 2018