Личности

Почина сенатор Джон Маккейн, родни русофоби скърбят и го венцеславят

Почина сенатор Джон Маккейн, родни русофоби скърбят и го венцеславят

 

768x432

 

 

Героят от войната във Виетнам, сенатор Джон Маккейн почина на 81 години, обграден от семейството си, съобщиха американските и световните медии.

 

 

 

А ние бихме допълнили – бесният русофоб Маккейн се спомина и даде повод на много от нашите безродници да ронят сълзи и да оплакват безценната си загуба.

 

 

При такива случаи е казано – за мъртвите или добро или нищо… Маккейн е от тези, които трябва да отминем като затворена страница.

 

 

 

А ето какво пишат изданията и каква информация дават за кончината му:

 

 

 

„Джон Маккейн гордият военноморски летец, който се изкачи от бездната на отчаянието като затворник по време на войната във Виетнам до върховете на властта като републикански конгресмен и сенатор от Аризона, и два пъти кандидат за президент, почина в дома си в Аризона“, пише в. „The New York Times“.

 

 

 

Той страдаше от глиобластома – агресивен рак на мозъка, с който беше диагностициран през юли 2017 г.

 

 

 

На 24 август семейството му съобщи, че сенаторът е решил да прекрати лечението си, след като е надминал всички очаквания на лекарите за живот с такава диагноза.

 

 

 

Снимка 374992

Източник: Wikipedia

 

 

Джон Маккейн спечели уважението на широки обществени среди, включително на политическите си опоненти, като един от моралните стожери на американската политическа класа.

 

 

 

 

„Джон Маккейн и аз принадлежахме към различни поколения, извървяхме съвсем различен път, и се конкурирахме в вай-високите нива на политиката. Но при всичките си различия ние споделяхме вярност към нещо още по-високо – идеали, за които поколения американци и имигранти се бориха, вървяха и се жертваха.“ – написа във Фейсбук президентът Барак Обама.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

„Този човек има огромна личностна мощ. Преживял над пет години пленничество и изтезания той не е разменен срещу високопоставени виетнамски пленници, въпреки, че баща му – адмирал Маккейн – е главнокомандващ американските сили във Виетнам. След освобождаването си Джон Маккейн благодари за това, че е съхранил неговата чест. Следва упорито възстановяване на здравето му след чудовищни изтезания в плен и завръщане в армията. От началото на 80-те години Маккейн гради впечатляваща политическа кариера, чийто връх е кандидатурата му за президент на САЩ срещу демократичния кандидат Барак Обама през 2008 г.

 

 

Моята лична оценка на това съперничество е една от най-големите интелектуални грешки, които съм допускал в живота си. Считах, че младият и харизматичен Обама ще бъде по-подходящ за да изведе Америка от тежката стагнация, в която я поставиха двата мандата на Буш младши – затъването в Ирак, изтеглянето на Америка от ролята на ‘benign hegemon’ на глобалния свят.

 

Маккейн, когото винаги съм уважавал, изглеждаше по-скоро като представител на едно славно минало, отколкото на едно перспективно бъдеще. Грешка, голяма и непростима грешка! Обама се оказа най-неубедителния и компромисен президент в историята на Америка през моя живот. Дори Джими Картър – често критикуван за слабост и мекушавост – бе много по-успешен в определени свои позиции и действия.

 

 

Не мога да си припомня истински успешна идея или действие по време на двата мандата на Обама на международната сцена. Днес с горчивина си давам сметка, че „старомодният“ Маккейн щеше да бъде истински подарък за стабилизирането на международната система, за предотвратяване надигането на силите на авторитаризма и имперския реваншизъм в Евразия, Близкия изток и навсякъде по света. За съжаление, Америка не прие този подарък и избра Обама.“ – написа в социалната мрежа политологът Огнян Минчев.

 

Нюз БГ

 

https://news.bg/int-politics/pochina-senator-dzhon-makkeyn.html

loading...
0
Личности

More in Личности

1551372808

Медведев – създателят на руската Силициева долина. Какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

март 1, 2019
768x432-14

По искане на САЩ японският премиер номинира Тръмп за Нобелова награда за мир

февруари 17, 2019
full_tablet_85e2afb5-2a66-4b1c-a2ed-614ee3532a45

Лавров към журналист от САЩ: Каквото и да ви кажа, вие ще напишете каквото си искате

февруари 16, 2019
путин690x517_0xd42ee42a_20734351731444206827

Любовна песен за Путин взриви интернет – събра над 12 милиона гледания за отрицателно време (Видео)

февруари 6, 2019
kosturica-678x381

Кустурица: Около Русия се обединяват всички здравомислещи, а ЕС вече не може да се спаси

февруари 4, 2019
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 10:  Billionaire investor George Soros speaks on "The Tragedy of the European Union" as a guest of The Institute for Media and Communications Policy on September 10, 2012 in Berlin, Germany. Soros said the biggest danger facing Europe through the Eurozone debt crisis is deflation, which the current conservative policies by the Bundesbank that push for austerity in debtor nations will only accelerate.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Сорос вижда как Студената война САЩ-Китай води до „гореща“

януари 25, 2019