Здраве

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

Трогателен жест! Лекари доплатиха скъпа тазобедрена става на социално слаба възрастна жена

 

 

Screen-Shot-2018-08-23-at-21.08.35

 

 

Лекарите от клиниката по ортопедия в Университетската болница “Канев” в Русе направиха рядко срещан жест към своя пациентка. След като установили, че както медицинският, така и социалният статус на 86-годишната Йорданка Тричкова е тежък, те събрали средства и доплатили за поставянето на изкуствена тазобедрена става на жената.

 

 

 

Инцидентът с 86-годишната Йорданка Тричкова става преди две седмици, когато я бутат и пада… пред лекарски кабинет. След лекарски преглед в клиниката по ортопедия станало ясно, че жената има нужда от смяна на тазобедрената става. “Нашата каса е известно, че не покрива на 100% този тип операции. Пациентът доплаща за самата протеза.

 

 

 

 

Оказа се, че тя няма такива средства и не може да си плати цялата стойност на протезата. За тази протеза, която е сложена на госпожата, доплащането е 1040 лева от пациента.

 

 

 

 

Безизходна ситуация. Тя каза къде има, какво има. Решихме колегите сутринта да съберем останалата част от сумата, защото няма как да се плати само една част”, обяснява доц. Севдалин Ангелов.

 

 

 

 

 

 

 

Лекарите се събрали, обсъдили и всеки дал колкото преценил. Пред себе си имали възрастна жена, която се грижи за 62-годишния си напълно сляп син с епилепсия. “Ние сме двамата, нямаме никого вече”, казва Йорданка Тричкова.

 

 

 

 

 

Пенсиите и на двамата не стигат и за половината от импланта, а други роднини нямат. Нещо повече – медиците рискували да ги глобят от някоя стриктна институция и в първите дни от престоя на пациентката в болницата приели и сина й – не по клинична пътека, а уж като придружител, на когото обаче придружител е самата пациентка. Такива сюжети предлага само животът.

 

 

 

 

 

 

При изписването идната седмица лекарите отново ще съберат пари, защото жената е дала всичко, с което разполага, до последния лев. “Да има някакви парички като се прибере вкъщи”, допълва доц. Ангелов.

 

 

 

 

 

Така русенските ортопедите показват, че хуманността на професията им не се изразява единствено в професионалното отношение, а с пълната грижа за пациента.

 

 

 

 

От болницата изразяват и своята благодарност към Регионалния съюз на слепите и община Русе, че са успели заедно да настанят временно в социално заведение и сина на Йорданка Тричкова. Поне докато тя стъпи и на двата си крака.

 

БНР

http://bnr.bg/post/101010904/ruse-ortopedia

 

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Здраве

More in Здраве

ХИРУРГ1534841752-2

Роден хирург загърби Хановер след 13 години, за да помага на болни в България

август 21, 2018
0000360117-article2

Жестока цедка! 200 000 души с увреждания губят инвалидните си пенсии заради промените в ТЕЛК

август 18, 2018
91027_660_370

Прокуратурата поема случая с починалата здрава родилка в Сливен, роднините съдят болницата

август 18, 2018
1-2-620x330

Всяка кръвна група е предразположена към определени болести – вижте коя е най-слабата!

август 15, 2018
shtonova

Д-р Неделя Щонова: Само след 2 седмици няма да познаете тялото си, но правете това 10 минути на ден!

август 14, 2018
Пирогов

Моля ви, в какъв век живеем? И в какъв Евросъюз? Що за безобразие е това?!

август 14, 2018