САЩ

Ноам Чомски: “Израелската намеса в изборите в САЩ далеч надхвърля руската”

Ноам Чомски: “Израелската намеса в изборите в САЩ далеч надхвърля руската”

chomsky

Медиите се концентрират върху незначителни истории, докато игнорират теми като екзистенциалната заплаха от климатичните промени, заявява световно известният политически коментатор

Израел се намесва в политиката и изборния процес в САЩ по безпардонен начин, който далеч надхвърля всякакви усилия, които може да са били направени от Русия, заяви Ноам Чомски в интервю за Democracy Now.

 

 

 

В коментара си Чомски обвини масмедиите, че се концентрират върху истории, които според него незначителни, като в същото време игнорират неща като “екзистенциалната заплаха” от климатичните промени. По думите на 89 годишния лингвист и активист, фокусът на щатските медии върху предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г. изглежда “като виц” за по-голямата част от света.

 

 

 

“На първо място, ако някой се интересува от чуждестранна намеса в нашите избори, това, което руснаците може да са направили, изобщо не може да се сравнява с нещата, които върши една друга държава – открито, нагло и с огромна подкрепа”, казва Чомски. “Израелската намеса в изборите в САЩ далеч надхвърля всичко, което може да е дошло от Русия – до степен, че министър-председателят на Израел, Нетаняху, може да отиде директно в Конгреса, без дори да информира президента, да говори пред конгресмените, и под масови аплаузи да подкопава политиките на президента – това се случи с Обама през 2015 г.”, добавя той.

 

 

 

 

През март 2015 г., по покана на тогавашният републикански говорител на Камарата на представителите Джон Бейнър, Бенямин Нетаняху говори пред Конгреса за иранската ядрена сделка, чието подписване се подготвяше по това време. В речта си, която бе бойкотирана от част от демократите в Конгреса, той атакува яростно сделката, припомня Independent.

 

 

 

 

Той се яви в Конгреса без формално да е уведомил Белия дом – нещо, което според някои сведения е вбесило Барак Обама, чиято администрация месец по-късно се присъедини към седемстранното споразумение за ядрената програма на Иран. Нетаняху има далеч по-интимни отношения със сегашния президент Доналд Тръмп, като наскоро дори се похвали публично, че той го е убедил да се изтегли от споразумението и да наложи отново санкции на Иран.

 

 

 

Ноам Чомски отбелязва, че руският президент Путин никога не би могъл да изнесе подобна реч, която е наистина уникален случай за чуждестранен лидер, жлъчно нападащ политиката на щатското правителство от трибуната на Конгреса. “Нима Путин е изнасял реч пред двете камари на Конгреса с призив да преобърнат политиката на САЩ, без дори да информира президента? И това представлява само малка част от това огромно чуждо влияние. Така че ако наистина се интересувате от влиянието на чужди сили върху изборите, има къде да търсите”, казва Чомски.

 

 

 

 

Силата на про-израелското лоби отдаване е един от спорните въпроси във Вашингтон. През 2007 г. Джон Маршеймър и Стивън Уалт публикуваха изследването “Израелското лоби и външната политика на САЩ”, което описва това лоби като “хлабава коалиция от индивиди и организации, които активно работят да насочват външната политика на САЩ в про-израелска насока”. Една от най-изявените групи в това лоби е Комитетът по американо-израелските обществени въпроси, който само от началото на тази година е изхарчил над. 1.7 млн. долара за промотиране на про-израелски политики.

 

 

 

 

Годишният конгрес на тази организация се е превърнал в задължителна спирка за много политици, набиращи средства и подкрепа за изборните си кампании. Нетаняху е бил гост на конгреса няколко пъти, а през 2016 г. основните говорители на събитието включваха тогавашният вицепрезидент Джо Байдън, бившият държавен секретар Хилари Клинтън и опонентът ѝ в президентската надпревара Доналд Тръмп, губернатор Джон Касич, сенатор Тед Круз и говорителят на Камарата на представителите Пол Райън.

 

 

 

 

В интервюто си пред Democracy Now Ноам Чомски изтъква, че според него основният проблем е фокусирането на медиите “върху въпроси, които са доста незначителни”. “Има далеч по-сериозни проблеми, които са избутани в страни. От всички политики на Доналд Тръмп, никоя не е толкова опасна и разрушителна, колкото политиката му към климатичните промени, към глобалното затопляне”, казва Чомски и изтъква, че това отношение към тези теми представлява реална “екзистенциална заплаха”.

 

 

 

 

 

“Това е наистина разрушително. Ние сме изправени пред непосредствена заплаха от огромни щети. Ефектите вече са видни, но това е нищо в сравнение с това, което предстои. Такива проблеми трябва да бъдат обект на дискусии. Вместо това медиите се фокусират върху неща, които според мен са маргинални”, заявява Чомски. / БАРИКАДА

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
САЩ

More in САЩ

греъм635862989631654230-EPA-FILE-USA-ELECTIONS-LINDSEY-GRAHAM-78426446

Американският сенатор Линзди Греъм: Възможно е Маккейн да е отровен от Русия

август 28, 2018
110145_660_370

САЩ отново атакуват “Северен поток 2”, предложиха себе си и Израел като алтернатива

август 24, 2018
180822073235-660x371

Забъркаха кашата, а сега бягат: САЩ предложиха „по-богати“ страни да възстановяват Сирия

август 22, 2018
180821074608-660x371

WSJ научи за новите планове на САЩ да блокират „Северен поток-2“

август 21, 2018
big_112f

Тръмп отмени военния парад в САЩ заради скъпотията, разходите му били “абсурдно високи”!

август 18, 2018
САЩ640x480_1434736963

САЩ стоят зад плана за нови промени на балканските граници

август 13, 2018