ОБЩЕСТВО

Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари, няма задържан собственик… ВИДЕО

Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари, няма задържан собственик… ВИДЕО

 

 

768x432

 

 

Късно през нощта Районен съд – Пловдив разгледа мерките за неотклонение спрямо 19 задържани – тютюноработници от разкритите наскоро четири незаконни фабрики за цигари и шофьори, превозващи продукцията. Всички те получиха най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. В мотивите си съдът приема, че задържаните може и да не се укрият, но е налице реална опасност да извършат ново престъпление.

 

 

 

Спрямо всички тях е предявено обвинение по чл. 234 ал.2 от НК – държане на безакцизни стоки, което предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. Четирите незаконни фабрики за цигари бяха разкрити в четвъртък срещу петък миналата седмица. Две години те са бълвали цигари без бандерол и са ги реализирали на вътрешния пазар и в чужбина.

 

 

 

 

Оборудвани са били със съвременна техника, а нарязаният за производство на цигари тютюн е идвал от резачка в пазарджишкото село Калугерово. Самите фабрики са работили при пълна секретност – две са открити в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица.

 

 

 

Работниците са били набирани сред хора, които имат опит в това производство и са останали без работа след закриване на цигарени фабрики. Те са били транспортирани в коли със затъмнени стъкла, така че не са знаели къде точно отиват. В продължение на 15 дни са оставали вътре във фабриките, които са били в изоставени цехове и военни поделения под строга охрана.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

Нямали са право да излизат навън, живели са в пригодени за целта спални помещения, имали са столова, дори фитнес. Сензори и видеокамери са наблюдавали околностите в периметър 250 м. При разкриването на мрежата в ареста попадат точно те, защото законът уличава в това престъпление само хората, непосредствено заети с него и заварени на мястото на производството или транспортирането.

 

 

 

 

Сред обвиняемите има хора от София, Варна, Хасково, село Крумово, Пловдивско, Пловдив, село Първенец, Елена и Смолян. Освен петима, всички други се водят безработни. Сред тях има четири жени, две от тях са майка и дъщеря. Има работник, болен от рак, на когото след три дни предстои планирано лечение в чужбина. За работата си в робските условия хората са получавали по 1500 лв. на смяна. При обиските са открити ордери за всеки един, от което личи, че на ден са заработвали по сто лева.

 

 

 

 

Решението на Районен съд – Пловдив може да се обжалва, това ще стане на 4 септември в Окръжен съд – Пловдив. Сред задържаните няма нито един собственик, следствените действия по делото за пране на пари продължават. Само в една от фабриките инвестициите са над 3 млн. лв.

 

 

 

 

Източник

http://legalworld.bg/73756.postoianen-arest-za-19-rabotnici-ot-nelegalnite-fabriki-za-cigari.html

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

valia_ahchieva

Ахчиева: Шефът на БНТ Константин Каменаров ми забрани да говоря и пиша… ДОКУМЕНТ

февруари 28, 2019
румен-радев-1

Радев: Не бива да допуснем друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти

февруари 28, 2019
Zornica_Rusinova

Зам.-министър: Заплатите у нас са привлекателни, колкото тези в Лондон

февруари 28, 2019
шивикоdimitar-sivikov-16

Ген. Шивиков отново завладя мрежата: Долу ръцете от българските деца – те са момчета и момичета!

февруари 28, 2019
василbig_29_1_1_64d

Васил Михайлов разтърси ефира с думите си: Защо не правим това, което Ботев, Левски и Вазов ни завещаха, а бягаме оттук?

февруари 28, 2019
Image_6319297_302

Слави Ангелов: Полицай с отнет пищов за превишена скорост! Интересно, нали?

февруари 28, 2019