ОБЩЕСТВО

Подвиг за България: Една история от миналото, която трябва да помним и днес!

Подвиг за България: Една история от миналото, която трябва да помним и днес!

36363154_2207307506220913_4466028090983710720_n

 

 

 

 

Вчера се навършиха 65 години от един истински подвиг, за който трябва да продължи да се говори, въпреки променената политическа ситуация на Балканите, промененото устройство на държавата ни и новите политически и военни съюзи, в които България участва.

 

 

 

 

Защото да дадеш живота си за да защитиш границата на страната, е велик подвиг и върховен дълг!

За него напомни във Фейсбук „Страницата на българите в България и чужбина“:

 

 

 

На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов, редник Трайко Стаменов и служебното куче Вихър изпълняват бойна заповед по охрана и отбрана на държавната граница в местността „Ливадите“, край с. Бръщен. Около 21:30 ч. чуват изстрели откъм района на Римския мост на Доспат дере. Вергил Ваклинов и Вихър, следвани от Трайко Стаменов, се отправят към района на престрелката.

 

 

 

 
Минути преди това въоръжена група от 4 американски и гръцки диверсанти, завръщаща се нелегално в Гърция, след като е изпълнила задачата си в България, се е натъкнала на наряд от съседната гранична застава в състав ефрейтор Александър Александров и редник Дончо Ганев. В завързалата се помежду им престрелка е убит Дончо Ганев, тежко ранени са Александър Александров и единият от нарушителите.

 

 

 
Вергил Ваклинов пресича пътя на нарушителите, преследва ги по посока на държавната граница, като успява да залови жив един от тях. В местността Чуката (сега Ваклинова чука), намираща се на 700 м. югоизточно от с. Бръщен, той е тежко ранен при престрелка с другите трима нарушители. Един нарушител е убит от служебното куче Вихър, което също загива в схватката с него. Останалите двама от групата успяват да преминат на гръцка територия.

 

 

 

 

 
След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да кацне изпратен от София санитарен самолет, който да го транспортира до болница. Въпреки положените усилия от другарите му, от местното население и от властите, Ваклинов умира по време на полета.

 

 

 

 

 
С министерска заповед младши сержант Вергил Ваклинов е повишен посмъртно в звание младши лейтенант и получава отличието „Герой на Граничните войски“. В негова чест през 1960 г. село Марулево е преименувано на Ваклиново. В центъра на селото е издигнат паметник на граничаря Вергил Ваклинов и кучето му Вихър.

 

 

 

 

 
Паметници и паметни плочи на Вергил Ваклинов има още и до Римския мост на Доспат дере, в родното му село Планиница (Пернишко), в Школата за инструктори на служебни кучета в Берковица, в двора на бившия граничен отряд в гр. Гоце Делчев, в двора на ГПУ в Доспат (бившата комендатура), както и в заставата, в която е служил и която по-късно е била наименувана застава „Вергил Ваклинов“.

 

 

 

 

 

 
На 3 юли 2010 г. паметната плоча на Вергил Ваклинов до Римския мост на Доспат дере, която липсваше по неизвестни причини, е възстановена по инициатива на членове на Интернет форум „Граничарите на България“. Плочата е открита от Героя на Гранични войски и участник в престрелката на Римския мост – Александър Александров.

 

 

https://vihrogon.bg

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_1257

Как да различим сърдечен пристъп, инфаркт и инсулт? Информация, която може да спаси нечий живот!

юли 1, 2018
1481535491-bojjj

Тъжна вест! Почина историкът Божидар Димитров

юли 1, 2018
майка-бисерorig

Майка към социалния министър Бисер Петков: Ето как се случват далаверите, сега ще ви обясня…

юли 1, 2018
patri

СРАМ! Бежанци се настаняват в Харманли, докато патриотарите берат билки в Троянския Балкан!

юли 1, 2018
водолаз1530449224-bb

Неописуема трагедия: Дни преди да се удави в Искър, водолазът Петър написал… (ПЪРВИ СНИМКИ)

юли 1, 2018
бъчварова77657

Румяна Бъчварова: Никога не сме имали толкова подготвени министри! Надхвърлихме очакванията

юли 1, 2018