Европа

Къде изчезна страховития ОЛАФ? И защо ЕС предпочита да си затваря очите за безобразията в България?

Къде изчезна страховития ОЛАФ? И защо ЕС предпочита да си затваря очите за безобразията в България?

EU-crisis-umbrella-rain

 

 

 

 

Помните ли ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите? Някога този разследващ орган, който следи за използването на средствата от фондовете на ЕС, беше истинско страшилище за България. Неговите проверки и разследвания имаха голяма тежест, името на организацията се свързваше с опасността Европа да „спре кранчето“, да ореже средства и програми. Някак си всичко това днес изглежда далечно, сякаш се отнасяше само за периода преди управлението на ГЕРБ.

 

 

Всъщност, реално погледнато, ОЛАФ си е на мястото и година след година констатира, едно и също – България заедно с Румъния и Унгария постоянно е в „челната“ тройка по злоупотреби с европейски средства. Същата констатация беше направена и през юни тази година. От 2013 до 2017 година службата е приключила 43 разследвания за измами в България с препоръка за връщане по структурни, инвестиционни и земеделски фондове.

 

 

 

Какъв е резултата от това? Честно казано, не е много ясно. Управляващите у нас не обичат да говорят за такива неща, нередностите по-скоро се замитат под килима, за сметка на демонстрациите на отличните отношения с ЕС.

 

 

Изглежда европейските лидери също предпочитат по-скоро да хвалят Бойко Борисов и управлението му. Нека не забравяме – ГЕРБ е част от семейството на Европейската народна партия, която управлява ЕС. Явно и на европейско ниво партийната солидарност е силен фактор, който влияе върху справедливостта.

 

А междувременно казусите у нас, по които Европа трябва да се намеси, стават все повече. Трябва ли да напомняме, че 65 % за уж ремонтирания път, на който стана трагедията край Своге, са от Европейската инвестиционна банка? И вярва ли някой, чеоставките на министри ще променят реално нещо в схемите, по които се харчат европейските пари за пътища у нас?

 

 

Забравихме ли, че именно ЕС и правилата му бяха използвани като основание за избиването на животните в Странджа, както и за скандалната поръчка за тестовете за чумата? Някак много бързо този случай се забрави и потули…

 

 

Всъщност, навсякъде в България, където се усвояват европейски средства, почти винаги има съмнение за злоупотреба. Дори самата дума „усвояване“, вече се приема за нещо като синоним на „кражба“.

 

 

На този фон започва да става все по-натрапчиво бездействието на Европа спрямо случващото се в България. Разбира се, да бъдат спрени фондовете на ЕС у нас означава истинска катастрофа – държавата ни и икономиката ни е твърде зависима от тези средства, защото както стана ясно, други инвестиции у нас няма… В тази ситуация наистина е тежко. Излиза, че корупцията у нас, която трябваше да се ограничи от членството ни в ЕС, се финансира точно от парите, които идват от тази общност. Това се превръща в омагьосан кръг, който все някога вероятно ще бъде прекъснат. И тогава тежко и горко на България.

 

Вихрогон

https://vihrogon.bg/

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Европа

More in Европа

1535651998-sistemen-bufer-6

Заподозрян за убийството в Кемниц търсил убежище у нас, в Германия отново ври и кипи

август 30, 2018
epa06976090 French President Emmanuel Macron delivers a speech during the annual French ambassadors' conference at the Elysee Palace in Paris, France, 27 August 2018.  EPA/PHILIPPE WOJAZER/POOL

Сигурността на ЕС повече не трябва да зависи от САЩ, настоя Макрон

август 27, 2018
салвини1528190538-11

Погнаха Салвини за “злоупотреба с власт” и “лишаване от свобода” на кораб с мигранти в Италия

август 26, 2018
80789-560x315-trim(116,0,1556,1080)

Италия заплаши да замрази вноската си в ЕС, ако и други страни не приемат мигранти

август 24, 2018
orig

НАТО реагира след изказване на Путин: Силите ни в Източна Европа не могат да се сравняват с огромните дивизии на Москва

август 22, 2018
109600_660_370

Правда.ру : Германия отменя “изолацията” на Русия. И двете страни са заплашени от US санкции

август 21, 2018