Политика

Радев: Съседите се радват на много по-голямо китайско бизнес присъствие, искаме да наваксаме (ВИДЕО)

Радев: Съседите се радват на много по-голямо китайско бизнес присъствие, искаме да наваксаме (ВИДЕО)

 

 

106616_660_370

 

„Прегледът на Китайското икономическо развитие доказва, че съседни страни като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие. Желаем да наваксваме пропуснатото и да установим ефективни и рационални отношения“. Това обяви президентът Румен Радев след срещата на четири очи и пленарните разговори с китайския премиер Ли Къцян.

 

 

 

„Това означава не само инвестиции в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ промишлеността, високите технологии, селското стопанство и туризма. Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение. Във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи“, категоричен бе президентът.

 

 

 

 

„България е втората държава, признала Китайската народна република, установихме, че първата на практика се разпадна. Така че България е първата държава признала Китай. Държим на приятелството ни през всички тези години, то трябва да се укрепва, защото е основа и за бъдещи ползотворни контакти. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение”, допълни държавният глава.

 

 

 

 

Ли Къцян е в София за годишната среща на формата 16+1, който събира страните от Централна и Източна Европа и Китай.

„Приветстваме инициативата “16+1”. Тя е един работещ механизъм за стимулиране на търговски, икономически и други връзки“, обяви Румен Радев и отбеляза конкретните резултати от срещата му с Ли Къцян..

 

 

 

 

„С министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян току що се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане на Център за перспективни изследвания в София. Центърът да работи в направленията, които до момента ни спират – липсата на достатъчно информация, не добро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни. Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на отношенията ни“, обяви държавния глава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Очакваме от Китайската страна ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар. Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далече от потенциала, с който разполагаме. Отворени сме за много повече туристи от Китай. Г-н премиер Къцян, трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин“, посочи Румен Радев.

Той специално благодари на китайската държава за съдействието при издирването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров.

 

 

 

 

 

„Президентът на България ми предложи една идея – за създаването на нов изследователски център в София. Това е много добра идея”, каза от своя страна Ли Къцюн.

„Утре ще се проведе Срещата на върха между правителствените ръководители от Централна и Източна Европа. Тогава искам да обявя, че в София ще се учредява този център“, заяви той.

 

 

 

 

„Визитата ми е първата от 18 години насам. България е първата ми спирка в европейския ми маршрут. Много се радвам да се запозная с президента, с радост дойдох в България- втората държава в света, която призна новата Китайска народна република. Вече не съществува СССР, затова може да се каже, че България е първата държава“, потвърди и китайският премиер.
Канал 3

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

уволнениеfired-uvolnenie-kick-put_28-640x381

В най-критичния момент: Уволнение на един от най-важните хора в България! (СНИМКА)

август 30, 2018
ms-zasedanie-bgnes

Бъдещият нов единен орган за безопасност по пътищата… съществува от 15 г., шеф му е…

август 30, 2018
Screen-Shot-2018-08-28-at-11.31.38

Потрес! На фона на целия скандал около Своге, “Трейс” получи нова обществена поръчка от кабинета

август 29, 2018
tomi

Измислиха го! Само нов държавен орган може да пребори войната по пътищата

август 29, 2018
александър-маринов1-678x381

Проф. Ал. Маринов: Видимо е, че Борисов търси цаката на Цветанов! Цветанов прави същото

август 29, 2018
1535464884-clipboard03

Регионалният министър откри топлата вода: Има “недопустим материал” в асфалта на пътя край Своге

август 28, 2018