ОБЩЕСТВО

Животновъди: Чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина

Животновъди: Чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина

2111688231

Чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина, твърдят животновъдите.

 

Аргументът им е, че месеци, след като БАБХ обяви заразата, няма животно, починало от болестта.

Те поискаха оставката на министъра на земеделието и цялото ръководство на БАБХ за избитите животни заради чума

Напрежението заради чумата в Странджа остава. Селектирани породи са застрашени от гладна смърт заради карантината, твърдят стопаните им.

 

 

 

 

 

Пламена Кунева и семейството й отглеждат една от изчезващите породи у нас. След 17 години селекция са на път да изгубят животните.

„Тази препоръка продължава да стои – животните да са на оборен режим или, както моите, в електропастири, да не излизат навън на паша, тези животни започват да слабеят и ще започват да умират“, каза Пламена Кунева.

 

 

 

 

 

Тя е ветеринар и чака резултата от вторите проби. С обезщетенията платили едномесечната храна на 300 овце и са пред фалит. Казва, че регионът е беден и след като се случи това – всичко свършва.

 

 

 

 

 

Карантината в региона ще бъде свалена, когато излязат резултати от вторите проби, и то само ако всички са отрицателни. Това ще стане най-рано в началото на септември, посочи bTV от свои източници в Агенцията по храните.

 

 

 

 

 

В очакване на резултатите от пробите животновъди от района протестираха и днес.

Те затвориха пътя Елхово – Шарково и поискаха оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и цялото ръководство на Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ).

 

 

 

 

 

 

Чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина, твърдят животновъдите. Аргументът им е, че месеци, след като БАБХ обяви заразата, няма животно, починало от болестта.

 

 

 

 

 

 

 

Заради карантината стопаните хвърлят стотици литри мляко и не могат да продават животните си, които стоят затворени.

Преди дни стана ясно, че фирма, регистрирана от месец  спечели обществена поръчка за доставка на ваксини на стойност 336 000 лв без ДДС.

 

 

 

 

 

 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спешно купува препарати за диагностика на чума по дребните преживни животни. Поканена да достави реактивите е фирма, основана през юли от 28-годишен бушон с основен предмет на дейност в сферата на компютърната техника. На 7 август БАБХ поръчва препарати за диагностика на чума.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

 
Близо 40 хил. дози за откриване на антитела срещу чумата по дребните преживни животни, почти 2 хил. за откриване на антиген на вируса и 2 хил. дози за диагностика в реално време.

 

 

 

 

 

 

 

 
Прогнозната цена е почти 336 хил. лв. без ДДС. За договаряне е поканена единствено фирмата „Глобул вижън 2018” ЕООД.
Според Търговския регистър седалището е в София в жилищен блок. На адреса отрекоха, че има фирма. Дружеството е вписано в съда на 6 юли с капитал от 500 лв. Управител и едноличен собственик е 28-годишният Никола Явахчов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Работи в Центъра за градска мобилност като служител на наказателен паркинг, тоест държавна мутра, слуга и вече бушон на големите мутри, които искат да откраднат 336 000 лв. Твърди, че е подложен на атака от конкуренти. Твърди, че е получил покана от БАБХ за пряко договаряне.

 

 

 

 

 

 

След като се разшумя за скандала и лично Борисов се намеси и закани да валят оставки, от агенцията отмениха скандалната поръчка и прекратиха взаимоотношенията с тази фирма. Поне засега!

 

 

 

 

 

„Аз се занимавам с много бизнеси. Това е един от тях. Не ми е хрумнала идеята. Просто имам необходимите контакти и отдавна преговарям с френската лаборатория да стана техен дистрибутор. Ще участвам и ще регистрирам навсякъде и ще печеля с качество, защото това е една от водещите френски европейски лаборатории и с цена, защото имам преференциален договор”, обясни по телефона Явахчов.

 

 

 

 

 

 

 

Явахчов изпратил пълномощно от 1 август от френската компания, с която получава право да регистрира продуктите им у нас.

 

 

 

 

 

От фондация „Четири лапи”, които следят случая отблизо, настояват Министерството на земеделието да обясни защо не са поръчани веднага препаратите, след като бе регистрирано огнището на чумата.

 

 

 

 

 

 

 

От Агенцията за безопасност на храните изпратиха писмо. При появата на болестта институцията не е разполагала с никакви препрати, затова се е наложило спешното възлагане на обществена поръчка. Препаратите, за които е обявена поръчката, са единствените регистрирани у нас, уточняват от агенцията. И допълват, че законът ги задължава да използват само регистрирани продукти

 

 

Аларма нюз

 

Начало

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

паритеbig_0000357159-article2

Накъде с тия заплати по 700-800 лв.? И каква е тая измама със средна заплата над 1000 лв.?

март 6, 2019
тотеваbig_29_1_1_39f

Владо Каролев разчувства мнозина с поста си за починалата Весела Тотева. Тя е майка на…

март 6, 2019
минутиbig_0000394918-article2

Така е в България! НАП смаза онлайн медия, известна с разследванията си за апартаментите на Горанов

март 6, 2019
робиitem_modernslavery-678x381

Роби на труда, роби на кредитите, роби на държавата…

март 6, 2019
фолксваген

„Вечерни новости“: Фолксваген предпочете Сърбия пред България за новия си завод

март 6, 2019
марковbig_гео_ги_ма_ков

Георги Марков: Румен Радев да хвърля кърпата и да повторим президентския вот

март 6, 2019