ОБЩЕСТВО

Пътничка от автобуса убиец отклонила вниманието на шофьора секунди преди трагедията

Пътничка от автобуса убиец отклонила вниманието на шофьора секунди преди трагедията

 

orig

 

 

Шофьорът на автобуса -ковчег, който катастрофира на 25 август тази година край Своге, остава под домашен арест, реши Софийски окръжен съд. Съдът се съобрази със здравословното му състояние. Жена, стояща на първата седалка в рейса, който се преобърна край Своге в събота, е разговаряла с шофьора Григор Григоров. Това се е случило миг преди автобусът да полети към пропастта в Искърското дефиле.

 

 

 

Това казаха от прокуратурата пред Софийския окръжен съд като доказателство, че Григоров е виновен за смъртта на 17-те пътници от автобуса.

 

 

Григоров пък каза пред съда с треперещ глас съжалявам за случилото се. Съжалявам за катастрофата. Искам по-лека мярка. Съдията Пламен Петков му отвърна: “Какво означава по-лека мярка? Прокуратурата иска за вас домашен арест, но аз мога да наложа и по-тежка – задържане под стража”. Григоров е обвиняем за шофиране с превишена скорост и за това, че отнел живота на повече от едно лице по непредпазливост.

 

 

 

 

Според обвинението Григоров навлязъл в насрещното, правейки десен завой. След това видял две коли и завил рязко надясно, преминал през мантинелата и се преобърнал. Тези обстоятелства прокуратурата приема от свидетелски показания на шофьори, които били ударени от автобуса. Това потвърдил и друг свидетел – моторист, който карал зад рейса.

 

 

 

 

Превозното средство не е преминало технически преглед и Григоров не е изпълнил ангажимента си да уведоми Автомобилна инспекция за това. Също така дъждът не е завалял изведнъж. Това е натоварен пътен участък и през този ден са преминали безпрепятствено много автомобили. От прокуратурата добавиха, че се съобразяват с протоколи от ИСУЛ и това също е причина да искат “домашен арест”. Ако обвиняемият бъде признат за виновен, може да получи от 5-20 години затвор, твърдят още от прокуратурата.

 

 

 

Снимка: БТА

 

 

 

В началото на заседанието адвокатът на Григоров, Христо Ботев предостави петиция от граждани в защита на шофьора и поиска по-лека мярка, или въобще да не бъде налагана такава. Все още няма събрани достатъчно доказателства, които категорично да доказват вината на Григоров. Обвинението почива на свидетелски показания, а не на експертизи, което е в разрез с практиката на Върховния съд при подобни дела. Защитникът се учуди на свидетелските показания как така клиентът му изпуснал десния завой и влязъл в насрещното, а след това заявил и рязко надясно.

 

 

 

Прокуратурата обяви, че Григоров е карал с превишена скорост и въпреки усложнените пътни условия той не е е намалил. Според една от експертизите по делото автобусът най-вероятно е бил технически изправен.

 

 

 

Адвокат Ботев коментира, че тахографът, от който прокуратурата установява, че Григоров се е движил с 53 км/ч, не може да даде обективната скорост по време на катастрофата.

 

 

 

 

Григор Григоров бе доведен в залата с белезници на ръцете, конвоиран от охранители. На влизане в залата Григоров отказа да говори пред журналистите.  Водачът на фаталния автобус, който катастрофира край Своге, бе с видими рани по лицето и ръцете, останали от трагичния инцидент.

 

 

 

 

С постановления на наблюдаващия прокурор на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната. Междувременно му е отнето свидетелството за управление на МПС.

 

Дир БГ

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1535606048-clipboard01

Адвокатът на шофьора на автобуса: Снощи, когато се прибра от ареста, Григор ми сподели, че…

август 30, 2018
Screen-Shot-2018-08-28-at-11.31.38

Потрес! На фона на целия скандал около Своге, “Трейс” получи нова обществена поръчка от кабинета

август 29, 2018
фандъкова-фенка

Върла фенка на Борисов призовава Фандъкова да забрани протестите в София на 16 и 17 септември

август 29, 2018
иван-ласкин

Иван Ласкин: Бойко Борисов е идиот!

август 29, 2018
768x432

Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари, няма задържан собственик… ВИДЕО

август 29, 2018
1535560107-2111697732

Дъщерята на шофьора разкри през сълзи първите думи на баща си след фаталния инцидент (СНИМКИ)

август 29, 2018