ОБЩЕСТВО

Пътничка от автобуса убиец отклонила вниманието на шофьора секунди преди трагедията

Пътничка от автобуса убиец отклонила вниманието на шофьора секунди преди трагедията

 

orig

 

 

Шофьорът на автобуса -ковчег, който катастрофира на 25 август тази година край Своге, остава под домашен арест, реши Софийски окръжен съд. Съдът се съобрази със здравословното му състояние. Жена, стояща на първата седалка в рейса, който се преобърна край Своге в събота, е разговаряла с шофьора Григор Григоров. Това се е случило миг преди автобусът да полети към пропастта в Искърското дефиле.

 

 

 

Това казаха от прокуратурата пред Софийския окръжен съд като доказателство, че Григоров е виновен за смъртта на 17-те пътници от автобуса.

 

 

Григоров пък каза пред съда с треперещ глас съжалявам за случилото се. Съжалявам за катастрофата. Искам по-лека мярка. Съдията Пламен Петков му отвърна: „Какво означава по-лека мярка? Прокуратурата иска за вас домашен арест, но аз мога да наложа и по-тежка – задържане под стража“. Григоров е обвиняем за шофиране с превишена скорост и за това, че отнел живота на повече от едно лице по непредпазливост.

 

 

 

 

Според обвинението Григоров навлязъл в насрещното, правейки десен завой. След това видял две коли и завил рязко надясно, преминал през мантинелата и се преобърнал. Тези обстоятелства прокуратурата приема от свидетелски показания на шофьори, които били ударени от автобуса. Това потвърдил и друг свидетел – моторист, който карал зад рейса.

 

 

 

 

Превозното средство не е преминало технически преглед и Григоров не е изпълнил ангажимента си да уведоми Автомобилна инспекция за това. Също така дъждът не е завалял изведнъж. Това е натоварен пътен участък и през този ден са преминали безпрепятствено много автомобили. От прокуратурата добавиха, че се съобразяват с протоколи от ИСУЛ и това също е причина да искат „домашен арест“. Ако обвиняемият бъде признат за виновен, може да получи от 5-20 години затвор, твърдят още от прокуратурата.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

Снимка: БТА

 

 

 

В началото на заседанието адвокатът на Григоров, Христо Ботев предостави петиция от граждани в защита на шофьора и поиска по-лека мярка, или въобще да не бъде налагана такава. Все още няма събрани достатъчно доказателства, които категорично да доказват вината на Григоров. Обвинението почива на свидетелски показания, а не на експертизи, което е в разрез с практиката на Върховния съд при подобни дела. Защитникът се учуди на свидетелските показания как така клиентът му изпуснал десния завой и влязъл в насрещното, а след това заявил и рязко надясно.

 

 

 

Прокуратурата обяви, че Григоров е карал с превишена скорост и въпреки усложнените пътни условия той не е е намалил. Според една от експертизите по делото автобусът най-вероятно е бил технически изправен.

 

 

 

Адвокат Ботев коментира, че тахографът, от който прокуратурата установява, че Григоров се е движил с 53 км/ч, не може да даде обективната скорост по време на катастрофата.

 

 

 

 

Григор Григоров бе доведен в залата с белезници на ръцете, конвоиран от охранители. На влизане в залата Григоров отказа да говори пред журналистите.  Водачът на фаталния автобус, който катастрофира край Своге, бе с видими рани по лицето и ръцете, останали от трагичния инцидент.

 

 

 

 

С постановления на наблюдаващия прокурор на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната. Междувременно му е отнето свидетелството за управление на МПС.

 

Дир БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

552795

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Членството в еврозоната ще ни изстреля в сърцето на развита Европа

февруари 28, 2019
Kevork_Kevorkian-678x381

В десетката от Кеворк Кеворкян: СЛАГАЧЕСТВОТО ДНЕС

февруари 28, 2019
100597_660_370

Идват празници – ето как се падат почивните дни през март, април и май

февруари 28, 2019
алцекbgrimpobeda

Всеки трябва да знае за деня, в който българите превземат Рим – сърцето на могъщата империя! СНИМКИ

февруари 28, 2019
токtok

Задава се поредната ценова тесла: И трите ЕРП-та ще искат поскъпване на тока от 1 юли!

февруари 28, 2019
кьовеши-цветанов-борисов-768x532

Това искаме да чуем от нея: Почвам от България и Румъния, там най-много се краде и ще има затворници до 6 месеца

февруари 28, 2019