Здраве

Кое от яйцата идва от здрава кокошка? Опитайте се да познаете… СНИМКИ

Кое от яйцата идва от здрава кокошка? Опитайте се да познаете… СНИМКИ

 

108388_660_370

 

 

Видеоклип в YouTube, който ни учи за разликата между полезните и вредните жълтъци, стана масово популярен.  От него научаваме, че всъщност те са толкова полезни, колкото е здраво самото животно.

 

 

 

 

Свикнали да чуваме, че всички яйца, които купуваме са напълно здравословни, но това далеч не е така. Спрямо цветът на яйцето, можем да познаем кога то е полезно и кога вредно.

 

 

 

Вижте как:

1. Разликата в яйцата:

 

 

 

Яйцата, които идват директно от фермите, се различават с жълтеникавият си цвят. ГМО продуктът лесно може да бъде разпознат, тъй като неговият цвят или е доста тъмен, или кристално бял. Контрастът между „яйцата от свободни кокошки” и нездравословните, може да бъде забелязан без особено усилие- нужно е само да се загледате.

 

 

 

 

2. Цветът на жълтъците има огромно значение

 

 

 

 

 

 

Счупете три яйца- едно домашно и две купени от магазина. След като го направите, автоматично ще забележите големият контраст в цветовете. Най-полезното яйце е третото- най в дясно. Яйцето по средата е изключително вредно, а в някои случаи, дори отровно.

 

 

 

3. Яйцата са богати на Омега 3 киселини

 

Яйцата, които не са изкуствено създадени, са изключително богати на полезните киселините Омега 3. Институтът по Медицина препоръчва дневна доза от тях, както следва: за мъже- 1,100 мг на ден, за жени- 1,600 мг на ден.

4. Защо всъщност трябва да се страхуваме от слуховете за ГМО яйца? 

 

 

 

Докато голяма част от соята и царевицата са изкуствено създадени, в САЩ например яйцата не могат да бъдат. Те винаги се появяват в естествена среда, независимо обаче от състоянието на кокошката.  Този факт е актуален за всички яйца във всички страни. Това означава, че ако пилето е болно, или заразно- голяма част от яйцата, снесени от нея могат да бъдат вредни и дори понякога отровни.

 

 

 

5. Какво ще кажете за храната на кокошките?

 

 

 

 

 

 

В масовите случаи, никой не се интересува от фуража, който консумират кокошките. Това е така, защото техният храносмилателен процес незабавно разгражда протеините и нуклеиновите киселини, независимо дали в дадената им храна има ГМО или не.

6. Запомнете, че винаги имате право на избор

 

 

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Ако сте изключително притеснени за неорганичните яйца, тогава яйчната промишленост предлага подходящи алтернативи. Просто купувайте яйца, които са означени като „органични“.

 

 

 

 

7. Какво още за различните цветове на жълтъците?

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветът на жълтъка се счита за добър показател за здравето на яйцето. Потребителите предпочитат цветове, вариращи от златисто жълто до оранжево. Някои производители всъщност добавят синтетични пигменти, за да докарат точният нюанс.

 

 

 

 

8. Яйчният цвят е показател и за диетата на кокошката

 

 

 

 

 

 

 

Количеството каротеноиди, консумирани от кокошката, влияе пряко върху пигментацията на жълтъка. Каротеноидите се намират в растения, водорасли и различни форми на бактерии. Цветовете им варират от жълт, оранжев и дори плашещ оттенък на червено.

 

 

 

 

9. С какво трябва да се храни пилето, за да може яйцето да продобие красив оражев цвят?

 

 

 

 

 

 

 

 

Храната  на кокошките трябва да включва спанак, алфалия, зеле, царевица и други зеленчуци. Ако ги захранвате с червени чушки, цветовете на жълтъка може да изглеждат малко към червената гама. Диетата играе изключително важна роля както в цвета на яйцето.

 

 

 

10. Какво има значение? 

 

 

 

 

 

 

 

 

От гледна точка на здравето и храненето, цветът на жълтъка, може да е индикатор за полезността на яйцето, но не и за нивата на протеини, въглехидрати и други хранителни вещества.

 

 

 

 

 

11. Какво за органичните яйца? 

 

 

 

 

 

 

 

По дефиниция, органичните яйца трябва да идват от пилета, които се хранят само с органични фуражи. Това означава, че ако животното се храни със синтетични торове, неговите яйца ще бъдат вредни и в някои случаи отровни.

 

 

 

 

12. Кокошките във фабриките биват измъчвани

 

 

 

 

 

 

 
Хората постепенно прибягват до био храни. Причината за това е, че те все повече се интереуват от здравословното си състояние. Наприме, кокошките във фабриките биват дрогирани и хранени с ГМО, за да изкарат „по-красиви” и привличащи вниманието яйца, независимо, че това далеч не означава полезни.

 

 

 

 

13. Има и още една полза в домашните яйца. 

 

 

 

 

 

 

 

Биологичното земеделие предприема и необходимите стъпки за намаляване на замърсяването и поддържане на здрава почва. Така че, ако искате да преминете към „ярко оранжеви“ органични яйца, тогава опитайте да го направите, каквото и да ви коства!

 

Канал 3

loading...
0
Здраве

More in Здраве

genchonachev

Докторът, станал милионер в държавна болница: Трябва да се въведе доплащане от пациентите

февруари 23, 2019
стенда550278

Мъж с три стента на сърцето и диабет остана без инвалидна пенсия

февруари 14, 2019
анелия1920x1080

34-годишната Анелия преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка… СНИМКА

февруари 11, 2019
454f08fb47ac07086d7e99713478af26

Медицински феномен: Жена инвалид от В. Търново прохожда всяка нощ

февруари 10, 2019
mogila-e1487922857340

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

февруари 9, 2019
big_1764

Здравен абсурд! ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа

февруари 9, 2019