ОБЩЕСТВО

Шарково не пусна ветеринари да евтаназират козите на баба Дора. БАБХ праща утре полиция

Шарково не пусна ветеринари да евтаназират козите на баба Дора. БАБХ праща утре полиция

 

1531852886

 

 

 

 

 

 

Протести в Шарково предотвратиха евтаназията на останалите 114 глави дребен добитък в селото, сред които и козите на баба Дора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ветеринарните екипи днес са изтеглени от Шарково и Крайново, съобщи д-р Ивайла Давидова, началник-отдел „Верификация на официалния контрол“, цитирана от Фокус.

 

 

 

 

 

 

 

„Това е така, тъй като са възпрепятствани от протести, замеряни са с тежки предмети, имало е барикади. Животните, с цел да бъдат спасени, което не е в полза на животните, са били изваждани и подплашвани към гората. Козите на баба Дора, която стана известна, още не са евтаназирани. Единственият ни вариант за достъп до тези обекти е полицията“, обясни тя.

 

Д-р Ивайла Давидова подчерта, че протестиращите на практика разнасят вируса. „Всеки предмет, всяко животно и всеки човек, който е бил по някакъв начин в контакт с възприемчиво животно, тоест овца или коза, е потенциален източник на инфекция“, каза тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес в Шарково не се прави дезинфекция заради посегателство срещу ветеринарите, каза областният директор на БАБХ в Ямбол Николай Георгиев. „Разположихме мобилна техника на входа на селото, опреснявахме я с разтвор постелята, през която всеки трябваше да мине, да си дезинфекцира подметките на обувките, автомобила, с който е влязъл в селото. Днес тази техника не е там, защото имаше посегателство върху колегите, опити да се режат маркучите на машините“, добави Георгиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чумата е заболяване, обявено за биологично оръжие, гражданите трябва да оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари, заяви д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. Той потвърди, че наличието на болестта чума в България е потвърдена както от българска, така и от френска лаборатория.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Унищожаването на животни заради чумата няма алтернатива. В това увериха представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

 

Единственото решение на проблема с чумата е евтаназия на заразените животни, няма алтернатива. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София д-р Камен Николов, цитиран от агенция „Фокус“.

 

 

 

 

 

 

 

Той опроверга информациите, че населението не е информирано достатъчно за това какво се случва с чумата. Това не е вярно, защото нашите колеги провеждат комисии и на тях присъстват всички заинтересовани страни – кметове, областни управители, пожарна, МВР и др., обясни той. Допълни, че в огнищата на заразата са изпратени ветеринари с голям опит.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колегата му д-р Ивайла Давидова, началник-отдел „Верификация на официалния контрол“, обясни, че до момента са убити около 4 хил. животни, а официално регистрираните огнища на болестта са пет – село Воден, село Кости (Бургаско), село Парково, село Крайново и село Странджа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към момента в агенцията се смята, че чумата е проникнала в страната при нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Според Давидова това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия.

 

 

 

 

 

 

 

 

Междувременно за утре в Хасково е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. На него ще бъдат обсъдени действащите превантивни мерки. В края на юни след такова заседание бяха забранени търговията и придвижването на животни в граничните общини – Тополовград и Свиленград.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано Министерството на земеделието защити с текстове от Закона за ветеринарното дело действията на ветеринарните лекари. Ведомството посочва още, че не се налага създаването на Централен епизоотичен съвет, тъй като не става дума за зараза, която е опасна пряко за здравето на хората.

 

 

 

Епицентър

loading...
0

More in ОБЩЕСТВО

комисии119716_660_370

ДПС даде решаващо рамо на властта за F-16: днес в комисиите, утре и в парламентарната зала

януари 15, 2019
полицаIMG_20190115_131243

Абсурдът продължава! Застрахователите сами ще определят какво да плащат на пострадалите при катастрофи

януари 15, 2019
goranov-1-e1522677042489

Българите забогатяха осезаемо откакто ГЕРБ е на власт! Бедните оредяха, десетки хиляди вземат по 5 бона заплата

януари 15, 2019
лексm_d1e8aa5f7bd5a7683406f50f9a3d528d

Алекс Сърчаджиева изигра най-трудната роля в живота си, излезе на сцената и…

януари 15, 2019
северинbig_0000394180-article2

Прокурор обяви какво се е случило вчера със Северин, обвинен за убийството на журналистката Виктория

януари 15, 2019
андреева24329_660_370

Политоложка: Не избираме между Грипен или F-16, а между „свободния свят и руските зависимости“

януари 15, 2019