Здраве

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

 

 

Screen-Shot-2018-08-23-at-21.08.35

 

 

Лекарите от клиниката по ортопедия в Университетската болница „Канев“ в Русе направиха рядко срещан жест към своя пациентка. След като установили, че както медицинският, така и социалният статус на 86-годишната Йорданка Тричкова е тежък, те събрали средства и доплатили за поставянето на изкуствена тазобедрена става на жената.

 

 

 

Инцидентът с 86-годишната Йорданка Тричкова става преди две седмици, когато я бутат и пада… пред лекарски кабинет. След лекарски преглед в клиниката по ортопедия станало ясно, че жената има нужда от смяна на тазобедрената става. „Нашата каса е известно, че не покрива на 100% този тип операции. Пациентът доплаща за самата протеза.

 

 

 

 

Оказа се, че тя няма такива средства и не може да си плати цялата стойност на протезата. За тази протеза, която е сложена на госпожата, доплащането е 1040 лева от пациента.

 

 

 

 

Безизходна ситуация. Тя каза къде има, какво има. Решихме колегите сутринта да съберем останалата част от сумата, защото няма как да се плати само една част“, обяснява доц. Севдалин Ангелов.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

 

 

Лекарите се събрали, обсъдили и всеки дал колкото преценил. Пред себе си имали възрастна жена, която се грижи за 62-годишния си напълно сляп син с епилепсия. „Ние сме двамата, нямаме никого вече“, казва Йорданка Тричкова.

 

 

 

 

 

Пенсиите и на двамата не стигат и за половината от импланта, а други роднини нямат. Нещо повече – медиците рискували да ги глобят от някоя стриктна институция и в първите дни от престоя на пациентката в болницата приели и сина й – не по клинична пътека, а уж като придружител, на когото обаче придружител е самата пациентка. Такива сюжети предлага само животът.

 

 

 

 

 

 

При изписването идната седмица лекарите отново ще съберат пари, защото жената е дала всичко, с което разполага, до последния лев. „Да има някакви парички като се прибере вкъщи“, допълва доц. Ангелов.

 

 

 

 

 

Така русенските ортопедите показват, че хуманността на професията им не се изразява единствено в професионалното отношение, а с пълната грижа за пациента.

 

 

 

 

От болницата изразяват и своята благодарност към Регионалния съюз на слепите и община Русе, че са успели заедно да настанят временно в социално заведение и сина на Йорданка Тричкова. Поне докато тя стъпи и на двата си крака.

 

БНР

http://bnr.bg/post/101010904/ruse-ortopedia

 

loading...
0
Здраве

More in Здраве

genchonachev

Докторът, станал милионер в държавна болница: Трябва да се въведе доплащане от пациентите

февруари 23, 2019
стенда550278

Мъж с три стента на сърцето и диабет остана без инвалидна пенсия

февруари 14, 2019
анелия1920x1080

34-годишната Анелия преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка… СНИМКА

февруари 11, 2019
454f08fb47ac07086d7e99713478af26

Медицински феномен: Жена инвалид от В. Търново прохожда всяка нощ

февруари 10, 2019
mogila-e1487922857340

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

февруари 9, 2019
big_1764

Здравен абсурд! ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа

февруари 9, 2019