Здраве

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

ХИРУРГ1534841752-2

 

 

След 13 години работа в един от най-високотехнологичните медицински центрове в света – този в Хановер – български лекар избра да се върне и да спасява пациенти в софийска болница.

 

 

Доц. Венелин Герганов сe нарежда сред водещите неврохирурзи в Европа с ключови постижения в борбата с мозъчните тумори, предава Нова тв.

 

 

 

Само преди няколко месеца лекарите у нас не дават големи шансове за оцеляване на Евелина. Огромен тумор притиска мозъчния ствол на жената.

 

 

 

Лекари в Германия са готови да оперират Евелина. Лечението там обаче струва непосилните 50 хиляди евро. Тогава с нейния случай се ангажира доц. Венелин Герганов, който тъкмо се прибира да оперира в България, след като 13 години работи в международния институт по невронауки в Хановер и е доцент по неврохирургия в Хановерския медицински университет.

 

 

“Първо видях снимките и предполагах, че болната ще бъде в много по-лошо състояние. Тумори с тази локализация са може би 5 до 8% от всички мозъчни тумори, но с тази хистологична характеристика са изключително редки, има описани 20 или 25 случая в световната литература. Хубавото е, че след тази операция тя не би трябвало да има никакви проблеми”, каза доц. Герганов.

 

 

 
Освен шанс за живот, Евелина получава и надеждата, че ще може да се грижи за 10-годишния си син. Междувременно доц. Герганов вече поделя времето си поравно между германските и българските си пациенти. Отчита, че в последните години има постоянен поток на болни от нашата страна към Хановер. Избира да работи в “Пирогов”.

 

 

 

“Тези успешни пациенти, които сега оперирахме, са доказателство, че тези неща стават тук. Неврохирургията не е моноспектакъл – тя е екипна игра и хубавото е, че тук има екип, с който можем да работим заедно”, каза доц. Венелин Герганов.

 

 

 

Въпреки това прави сравнението между средствата за здраве у нас и в Германия.

 

 

 

 

“И най-витуозните хирурзи не могат да работят без адекватна техника, а нашата специалност е все по-зависима от модерните технологии. Очевидно е, че ресурсите са силно ограничени в България. Младите колеги у нас са едно много интелигентно поколение. Трябва да им се даде и пример, и условия да се развият”, на мнение е доц. Венелин Герганов.

 

 

 

За да помага на наследниците си в неврохирургията, той ще продължи да пътува между София и Хановер, въпреки че семейството вече му липсва.

Източник: blitz.bg

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

Screen-Shot-2018-08-23-at-21.08.35

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

август 23, 2018
0000360117-article2

Жестока цедка! 200 000 души с увреждания губят инвалидните си пенсии заради промените в ТЕЛК

август 18, 2018
91027_660_370

Прокуратурата поема случая с починалата здрава родилка в Сливен, роднините съдят болницата

август 18, 2018
1-2-620x330

Всяка кръвна група е предразположена към определени болести – вижте коя е най-слабата!

август 15, 2018
shtonova

Д-р Неделя Щонова: Само след 2 седмици няма да познаете тялото си, но правете това 10 минути на ден!

август 14, 2018
Пирогов

Моля ви, в какъв век живеем? И в какъв Евросъюз? Що за безобразие е това?!

август 14, 2018