Здраве

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

ХИРУРГ1534841752-2

 

 

След 13 години работа в един от най-високотехнологичните медицински центрове в света – този в Хановер – български лекар избра да се върне и да спасява пациенти в софийска болница.

 

 

Доц. Венелин Герганов сe нарежда сред водещите неврохирурзи в Европа с ключови постижения в борбата с мозъчните тумори, предава Нова тв.

 

 

 

Само преди няколко месеца лекарите у нас не дават големи шансове за оцеляване на Евелина. Огромен тумор притиска мозъчния ствол на жената.

 

 

 

Лекари в Германия са готови да оперират Евелина. Лечението там обаче струва непосилните 50 хиляди евро. Тогава с нейния случай се ангажира доц. Венелин Герганов, който тъкмо се прибира да оперира в България, след като 13 години работи в международния институт по невронауки в Хановер и е доцент по неврохирургия в Хановерския медицински университет.

 

 

“Първо видях снимките и предполагах, че болната ще бъде в много по-лошо състояние. Тумори с тази локализация са може би 5 до 8% от всички мозъчни тумори, но с тази хистологична характеристика са изключително редки, има описани 20 или 25 случая в световната литература. Хубавото е, че след тази операция тя не би трябвало да има никакви проблеми”, каза доц. Герганов.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 
Освен шанс за живот, Евелина получава и надеждата, че ще може да се грижи за 10-годишния си син. Междувременно доц. Герганов вече поделя времето си поравно между германските и българските си пациенти. Отчита, че в последните години има постоянен поток на болни от нашата страна към Хановер. Избира да работи в „Пирогов“.

 

 

 

“Тези успешни пациенти, които сега оперирахме, са доказателство, че тези неща стават тук. Неврохирургията не е моноспектакъл – тя е екипна игра и хубавото е, че тук има екип, с който можем да работим заедно”, каза доц. Венелин Герганов.

 

 

 

Въпреки това прави сравнението между средствата за здраве у нас и в Германия.

 

 

 

 

“И най-витуозните хирурзи не могат да работят без адекватна техника, а нашата специалност е все по-зависима от модерните технологии. Очевидно е, че ресурсите са силно ограничени в България. Младите колеги у нас са едно много интелигентно поколение. Трябва да им се даде и пример, и условия да се развият”, на мнение е доц. Венелин Герганов.

 

 

 

За да помага на наследниците си в неврохирургията, той ще продължи да пътува между София и Хановер, въпреки че семейството вече му липсва.

Източник: blitz.bg

loading...
0
Здраве

More in Здраве

genchonachev

Докторът, станал милионер в държавна болница: Трябва да се въведе доплащане от пациентите

февруари 23, 2019
стенда550278

Мъж с три стента на сърцето и диабет остана без инвалидна пенсия

февруари 14, 2019
анелия1920x1080

34-годишната Анелия преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка… СНИМКА

февруари 11, 2019
454f08fb47ac07086d7e99713478af26

Медицински феномен: Жена инвалид от В. Търново прохожда всяка нощ

февруари 10, 2019
mogila-e1487922857340

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

февруари 9, 2019
big_1764

Здравен абсурд! ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа

февруари 9, 2019