Европа

Фурор и политическа буря в Австрия, след като външният министър покани Путин на сватба, а той прие!

Фурор и политическа буря в Австрия, след като външният министър покани Путин на сватба, а той прие!

 

 

epa06787348 Russian President Vladimir Putin (C) and Austrian Foreign Minister Karin Kneissl during the wreath ceremony in front of the Soviet War Memorial at the Schwarzenbergplatz in Vienna, Austria, 05 June 2018. Putin is in Austria for an one-day official state visit.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

 

 

 

 

 

Руският президент Владимир Путин отива в събота на сватбата на 53-годишния министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсел, съобщи в. „Таймс“.

 

 

 

 

Анализаторите са озадачени, че руският президент е приел поканата, защото е известно, че той рядко приема покани за подобни събития. Например през 2015 г. той не отиде на сватбата на своя прессекретар Дмитрий Песков, макар че съпругата му Татяна Навка каза, че президентът е бил поканен. Предстоящото посещение на Путин в Австрия е второто за това лято. Освен това няма информация, че руският президент е приятел с Кнайсъл или с нейния бъдещ съпруг – 65-годишния бизнесмен Волфганг Майлингер.

 

 

 

 

Визитата на Путин трябва да демонстрира укрепващите връзки между Москва и Виена. Кнайсел беше назначена за министър на външните работи през декември, тя е от дясната Партия на свободата. Неин съпруг ще стане 65-годишният бизнесмен Волфганг Майлингер.

Сигурността на празничното събитие ще бъде осигурявана от австрийски командоси.

 

 

 

Пристигането на руския президент Владимир Путин на сватбата на 53-годишния министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсел през уикенда може да нанесе сериозен удар по имиджа на австрийското правителство, пише в. „Таймс“, цитиран от БГНЕС.

 

 

 

 

Партията на свободата е в коалиционното правителство с Австрийската народна партия. През 2016 г. ПС подписа споразумение за сътрудничество с пропутиновата партия „Единна Русия“. Тя призовава Евросъюза да отмени санкциите срещу Русия. От партията са се изказвали нееднократно положително за Путин за неговата позиция по отношение на традиционните ценности и борбата с международния тероризъм, отбелязва „Таймс“.

 

 

 

 

 

Неотдавна австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че Австрия е готова да стане мост между Русия и западните държави.

Според преподавателя по политически науки в университета в Инсбрук Герхард Мангот визитата на Путин в Австрия има няколко стратегически цели.

 

 

 

 

„Първо, това е стремежът на Путин да си създаде образ, който да показва, че той не се намира в политическа изолация – него много го очакват в Австрия. Второ, той иска да поддържа австрийската Партия на свободата, която симпатизира на Москва“.

 

 

 

 

 

В същото време според Мангот пристигането на Путин ще нанесе удар по авторитета на австрийското правителство, особено в момент, когато страната председателства Европейския съвет.

 

 

 

 

 

„Това вреди на стратегията на канцлера Курц, който иска да позиционира Австрия в качеството на честен и непревзет посредник между Европа и Русия. Но никой няма да повярва в това. Австрия изглежда като троянски кон, който представлява интересите на Русия“, смята политологът.

 

Подобна визита на руския президент е във вреда на Австрия, тя събужда подозрения, че страната е „троянски кон на Русия в ЕС“, подчерта австрийският политолог Герхард Мангот в интервю за агенция dpa. По думите му, поканата от страна на Кнайсел дава възможност на Путин да демонстрира, че не е в изолация, а напротив – среща радушен прием в обществото на държава от ЕС.

code Copy and paste this code on your site.

 

Карин Кнайсел е излъчена за поста на външен министър от австрийската Партия на свободата, за която има данни, че е свързана с партията на Путин „Единна Русия“, напомня Би Би Си.

 

Междувременно австрийските медии напомнят, че визитата на Путин във Виена преди два месеца е струвала на австрийските данъкоплатци 423 хиляди евро.

 

В отговор на вълната от критики представител на австрийското министерство на външните работи определи предстоящото посещение на Путин като „работна визита“ и посочи, че руската страна ще поеме разходите за нея. Същевременно, в противоречие с изявлението за работния характер на посещението, от министерството твърдят, че това ще бъде „лична визита на частно празненство“, от която „не следва промяна във външнополитическата позиция на Австрия“.

 

„Как трябва да приемат по света Австрия в ролята на посредник, ако е очевидно, че между външния ни министър и руския президент има близки отношения“ – попита депутатът от австрийския парламент Бруно Росман, от опозиционната партия „Списъкът на Пилц“.

 

Истинска политическа буря и вълна от критики се надигна в Австрия срещу решението на външния министър Карин Кнайсел да покани на сватбата си руския президент Владимир Путин, твърди Дойче веле.

 

 

 

 

Австрийският евродепутат Михел Раймон призова Кнайсел да подаде оставка.

 

 

 

В интервю за агенция АРА той коментира, че ако министърката откаже да направи това доброволно, премиерът Себастиан Курц трябва да предложи на президента Александър ван дер Белен тя да бъде отстранена от поста.

 

 

 

Подобна визита на руския президент е във вреда на Австрия, тя събужда подозрения, че страната е „троянски кон на Русия в ЕС“, подчерта австрийският политолог Герхард Мангот в интервю за агенция dpa.

 

 

 

По думите му, поканата от страна на Кнайсел дава възможност на Путин да демонстрира, че не е в изолация, а напротив – среща радушен прием в обществото на държава от ЕС.

 

 

 

 

 

Сватбата на Карин Кнайсел ще се състои на 18 август.
Тя е излъчена за поста на външен министър от австрийската Партия на свободата, за която има данни, че е свързана с партията на Путин „Единна Русия“, напомня Би Би Си.

 

 

 

 

 

 

Междувременно австрийските медии напомнят, че визитата на Путин във Виена преди два месеца е струвала на австрийските данъкоплатци 423 хиляди евро.

 

 

 

 

 

В отговор на вълната от критики представител на австрийското министерство на външните работи определи предстоящото посещение на Путин като „работна визита“ и посочи, че руската страна ще поеме разходите за нея.

 

 

 

 

 

Същевременно, в противоречие с изявлението за работния характер на посещението, от министерството твърдят, че това ще бъде „лична визита на частно празненство„, от която „не следва промяна във външнополитическата позиция на Австрия“.

 

 

 

 

 

 

 

„Как трябва да приемат по света Австрия в ролята на посредник, ако е очевидно, че между външния ни министър и руския президент има близки отношения“ – попита депутатът от австрийския парламент Бруно Росман, от опозиционната партия „Списъкът на Пилц“.

 

 

 

 

 

Припомняме, в момента Австрия е председател на ЕС.

 

 

Дойче веле, Епицентър, Нюз БГ

 

loading...
0
Европа

More in Европа

ek-bgnes

ЕК: Службите в България покриват политици за пране на пари, не се разследват адекватно финансови престъпления

февруари 28, 2019
северозападthumb_910x0_phppyiyqa_800x_

България окупира дъното на ЕС по БВП, родният Северозапад остава най-бедният регион

февруари 26, 2019
Venezuela and European Union flag together realtions textile cloth fabric texture

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

февруари 25, 2019
orig

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

февруари 23, 2019
epa07372335 Laura Codruta Kovesi, 45, former chief prosecutor of the National Anti-Corruption Bureau (DNA), exits from the Prosecutor's Office headquarters after being informed about the reasons she will be investigated for, in Bucharest, Romania, 15 February 2019. Romania's Justice Minister Tudorel Toader, who removed Codruta Kovesi from her position last year, accused her of signing 'secret' deals with the national intelligence agency in a anti-democratic manner, informing the European Commision about. Kovesi, who was proposed for the post of European Chief Prosecutor, denied the official misconduct and bribery allegations. After Romanian administration decided to block Kovesi application, the European Commission reacted by stating that prosecutors running for the position of European Chief Prosecutor shall be treated fairly. Kovesi said she was informed about the allegations formed by the Special Investigative Section for Prosecutors, and she filed two appeals as a reaction. Romania in the last years struggled to combat corruption, and the DNA was one of the main institutions in the fight it under Kovesi command.  EPA/ROBERT GHEMENT

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

февруари 23, 2019
неп113359_660_370

Юнкер призова ЕНП да изключи Орбан

февруари 20, 2019