Политика

Що за абсурд? 5 пъти властите сигнализирали за лошия асфалт край Своге, но фирмата не взела мерки

Що за абсурд? 5 пъти властите сигнализирали за лошия асфалт край Своге, но фирмата не взела мерки

 

orig

 

Изпълнителят на ремонта на пътя София-Своге, на който стана жестоката автобусна катастрофа с 16 загинали – обединение “Трейс-Своге”, е получавал няколко пъти сигнали от институциите, че трябва да отстрани дефекти по настилката, които предизвикват катастрофи. Това стана ясно след извънредното заседание в Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов вчера, на което бяха изнесени и данни за 2 акта и 7 фиша, съставени на шофьора досега.

 

След срещата главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред медиите, че шефът на полицията в Своге е подавал 3 сигнала до Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), че в този участък стават много пътни инциденти и че той трябва спешно да бъде обезопасен. Мерки обаче не били взети.

 

 

Снимка: БТА

 

 

 

“В едно от писмата от 27 ноември 2017 г. се посочва следното: От началото на годината в този участък са настъпили 6 ПТП-та с един загинал и шестима ранени. Въпреки въведеното ограничение за движение от 40 км./ч. и съобразяване на водачите с него, поради лошото сцепление с асфалтовото покритие водачите губят контрол, навлизат в насрещното платно и реализират катастрофи. Ще проверим начина на ремонта на конкретния пътен участък. Ще проверим цялата документация”, допълни Цацаров.

 

 

 

 

Снимка: БТА

 

 

 

От своя страна АПИ сигнализирала фирмата-изпълнител няколко пъти.

 

 

 

 

“През 2017 г. се сигнализира за повишен риск и увеличен брой пътно-транспортни произшествия на няколко участъка, един от които е този от вчера в близост до Своге, да отстрани посочени дефекти. Оттогава до май тази година такива уведомления са правени 5 пъти от АПИ. Последно на 27 юли са изискали моментално стартиране на възстановителни дейности от фирмата, съгласно сключения през 2011 година договор и течащата гаранция. Подобен ремонт не е стартирал, въпреки указания срок за приключване на тези дейности, който е 15 август”, каза регионалният министър Николай Нанков.

Той обясни, че пътят е възложен за рехабилитация през 2011 година и въведен в експлоатация през 2016 година.

 

 

 

“Издаден е технически паспорт през февруари 2017 година. Всички експерти от административните структури, от институциите, от участниците в строителния процес са подписали протоколите без забележки. Но в края на 2017 година от Областната дирекция на полицията София сигнализират в Областно пътно управление за повишена честота на пътнотранспортни произшествия в някои от участъците и специално в участъка, в който се случи трагичният инцидент вчера”, добави Нанков.

 

 

 

Снимка: БТА

 

 

 

“На пътя край Своге, където снощи катастрофира автобус, са правени доста предписания. Имало е 4-5 предписания, които в момента се проверяват, като част от тях са вземани предвид, но по друга част не е било взето отношение”, добави министърът на вътрешните работи Валентин Радев, като уточни, че сега уточнява какви точно са били предписанията.

Фирмата-превозвач, чиято собственост е автобусът, катастрофирал край Своге, не е предоставила задължителните данни за пътуването, добави министърът на транспорта Ивайло Московски.

 

 

 

 

“По задължение такъв вид превози имат задължението да уведомяват предварително “Автомобилна администрация” при случаи на случаен превоз на пътници, където трябва да се съдържа информация относно маршрута, датата, часа на пътуване, мястото на тръгване и ориентировъчен час на пристигане. Такова обаче не е изпратено”, уточни той.

Московски добави, че водачът, управлявал автобуса – Григор Григоров, е и управител на фирмата.

 

 

 

 

“Професионално компетентното лице е друг собственик на фирмата – Румен Павлов. Водачът притежава психологическо изследване, издадено на 22 август 2018 г., с валидност до 2021 г. има валидна карта за квалификация, издадена на 13 април 2018 г., валидна до 13 април 2023 г., както и валидно свидетелство за управление на съответното превозно средство”, каза още министърът.

 

 

 

Отново се отвори дебатът за задължителното поставяне на колани в автобусите, каза пък зам.- председателят на ДПС и председател на комисията по транспорт в Народното събрание Халил Летифов.

“Винаги сме се отнасяли изключително отговорно към тази тема. Ще поставим това в дебат, за да се намери добро решение. Това ще направим на първия блицконтрол след старта на заседанията на парламента”, обясни той.

 

 

Дир БГ

Имаш нужда от пари? Натисни тук и получи веднага !
...
loading...
0
Политика

More in Политика

нанковzx860y484_3096700

Властта панически се разграничава от фирмата – досегашен фаворит: Ще съдим “Трейс”!

август 27, 2018
сидерbig_0000sdmb

Сидеров: Дай му катастрофи на нашенеца! Мед и масло да текат от чешмите, ще намери кусур…

август 27, 2018
cipras

В Гърция отново ще вдигат заплатите, а у нас ще вдигат цените на газ и парно

август 26, 2018
borisov_cacarov

Цялата държава се впрегна да проверява лекото ПТП на Бай Георги! Цацаров – глух и ням за Странджа

август 25, 2018
110133_660_370 (1)

Борисов сръфа Радев: Хубаво е някой да поеме вината за инцидентите със самолети, не само правителството

август 25, 2018
GER558

Потрес! Няма независими власти, има само един, който разпорежда! Чети, рая, чети!

август 25, 2018