Политика

В най-критичния момент: Уволнение на един от най-важните хора в България! (СНИМКА)

В най-критичния момент: Уволнение на един от най-важните хора в България! (СНИМКА)

 

 

уволнениеfired-uvolnenie-kick-put_28-640x381

 

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Заедно с него като акт на солидарност се оттегля цялото ръководство на института.

 

 

 

„Ние имаме достатъчно симпатизанти в БАН, така че това беше очаквано за нас“, посочи в първия си коментар пред БНР проф. Брънзов. Той предполага, че причина за отстраняването му е фактът, че е застанал зад метеоролозите по време на протестите им за отделяне от Академията:

„За мен това е причината. Не знам защо те очакват, че за мен по-важен е директорският пост, а не колегите. Твърде наивно очакване от тяхна страна: че ще се обърна срещу колегите си, за да защитавам интересите на някаква група хора от БАН.“

 

брънзовzx620y348_3303841

code Copy and paste this code on your site.

 

 

Досегашният директор на института призна, че върху него е упражняван натиск „поне от три месеца“ по различни канали. В предаването „12+3“ той определи отстраняването си като странен, неразумен и нерационален ход, след постигнатата договореност за мирно разделяне между НИМХ и БАН.

 

 

 

„За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: „Има човек – има проблем. Няма човек – няма проблем“. Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо“, коментира проф. Брънзов.

 

 

Заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов обясни с какви мотиви е освободен директорът на Института по метеорология и хидрология Христомир Брънзов:

 

 

„Мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на НИМХ. Мога да ви кажа – това вече е малко мое лично мнение, по този начин се надяваме процедурата да протече по-леко“.

 

https://kakata.info

loading...
0
Политика

More in Политика

vladu_be

Владо Береану: Румънска евродепутатка опита да подправи резултата на Кьовеши, но бе спипана на място

февруари 28, 2019
чуколовfull_tablet_b074509d-7d66-4b12-80cc-a7f138551339

Атака напусна коалиционния съвет: Пробутват ни Москов за евродепутат, ние предлагаме Мозер, Софиянски, Костов

февруари 26, 2019
макао122999_660_370

Борисов към фирмите: Да си приведат бизнеса бял, а не сървърът да ходи в Макао

февруари 26, 2019
цвети34268497082544492

Караянчева: Бях репресирана като ученичка преди 10 ноември заради работническия ми произход… СНИМКИ

февруари 26, 2019
big_121fa4

Йончева запали ефира – изкара сензационни данни и цифри за фалшифициране на изборите през 2017 година

февруари 26, 2019
al.nenkov

Депутат от ГЕРБ: Действията на президента говорят, че той иска да бъде следващият Мадуро

февруари 25, 2019