СВЯТ

Турбуленции на Острова! И Борис Джонсън подаде оставка

Турбуленции на Острова! И Борис Джонсън подаде оставка

mj

 

 

Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставка, превръщайки се в третия министър за последните 24 часа, който напуска британското правителство, вместо да подкрепи плановете на премиера Тереза Мей за мек Брекзит, съобщават британските медии.

 

 

Тереза Мей успя да постигне компромис с дълбоко разделения си кабинет в заседание, продължило цял ден в петък, но след последвали консултации с приятели и съюзници Джонсън е решил, че не може да подкрепи споразумението.

 

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

 

 

 

Говорителят на “Даунниг стрийт” 10 посочи: “Този следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Заместникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му. ”

 

 

 

След заседанието на британското правителство в резиденцията на Тереза Мей в петък стана ясно, че Джонсън е определил опитите на Тереза Мей да продаде плана си за Брекзит катоизлъскване на лайно“.

 

 

Министърът по Брекзит подаде оставка

Министърът по Брекзит подаде оставка

Ден след като Мей си осигури подкрепа за плана

 

Неговата оставка идва след оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и втория човек в същото министерство Стив Бейкър.

 

 

 

 

След като беше едно от най-ярките обществени лица в кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз, оставката на Джонсън ще задълбочи чувството за криза около Тереза Мей и ще увеличи шансовете, че тя може да се изправи пред вот на недоверие в парламента, отбелязва “Гардиън”.

 

 

 

 

Много от поддръжниците на британския премиер смятат, че тя ще спечели евентуален вот на недоверие, но ако загуби, тя ще се изправи пред предизвикателство за лидерството в Консервативната партия, като Джонсън е сред потенциалните кандидати.

 

 

 

 

В писмото на Дейвид Дейвис до Тереза Мей, с което обяснява мотивите за оставката си, той изтъква, че смята, че предложението на Мей за зона за свободна търговия за между Обединеното кралство и ЕС, управлявана от “общи правила”, прехвърля “контрол над големи части от нашата икономика към ЕС и със сигурност не връща контрола на нашите закони в какъвто и да е истински смисъл”.

 

 

 

Привържениците на твърд Брекзит в британското правителство са били разгневени от, както го е опредилил Стив Бейкър, “детската” пресконференция от страна на “Даунинг стрийт” 10 заради отношението към министрите, защитаващи твърд Брекзит по време на заседанието на правителството в петък.

 

Нюз БГ

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

big_1826

Китай дава на Сърбия 1 млрд. долара за изграждане на високоскоростна железница

юли 8, 2018
merkelreich

Меркел: Искаме повече НАТО на Източния фланг. Руската агресия трябва да се спре!

юли 8, 2018
1513798907-1512585109-trupm

Тръмп предрече голям фалит: До седем години тях няма да ги има…

юли 7, 2018
medium_85595

Нова трагедия в западната ни съседка! Откриха мъртъв македонския певец Влатко Илиевски – жестоко напомня за …

юли 7, 2018
cf5453be22b6c66cb85c9e4bcf567bf7

Внимание! “Фронтекс” бие тревога: Възниква нов мигрантски маршрут към Европа

юли 7, 2018
1530879662-tyyy-678x381

Шеф-мечта! Индийски милиардер дава над 10 млн. долара, за да заведе 3500 свои служители на почивка в Истанбул

юли 6, 2018