Европа

ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ В БУКУРЕЩ! Протестът ескалира в масови сблъсъци, три цифрен брой ранени

ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ В БУКУРЕЩ! Протестът ескалира в масови сблъсъци, три цифрен брой ранени

 

nad-250-000-dushi-izlqzoha-na-protest-v-rumyniq-stigna-se-do-sblysyci-s-policiqta-(video)-427927

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Антиправителствен протест на румънската диаспора в Букурещ ескалира в тежки сблъсъци. От някоклко часа централният площад в столицата е арена на грозни сблъсъци, в които провокатори предизвикаха стълкновения с тежко въоръжените части на полиция и жандармерия. Броят на ранените непрекъснато се увеличава, като попоследни данни от местните медии към 21:15 са пострадали 172 души.

Във връзка с извънредната ситуация Dir.bg започва да следи на живо случаващото се. Като източници на информация от мястото на събитието използваме съобщенията на най-големите румънски медии – Аdevarul.ro, Digi24.ro, Antena3.ro и Gandul.info. Читателите на Dir.bg могат да гледат и пряко видеопредаване от „Площада на победата“.

23:11- Adevarul.ru
Жандармеристите нахлуха със сила на площада, прогонвайки протестиращите. Въоръжените сили атакуваха със сълзотворен газ и използваха водното оръдие. Повечето хора бяха изненадани и се опитаха да избягат към околните булеварди. Част от демонстрантите обаче отвърнаха отвърнаха на удара, хвърляха бутилки и камъни. Двама жандармеристи – мъж и жена, попаднаха в капана на радикални демонстранти и започнаха даполучават удари. Мирни демонстранти направиха жив щит около тях и ги изведоха до техните колеги, като така ги спасиха.

 

22.56 Adevarul.ro:
247 души са ранените. От тях 16 души са откарани в болници, сред които 4 жандармеристи. На място има десетки линейки и пожарни коли.

22:50 – Digi24.ro:
Броят на пострадалите е тревожен – 247 души

22:45 – Adevarul.ro:
Жандармерията се намесва, за да премахне от площада демонстрантите, които се нуждаят от медицинско внимание. Американският сенатор Влад Александреску твърди, че 16-годишната му дъщеря е в безсъзнание. „Как може правителството да гази собствените си граждани? И децата!“, коментира сенаторът.

22:30 Adevarul.ro:
Жандармеристите опитват да евакуират хората от „Площада на победата“, като използват сълзотворни гранати. Машина с водни оръдия е пристигнала в района.

22.29 ч. Аntena3.ro:
Около 100 души нахлуха в музея „Григоре Антипа“

22:10 Digi24.ro:
Румънската жандармерия обяви, че ще се намеси на площада за възстановяването на обществения ред. „Ще бъдат предприети действия за възстановяване на обществения ред. Вече са подадени трите светлинни сигнала, необходими за предупреждение“, съобщиха от жандармерията.

22:05 – Аdevarul.ro:
„Площадът на победата“ е разделен между протестиращи и хулигани.

21:50 – Adevarul.ro:
Отново сблъсъци между протестиращи и жандармерия. В основата са хулигани, които хвърлят предмети по униформните

21:50 – Диджи 24:
„Навсякъде има сълзотворен газ, целият пазар е изпълнен със сълзотворен газ, жандармеристите влязоха сред хората“, коментира журналистката Лаурентиу Радулеску

21:27 – Antena3.ro:
Повече от 170 души се нуждаят от медицинска помощ.

21:15 – Gandul.info:
61 души се нуждаят от медицинска помощ. Общият брой на ранените е 172.

http://www.gandul.info/stiri/mitingul-diasporei-10-august-2018-zeci-de-mii-de-romani-veniti-din-toata-lumea-protest-piata-victoriei-bucuresti-17402586

21:14 – Antena3.ro:
„Надявам се, че нашата колежка не е в опасност, тя получава медицинска помощ. Искаме нещата да не ескалират допълнително, ние не искаме намеса със сила, но ситуацията е доста напрегната. Те се хвърлят павета и метални предмети по нас (…) направихме всичко възможно, разговаряхме, комуникирахме с всички присъстващи, направихме това, което беше необходимо за предотвратяване на ескалацията. Провокаторите използват добронамерените хора като щит“, коментира говорителят на жандармерията

19:47 – Десетки *ранени при сблъсъци* на „Площада на победата“ в Букурещ

18:19 – Сблъсъци в Букурещ преди протеста на „Площада на победата“

 

ДИР БГ

loading...
0
Европа

More in Европа

mei_parlament

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

януари 15, 2019
Ёс˅ɐόō`ʁɠӔɃ̉ϔՐ`PϠԇ͠׈œɍǠԑɔǠ̅с ԙ͠Бσс̌TɊٍ ć˙Ӆٍ ԇӠʕ…эǓǓ ӔǍ ՋǠ( ICONPRESS/ć̇ԑǓ ͔ϕ͔ϕ̇Ӡ) ԓɐсӠʁ̌ōϓ

Правителството в Гърция се разпадна заради договора с Македония

януари 13, 2019
epa05990084 French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting.  EPA/ETIENNE LAURENT

Доверието към Макрон продължава да пада на фона на бунта на „жълтите жилетки“

януари 12, 2019
1547174467-1

Шотландци пребиха български магазинер с викове: „Това е нашата страна“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

януари 11, 2019
росен-желязков

„Изправени сме пред абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на ЕП да се върне“

януари 10, 2019
искания1547116770-rt

Транспортната комисия в ЕП отхвърли българските искания, приет е най-лошият за нас вариант! ВИДЕО

януари 10, 2019